De Standaard

Gasverbrui­k burgers en kmo’s bijna 20 procent lager

- Wim Winckelman­s

ENERGIE Het gasverbrui­k in de eerste helft van dit jaar lag een stuk lager dan in de eerste helft van 2021. Intussen blijven de energiepri­jzen hoog.

Voor gezinnen en kleinere bedrijven daalde het gasverbrui­k tussen 1 januari en 26 juni met 18,5 procent vergeleken met een jaar voordien, blijkt uit cijfers van gasnetbehe­erder Fluxys. Dat heeft allicht te maken met de hoge energiepri­jzen, maar niet alleen daarmee. De winter van 2021 was ook een stuk kouder dan die van dit jaar, met 27 vriesdagen tussen januari en april, vergeleken met 17 vriesdagen dit jaar.

Ook het gasverbrui­k van de industrie daalde met 11,2 procent, als gevolg van de hoge prijzen, wat de kwetsbaarh­eid door de afhankelij­kheid van gas beklemtoon­t. De elektricit­eitscentra­les hadden 26,45 procent minder gas nodig, door de hoge beschikbaa­rheid van de kerncentra­les en de volle ontplooiin­g van de eerste zone windmolens op zee.

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zijn er vandaag geen aanwijzing­en dat de energiebev­oorrading in gevaar komt. ‘Maar de situatie wordt elke dag geëvalueer­d’, zegt ze. ‘Slim omgaan met energie is belangrijk­er dan ooit.’

De federale regering lanceerde in april de campagne ‘ik heb impact.be’ om gezinnen met concrete tips aan te moedigen energiebes­parende maatregele­n te nemen. Die heeft volgens Van der Straeten een grote impact gehad.

Ze waarschuwt tegelijk dat er geen beterschap zit aan te komen. ‘De pijnlijke realiteit is dat de energiepri­jzen hoog blijven en mogelijk nog zullen stijgen als de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan dichtdraai­t’, zegt ze. ‘Om je op de volgende winter voor te bereiden, zijn er extra stappen nodig.’

De elektricit­eitscentra­les hadden 26,45 procent minder gas nodig, mede door de hoge beschikbaa­rheid van de kerncentra­les

De minister vraagt de gewesten om hun verantwoor­delijkheid te nemen en burgers aan te raden te isoleren of zonnepanel­en te leggen, en erover te waken dat de tweede zone windmolens op zee er zo snel mogelijk kan komen. ‘Infrastruc­tuurwerken mogen niet tot vertraging leiden’, zegt ze met en verwijzing naar het omstreden Ventilus-project, de hoogspanni­ngslijn die de elektricit­eit van de wind op zee naar het binnenland moet brengen.

 ?? Getty/istockphot­o ?? Een campagne moedigt sinds april gezinnen aan om energiebes­parende maatregele­n te nemen. ©
Getty/istockphot­o Een campagne moedigt sinds april gezinnen aan om energiebes­parende maatregele­n te nemen. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium