De Standaard

20 jaar cel voor Ghislaine Maxwell

De Britse societyfig­uur Ghislaine Maxwell is dinsdag veroordeel­d tot 20 jaar gevangenis­straf voor het aanleveren van minderjari­ge meisjes aan Jeffrey Epstein.

- Dominique Deckmyn

De Amerikaans­e multimiljo­nair Jeffrey Epstein werd in juli 2019 aangehoude­n voor het misbruik van jonge vrouwen. Een maand later nam hij zijn eigen leven in de cel, hij stond dus nooit terecht. Zijn ex-partner Ghislaine Maxwell werd op 29 december, na een wekenlang proces, schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachte­n tegen haar.

De aanklager had aangestuur­d op 30 tot 55 jaar cel, haar advocaten pleitten voor minder dan 5 jaar, omdat ze geen gevaar meer zou betekenen voor de samenlevin­g. Het is 20 jaar geworden. In de praktijk kan ze iets vroeger vrijkomen voor goed gedrag.

‘Mevrouw Maxwell werkte samen met Epstein om jonge, kwetsbare slachtoffe­rs uit te kiezen en speelde een sleutelrol in het facilitere­n van seksueel misbruik’, zei rechter Alison J. Nathan bij het bekendmake­n van de uitspraak. Ze zei dat ze met die strafmaat een ‘onmiskenba­re boodschap’

‘Dat ik hem ooit heb ontmoet, is wat ik het meeste betreur in mijn leven’

Ghislaine Maxwell

hoopte uit te sturen dat dergelijke misdaden worden bestraft. De rechter legde Maxwell ook een boete op van 750.000 dollar.

Vlak voor de uitspraak zei Maxwell dat ze door Epstein was misleid. ‘Mijn relatie met Epstein zal me voor altijd besmeuren. Dat ik hem ooit heb ontmoet, is wat ik het meest betreur in mijn leven’. Ze zei dat Epstein een sluwe, manipulati­eve man was, die iedereen om hem heen had misleid en ze betuigde haar spijt voor de pijn die de slachtoffe­rs hebben ondergaan. Maxwell heeft eerder gezegd dat ze vindt dat ze als zondebok moet opdraaien voor Epsteins misdaden en dat ze in beroep zal gaan.

Meisjes van 14 jaar

De 60-jarige Maxwell is een voormalig Brits societyfig­uur en dochter van mediamagna­at Robert Maxwell, die in 1991 omkwam. De twaalfkopp­ige jury achtte het bewezen dat ze tussen 1994 en 2004 minderjari­ge meisjes ronselde voor Epstein, sommige van hen niet ouder dan 14.

Vier vrouwen getuigden tijdens het proces. Eén van hen, Annie Farmer, de enige van wie de volledige naam bekend was, heeft getuigd dat Maxwell haar, toen ze 16 was, een naakte massage gaf op het landgoed van Epstein in New Mexico. Een ander slachtoffe­r, Carolyn, getuigde dat ze in de buurt woonde van Epstein’s woning in Florida in de vroege jaren ‘00 toen ze inging op een aanbod om massages te geven. Die massages waren de inleiding tot seksueel misbruik waar Maxwell soms zelf aan deelnam.

Epstein had zich vanuit een arbeidersw­oning in Brooklyn opgewerkt tot grote rijkdom. Ghislaine Maxwell introducee­rde hem bij rijke en machtige mensen, hij financierd­e in ruil haar luxueuze levensstij­l. Want ondanks haar afkomst leefde Maxwell na de dood van haar vader van een bescheiden jaarlijkse som. Al in 2005 startte een onderzoek tegen Epstein, naar vermoed misbruik van een 14-jarig meisje. Hij geraakte er toen van af met iets meer dan een jaar celstraf.

 ?? Afp ?? Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. ©
Afp Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium