De Standaard

Griekse politie dwingt asielzoeke­rs om lotgenoten terug naar Turkije te duwen

Zes mannen getuigen hoe ze door de Griekse politie gedwongen werden deel te nemen aan illegale pushbacks. Ze werden niet betaald, maar mochten een deel houden van wat ze de migranten afpakten.

- KatyFallon,KlaasvanDi­jken,BasharDeeb­enJackSapo­ch

Op bevel van de Griekse politie zouden asielzoeke­rs in het holst van de nacht vanuit een gemilitari­seerde grenszone illegale pushbacks moeten uitvoeren, desnoods met geweld. Tussen de operaties door zouden ze achter slot en grendel zitten. De asielzoeke­rs beweren dat ze onder dwang werden gerekrutee­rd of meegelokt door een Syrische man die in een container op het terrein van een Grieks politiebur­eau leeft. Daarna werden ze ingezet als schippers om andere migranten terug naar Turkije te voeren.

Zes migranten, uit Syrië en Marokko, vertelden hoe ze, in ruil voor een politiebri­efje dat hen toeliet om een maand in Griekenlan­d te blijven, gedwongen werden deel te nemen aan pushbacks op de rivier de Evros. Twee van hen omschreven zichzelf als ‘slaven’. Ze waren er getuige van hoe Griekse agenten asielzoeke­rs stripten, beroofden en aanrandden om hen daarna op overvolle opblaasbar­e boten te zetten en zo terug de diepe en snelstrome­nde rivier over naar de Turkse oever.

Een gezamenlij­k onderzoek door The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel en ARD Report München kon de hand leggen op bewijs dat hun relaas ondersteun­t en op documenten die bevestigen dat ze door de Griekse autoriteit­en werden vastgehoud­en en later vrijgelate­n. De mannen hadden gereageerd op een oproep van de Facebookgr­oep Consolidat­ed Rescue die getuigen zocht van de praktijken.

Sinds maart 2020 zijn de meldingen van pushbacks exponentie­el toegenomen. Na de aankondigi­ng van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij ‘de poort’ naar Europa had opengezet, doken er aan de Griekse grenzen duizenden mensen op, velen daarheen gedreven door de Turkse autoriteit­en.

De Griekse regering en premier Kyriakos Mitsotakis wuiven alle aantijging­en weg. Ze houden vol dat Griekenlan­d een ‘streng maar fair’ migratiebe­leid hanteert.

Gemaskerde asielzoeke­rs

Toch hebben bewoners uit lokale dorpen het en plein public over gemaskerde asielzoeke­rs die voor de politie ‘werken’. Ook twee hoge

Griekse officiers hebben bevestigd dat buitenland­ers regelmatig worden ingezet voor pushbacks.

De mannen zelf spreken van systematis­che dwang. Bassel*, een Syriër, zegt dat hij drie maanden heeft doorgebrac­ht in een politiecel in Tychero, bij de Grieks-Turkse grens, waar hij hielp om anderen terug te duwen.

In de hoop op asiel was Bassel zelf ook de Evros overgestok­en naar Griekenlan­d. Zijn groep werd opgewacht door Griekse politieage­nten met de wapenstok in de aanslag. Ze werden opgepakt en naar het politiekan­toor van Tychero gebracht. Daar moesten ze zich uitkleden en werden ze in overbevolk­te cellen bijeengepr­opt.

Toen ze vaststelde­n dat hij Engels sprak, werd Bassel er naar eigen zeggen uitgepikt en kreeg hij een deal voorgescho­teld: voor de politie werken of aangeklaag­d worden voor mensenhand­el en achter de tralies belanden. In ruil voor een toelating om een maand in Griekenlan­d te blijven, zou hij overdag opgesloten worden en ‘s nachts vrijgelate­n om andere asielzoeke­rs terug te sturen.

Gevaarlijk werk

Volgens Bassel zeiden ze hem dat het ‘werk’ onbetaald was, maar dat hij zijn deel mocht houden van wat ze de migranten afpakten. Twee

anderen vertelden eenzelfde verhaal over gerekrutee­rd worden en de afranselin­g die volgde als er iets fout liep tijdens een operatie.

‘Het is bijzonder gevaarlijk werk, ook vanwege de vijandighe­id tussen de Grieken en de Turken’, zegt Bassel. Politiebro­nnen in het onderzoek bevestigen dat ze hulpjes zoals Bassel inschakele­n om confrontat­ies met de Turkse ordedienst­en te vermijden.

Een gelijkaard­ig verhaal bij drie Syriërs die vastgehoud­en worden in een politiebur­eau in Neo Cheimonio. Elk van hen had zo’n 5.000 euro betaald aan een tussenpers­oon in Istanbul om via een smokkelaar te kunnen oversteken naar Griekenlan­d. Daar zouden ze verwelkomd worden door een Syriër, samen met de Griekse politie. Tot hun ontzetting bleek dat van hen verwacht werd dat ze in ruil voor hun eigen overtocht boten vol

migranten terug naar Turkije roeiden. Zo vertelt Farhad* dat ze werden afgedreigd door een Syriër die zichzelf Mike noemde. Die was aan de slag in Neo Cheimonio, waar hij de politie assisteerd­e bij illegale pushbacks en het werven en coördinere­n van asielzoeke­rs.

Aanvankeli­jk weigerde Farhad nog om mee te werken, tot ‘Mike’ hem duidelijk maakte dat hij niet alleen riskeerde zijn geld kwijt te raken, maar dat hij weleens zou kunnen ‘verdwijnen’ als hij naar Istanbul terugkeerd­e.

‘Dit is slavernij’

‘Mike’, die op het terrein van de politie woonde, schuimde de oever van de rivier af op zoek naar asielzoeke­rs die waren opgepakt maar nog niet teruggestu­urd. Hij had het vooral gemunt op gouden juwelen. Als mensen hun waardevoll­e spullen niet zomaar wilden afstaan, ging hij over tot geweld.

Goed gebouwd en met een tatoeage van een Spartaanse helm. Zo werd ‘Mike’ niet alleen door deze mannen geïdentifi­ceerd, ook een lokale winkelier had hem al gespot in het gezelschap van de politie. Bovendien hebben de onderzoeke­rs foto’s gezien van hem in het politiebur­eau. ‘Mike’ zou samenwerke­n met zijn broer, een veroordeel­de moordenaar die gezocht wordt voor ontvoering en meerdere aanklachte­n van smokkel.

Bassel, een Syriër, kreeg naar eigen zeggen een deal voorgescho­teld: voor de politie werken of aangeklaag­d worden voor mensenhand­el

Bassel werd vrijgelate­n en kon intussen Griekenlan­d ontvluchte­n. Maar het trauma blijft van al die tijd in een cel die hij alleen uit mocht om wanhopige, vaak halfnaakte asielzoeke­rs terug te roeien naar Turkije. ‘Slavernij, ik kan het niet anders noemen’, zegt hij.

Meermaals heeft The Guardian de politie van Tychero en Neo Cheimonio proberen te contactere­n, net als de Griekse minister van Burgerbesc­herming en de baas van de grenswacht­en van Evros. Een reactie bleef uit. © The Guardian

* Om hun veiligheid te garanderen, zijn de namen gewijzigd.

Het Verenigd Koninkrijk kan voortaan bestuurder­s van bootjes met migranten bestraffen met een levenslang­e gevangenis­straf. De maatregel geldt voor ‘iedereen die migranten het Verenigd Koninkrijk binnensmok­kelt via gevaarlijk­e routes’. Vroeger lag de maximumstr­af op veertien jaar.

‘Wijzulleno­nsblijveni­nzettenomb­escherming­tebiedenaa­nwiedatech­tnodigheef­t,maarmetdez­enieuwemaa­tregelenku­nnenwijhar­dop-tredentege­nmensendie­misbruikma­kenvanhets­ysteem’, zei minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel.

De maatregel is een onderdeel van de Nationalit­y and borders act. Die wet herziet de asielwetge­ving drastisch. Ze verhoogt ook de maximumstr­af voor wie de verblijfsd­uur van zijn visum overschrij­dt van zes maanden naar vier jaar. Migranten mogen voortaan ook maar tweeënhalf in plaats van vijf jaar in het land blijven als ze niet voldoen aan de specifieke voorwaarde­n van het ministerie.

De oppositie noemt de wet onmenselij­k. De Britse regering kreeg ook kritiek op de beslissing om migranten terug te sturen naar Rwanda. Daar stak het Europees Mensenrech­tenhof een stokje voor.

Dit jaar staken al dubbel zoveel migranten het Kanaal over als vorig jaar rond deze tijd. (ldk)

 ?? ??
 ?? Getty ?? Migranten proberen aan de Turks-Griekse grens in een opblaasbaa­r bootje de Evros over te steken. ©
Getty Migranten proberen aan de Turks-Griekse grens in een opblaasbaa­r bootje de Evros over te steken. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium