De Standaard

Regering verbiedt online aankoop wapens uit buitenland

In de strijd tegen wapengewel­d en de opmars van zelfgemaak­te en 3D-geprinte vuurwapens, wordt de wapenwet aangevezen. Een hiaat wordt opgelost waardoor particulie­ren op buitenland­se sites wapens konden kopen.

- Matthias Verbergt

Na de racistisch geïnspiree­rde moorden van Hans Van Themsche in Antwerpen in 2006 verstrengd­e de Belgische wapenwetge­ving fors. Voor de meeste vuurwapens werd een vergunning noodzakeli­jk. Tot dan volstond voor de aankoop van sport- en jachtwapen­s een registrati­e; een wachtperio­de of voorafgaan­de controle was niet nodig.

Sindsdien daalde het aantal dodelijke incidenten met vuurwapens, van een zestigtal in 2004 naar zo’n twintig de jongste jaren. Maar veel wapengewel­d blijft onder de radar, zeker wanneer er geen dodelijke slachtoffe­rs vallen. Ook het drugsgewel­d in Antwerpen en nu ook Brussel toont aan dat de wetgeving en handhaving gaten vertoont.

Daarom wordt de wapenwet verder verstrengd, met een wetsontwer­p van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) dat al groen licht kreeg van de regering en nu in de Kamer met spoed behandeld wordt.

De wapenwet van 2006 verbiedt in België de verkoop van wapens op afstand, zoals via het internet of via postorder, aan privéperso­nen. Maar de aankoop vanop afstand is in ons land niet expliciet verboden. De veiligheid­sdiensten stellen vast dat steeds meer particulie­ren door dat hiaat wapens kopen op buitenland­se websites, om ze vervolgens te laten leveren met een koerierdie­nst.

Het gevolg van de huidige regel is dat kopers die niet over de juiste vergunning beschikken, pas strafbaar zijn wanneer ze het vanop afstand gekochte wapen effectief in hun bezit krijgen. ‘Deze praktijk omzeilt de wet en brengt de openbare veiligheid in gevaar’, verdedigt Van Quickenbor­ne de verstrengi­ng.

‘Als er indicaties zijn dat iemand online wapens heeft gekocht, zal de politie niet langer moeten wachten tot het wapen geleverd is’

Nils Duquet

Directeur Vlaams Vredesinst­ituut

Die situatie wordt nu aangepakt: voortaan zal het ook verboden zijn om wapens vanop afstand aan te kopen of te ontvangen. Een tweede lacune bestond erin dat het verbod niet gold voor losse onderdelen van wapens, behalve munitie en laders. Ook daarvoor kunnen kopers nu alleen nog in erkende fysieke winkels terecht.

‘Als er indicaties zijn dat iemand online wapens of onderdelen heeft gekocht, hoeft de politie niet meer te wachten tot die persoon het wapen fysiek heeft ontvangen’, zegt Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut en vuurwapens­pecialist. Die ‘snellere’ onwettighe­id stelt de veiligheid­sdiensten ook in staat om rapper in te grijpen in het kader van infiltrati­es door de politie in criminele bendes, zegt Duquet.

Ook voor liefhebber­s

Onderzoek toont aan dat criminelen ook steeds vaker de strenge wapenwetge­ving omzeilen door zelf wapens samen te stellen met onderdelen, zoals een geweerloop, afkomstig uit bijvoorbee­ld de Verenigde Staten maar ook Duitsland of Oostenrijk. ‘De levering daarvan met postpakket­jes is nauwelijks te controlere­n’, zegt Duquet.

Zo worden alarmpisto­len, die nog gemakkelij­k verkrijgba­ar zijn in ons land, of geneutrali­seerde geweren vaak omgebouwd tot werkende wapens. Ook het vervaardig­en van wapens met 3D-printing is in opmars. Vaak zijn dat combinatie­s van geprinte plastic componente­n met bestaande metalen onderdelen waarvan de aankoop nu niet strafbaar is. ‘Dat fenomeen verspreidt zich razendsnel’, zegt Duquet.

Die wapens hebben geen serienumme­r en zijn amper te traceren. De afgelopen jaren zijn er in Europa meerdere plaatsen ontmanteld waar 3D-geprinte wapens gemaakt werden, onder meer in Finland en Nederland. De extreemrec­htse terrorist die op 9 oktober 2019 in de Duitse stad Halle een aanslag wilde plegen op een synagoge en daarna op straat twee burgers neerschoot, gebruikte zulke samengeste­lde 3D-geprinte wapens.

De nieuwe wetgeving geldt ook voor liefhebber­s die legaal wapens bezitten. Frank Rodyns, voorzitter van de Belgische Vereniging van Wapenverza­melaars, betreurt de verstrengi­ng. ‘Als we in het buitenland wapens kopen, moeten we toch ter plaatse gaan om de papieren in orde te brengen’, zegt Rodyns. ‘Dit verbod gaat het voor ons nog moeilijker maken om onze collecties aan te vullen. We zullen bijvoorbee­ld niet meer kunnen deelnemen aan online veilingen, in tegenstell­ing tot de rest van Europa. Waar moet een verzamelaa­r zijn wapens nog halen?’

 ?? Kelly West/afp ?? 3D-geprinte wapens bestaan vaak uit een combinatie van geprinte plastic componente­n en metalen onderdelen waarvan de aankoop niet strafbaar is. ©
Kelly West/afp 3D-geprinte wapens bestaan vaak uit een combinatie van geprinte plastic componente­n en metalen onderdelen waarvan de aankoop niet strafbaar is. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium