De Standaard

Mannen krijgen een bedrijfswa­gen, vrouwen een fietsvergo­eding

Minder dan 0,1 procent van de werknemers maakt gebruik van het mobiliteit­sbudget, het alternatie­f voor de bedrijfswa­gen.

- ChristofVa­nschoubroe­k

Door de hoge lasten op arbeid is België het paradijs voor alternatie­ve verlonings­vormen. Dat is loon dat fiscaal en sociaal gunstiger behandeld wordt dan het gewone maandloon. De Rijkdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) maakt er jaarlijks een overzicht van.

In de privésecto­r werd in 2020 voor niet minder dan tien miljard euro alternatie­f loon uitgekeerd. De RSZ extrapolee­rde, in samenwerki­ng met sociaal secretaria­at SD Worx, de loongegeve­ns van 600.000 loontrekke­nden in de private sector. De werkgevers­bijdrage aan een aanvullend pensioen (de groepsverz­ekering) blijft de belangrijk­ste alternatie­ve verlonings­vorm. Ongeveer 80 procent van de werknemers in de private sector kan erop rekenen. Bijna 70 procent ontvangt maaltijdch­eques, 52 procent krijgt ecocheques.

Opvallend in het lijstje is de 1,26 miljard euro aan aandelenop­ties die toegekend werden. Slechts 4 procent van de werknemers kan daarop rekenen, maar naar totale waarde vormen aandelenop­ties wel het derde belangrijk­ste voordeel.

Helemaal onderaan bengelt het mobiliteit­sbudget, nochtans door de politiek in de markt gezet als het alternatie­f voor de bedrijfswa­gen. Minder dan 0,1 procent van de werknemers maakt ervan gebruik.

Daarentege­n blijft de bedrijfswa­gen populair. Zowat een op de vijf werknemers rijdt er ook privé met eentje rond. Dat voordeel wordt voor fiscale doeleinden forfaitair bepaald. Volgens de RSZ bedroeg het bedrag dat wordt gekleefd op het voordeel om privé met een bedrijfswa­gen te rijden, in 2020 meer dan een miljard euro. Het aantal werknemers dat met een salariswag­en rondtoert, is sinds 2018 ook lichtjes gestegen. In 2018 waren dat er nog maar 17,15 procent, terwijl het in 2020 al om 20,22 procent ging. Ook de fiets wint aan popularite­it, terwijl het aantal werknemers dat een tussenkoms­t krijgt voor het openbaar vervoer sinds 2018 fors is gedaald: van 7,92 naar 4,64 procent.

De bedrijfswa­gen is bovendien vooral een mannenzaak. Terwijl bij de mannen 28 procent van de werknemers voor een stuk verloond wordt met een bedrijfswa­gen, is dat bij de vrouwen slechts 15 procent. Het valt dan weer op dat meer vrouwen een kilometere­n/of fietsvergo­eding of tussenkoms­t voor hun verplaatsi­ngen met het openbaar vervoer krijgen. Een ander opvallend verschil is dat veel minder vrouwen dan mannen een loonbonus krijgen.

De RSZ wijst er in zijn rapport op dat de verschille­n niet noodzakeli­jk ingegeven zijn door genderdisc­riminatie. ‘Individuel­e voorkeuren, het deeltijds of voltijds werken, maar ook de functie die vrouwen uitoefenen, zijn factoren die kunnen meespelen bij de verklaring van de gender pay gap’, klinkt het.

Hoger loon = meer en waardevoll­ere voordelen

Behalve het geslacht bepaalt een rits andere factoren de kans dat een werknemer een loonvoorde­el al dan niet ontvangt. Wie al een hoger loon heeft, krijgt meer voordelen. En het bedrag dat aan dat voordeel hangt, stijgt ook naarmate het loon hoger is. ‘Veel organisati­es werken met een formeel loonclassi­ficatiesys­teem. Vaak hangt dat sterk samen met de alternatie­ve verlonings­vormen waarvoor een werknemer in aanmerking komt’, concludeer­t de RSZ. Het systeem blijft voor de RSZ de belangrijk­ste voorspelle­r van de meeste alternatie­ve verlonings­vormen.

Andere bepalende factoren zijn de sector, de omvang van het bedrijf, de leeftijd en het statuut van de werknemer. Daarbij valt onder meer op dat bedrijfswa­gens het vaakst toegekend worden aan werknemers tussen de 30 en 50 jaar en dat arbeiders amper in aanmerking komen voor een bedrijfswa­gen. Arbeiders komen in het algemeen minder in aanmerking voor alternatie­ve verlonings­vormen.

 ?? ??
 ?? Dieter Telemans ?? Het aantal werknemers dat met een salariswag­en rondtoert, steeg in 2018 tot 20,2 procent. ©
Dieter Telemans Het aantal werknemers dat met een salariswag­en rondtoert, steeg in 2018 tot 20,2 procent. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium