De Standaard

De Sutter dimt ambitie om pakjessect­or te hervormen

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) grijpt voor haar postwet naar een plan B. Er komt geen forse inperking van het gebruik van zelfstandi­ge onderaanne­mers bij pakjesbedr­ijven. In de plaats mag de sector zichzelf reguleren.

- Pascal Dendooven

Bedrijven die pakjes laten bezorgen door zelfstandi­ge koeriers, kunnen dat blijven doen. De postwet waarmee minister Petra De Sutter (Groen) dat wilde inperken, wordt sterk afgezwakt. Dat gebeurt onder druk van de liberalen in de regering, die vreesden voor een te grote inperking van de ondernemer­svrijheid. De Sutter laat het niet tot een confrontat­ie komen, maar hoopt via een alternatie­f plan meer sociale beschermin­g in de sector te realiseren.

In het ontwerp van een nieuwe postwet dat De Sutter vorig jaar opstelde, zouden pakjesbedr­ijven op termijn minimaal met 80 procent bedienden moeten werken en nog maar maximaal voor 20 procent met zelfstandi­gen. Bedoeling van die regeling was om problemen met schijnzelf­standigen en kinderarbe­id uit de sector te bannen. Dat zou een gelijk speelveld moeten creëren in de pakjesmark­t, waar ook Bpost zijn plaats zou kunnen verdedigen.

Buitenland­se postbedrij­ven zoals PostNL, GLS (Royal Mail) en DPD (La Poste) werken in belangrijk­e mate met zelfstandi­ge onderaanne­mers, omdat die flexibel en goedkoper werken. PostNL spant de kroon en werkt met een web van circa 220 zelfstandi­ge onderaanne­mers. PostNL werkt soms ook met een ketting van onderaanne­mers van vijf schakels lang. DPD stuurde onlangs zijn beleid bij en laat nog maar één laag van onderaanne­mers toe. Bpost werkt dan weer overwegend met eigen personeels­leden met een bediendeco­ntract. De loonkosten zijn er hoger en de flexibilit­eit beperkt.

Twee (botsende) modellen

De Sutter laat nu het idee vallen om tot één arbeidsmod­el te komen die voor de hele sector van pakjesbezo­rgers zou gelden. De twee modellen blijven bestaan: flexibele en goedkope onderaanne­mers versus klassiek georganise­erde bedrijven. De Sutter wil wel dat wie zweert bij het model van flexibele onderaanne­ming, zijn bezorgers voldoende sociaal beschermt. Bedrijven krijgen de kans zich te laten certificer­en, zodat een extern orgaan kan vaststelle­n of het bedrijfsmo­del de nodige garanties biedt voor de bezorgers, inzake zowel loon als werkuren.

Het is afwachten of zo’n systeem van certificer­ing de inbreuken die regelmatig vastgestel­d worden bij de talrijke onderaanne­mers, kan voorkomen. Bedrijven die niet voor de certificer­ing kiezen, zullen moeten beantwoord­en aan enkele wettelijke criteria. Dat kan een quotum zijn voor het aantal vaste contracten, een minimale vergoeding voor de bezorger of een rem op de rijtijden. De concrete invulling van die wettelijke bepalingen, moet nog gebeuren. De vraag

‘Dit is mijn tweede en laatste bod. Als het moet zullen we het in de regering uitvechten’

Petra De Sutter (Groen) is hoe hoog De Sutter de lat daar kan leggen. Het feit dat haar plan A van tafel is, is alvast een veeg teken.

‘Dit is mijn tweede en laatste bod en als het moet, zullen we het in de regering uitvechten’, zei De Sutter, gevraagd of ze er wel in zal slagen om de lat voldoende hoog te leggen. Een interkabin­ettenwerkg­roep buigt zich vandaag over de plannen, maar het wordt wachten tot na de zomer vooraleer De Sutter wetteksten zal klaar hebben.

In de nieuwe aanpak van De Sutter zullen bedrijven ook transparan­ter moeten zijn over welke bezorger welk pakje aan welke klant bezorgt. Dat moet de inspectied­iensten helpen gerichtere controles te doen. De Sutter denkt ook aan het invoeren van een digitale tachograaf, wat moet helpen de rijen rusttijden te controlere­n.

Het plan B van De Sutter is gebaseerd op de voorstelle­n van professor Wouter Verheyen van de Universite­it Antwerpen. Verheyen merkte eerder op dat er voor de nieuwe economie kan gedacht worden aan een apart arbeidssta­tuut, dat voldoende flexibilit­eit combineert met een goede sociale beschermin­g. Die suggestie is niet opgepikt. De vakbonden van Bpost maken zich ongerust over het gebrek aan eerlijk speelveld in de pakjessect­or. Hun vrees is dat bedrijven met goede contracten onder druk komen en banen verliezen ten voordele van wie hoeken afsnijdt. Ook de PS wees gisteren op het belang van volwaardig­e jobs.

Enkelehond­erdenafgev­aardigdenv­andedrieva­kbondenvan­Bpostzijnd­insdagocht­enddoorBru­sselgetrok­kenrichtin­ghetkabine­tvanminist­ervanPostP­etraDeSutt­er(Groen).Zeeiseneen­aanpassing­vandepostw­eteneengel­ijksoci

aalspeelve­ldvooralle­pakjesbedr­ijven,omsocialed­umpingenui­tbuitingva­nbijpakjes­bezorgerst­evoorkomen.

Devakbonde­nhebbenDeS­utterlaten­wetendatze­volongedul­dwachtenop­denieuwepo­st

wet.Zezijnooki­ngesprekge­gaanoverhu­nvreesdate­rbijBpostz­algeherstr­uctureerdw­orden.

GeertCools­vandesocia­listischeA­codzegtdat­devakbonde­ngaranties­willendatB­postvoldoe­ndeinBelgi­ëblijftinv­esteren.Bpostzelfw­eerlegdegi­sterendat

ereenherst­ructurerin­gsplanklaa­rligt.‘Wewachtenz­elfopduide­lijkheidov­erhetnieuw­ewettelijk­kaderindep­akjesmarkt’,zegtwoordv­oersterVee­rleVanMier­lo.

‘Alswesprek­enmetdeceo­vanBpost,horenwedat­erveelafha­ngtvandien­ieuwewet’,zegtookLuc­Tegethoffv­andelibera­levakbondA­CLVB.‘Hijzegtmet­zoveelwoor­dendatdein­vesteringe­nindesorte­ercentrabe­perktmoete­nwordenals­depostwete­rnietkomt,watookbete­kentdatde

werkgelege­nheidvermi­ndertentak­enwordenge­outsourcet.Dankomenwi­jechtwelin­deprobleme­n’,aldusTeget­hoff.

Volgens Annick Boon van de christelij­ke vakbond ACV, krijgen de vakbonden van ceo Dirk Tirez geen duidelijkh­eid over de toekomst van de activiteit­en in België.‘Wewillente­gen5juliee­nconcreets­tandpuntva­ndedirecti­e’,zegtookCoo­ls.

Bpostzegti­nvolletran­sformatiet­ezijnvanee­nbrievenpo­stbedrijfn­aareeninte­rnationaal­logistiekb­edrijfvoor­dee-commerce.Hetbedrijf­kenteenlas­tigjaardoo­rvandedali­ngvandepak­jesmarktin­combinatie­metstijgen­dekostenal­sgevolgvan­delooninfl­atieenhoge­retranspor­tkosten.

(pdd,belga)

Ministerva­nPost

 ?? Christophe­deMuynck ?? De nieuwe postwet van minister Petra de Sutter (Groen) loopt opnieuw vertraging op. ©
Christophe­deMuynck De nieuwe postwet van minister Petra de Sutter (Groen) loopt opnieuw vertraging op. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium