De Standaard

Europa tikt Vlaanderen op de vingers wegens drainage rond natuur

- Tom Ysebaert

DROOGTE Drainage rond beschermde natuur moet op mogelijke schade getoetst worden, zegt de Europese Commissie na een klacht van de milieuvere­niging Dryade.

De Vlaamse regelgevin­g schendt de Europese natuurrege­ls, met name de Habitatric­htlijn. Dat antwoordt de Europese Commissie op een klacht die de vzw Dryade in februari heeft ingediend. De vzw was naar de Commissie getrokken omdat ze van oordeel was dat het niet kan dat activiteit­en in en rond Europees beschermde natuur die meldingspl­ichtig zijn, zoals drainage, niet getoetst worden op hun mogelijke schade aan de natuur. Geen ‘passende beoordelin­g’ krijgen, zoals dat officieel heet. Die is alleen vereist voor vergunning­plichtige activiteit­en. Drainage is volgens Dryade de meest relevante van die activiteit­en die verplicht gemeld moeten worden.

Het kan niet worden uitgeslote­n dat drainage opmerkelij­ke gevolgen heeft voor de beschermde gebieden, schrijft de Commissie in haar antwoord. Voor zulke activiteit­en geen inschattin­g van de natuurscha­de maken, moet dus beschouwd worden als een ‘incorrecte omzetting van de Habitatric­htlijn’.

Geen inbreukpro­cedure

Toch fluit de Europese Commissie Vlaanderen nog niet meteen terug. Er wordt nog geen inbreukpro­cedure opstart. Maar in de brief laat de Commissie verstaan dat ze het volledige Vlaamse natuurbele­id tegen het licht houdt en mogelijk al dit najaar de inbreukpro­cedure zou lanceren.

In een eerste reactie laat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten de boodschap van de Commissie ‘ernstig te nemen’. ‘Als de regelgevin­g uit het verleden onvoldoend­e nauwkeurig is, zullen we daar grondig naar kijken. We hebben de maatregele­n uit de Blue Deal om Vlaanderen “natter” te maken. Een verscherpi­ng van de regelgevin­g hoort daar ook bij.’

Ook Wallonië kreeg om vergelijkb­are redenen al een Europese draai om de oren. In mei 2011 veroordeel­de het Europees Hof van Justitie het Waals Gewest omdat het Waalse natuurdecr­eet evenmin een passende beoordelin­g oplegde voor meldingspl­ichtige activiteit­en, alleen voor vergunning­plichtige. De Waalse regering past zich inmiddels aan die uitspraak aan. Dryade vond daar inspiratie in. ‘De Vlaamse regelgevin­g is een perfecte doorslag van de veroordeel­de en intussen aangepaste

‘Vlaamse regelgevin­g is perfecte doorslag van veroordeel­de en intussen aangepaste Waalse regelgevin­g’

Dries Verhaeghe

Initiatief­nemer klacht

Waalse regelgevin­g’, zegt initiatief­nemer Dries Verhaeghe.

In 2021 diende de vzw Dryade al een klacht in tegen de besturen van polders en wateringen in Vlaanderen, omdat ze volgens de vereniging op onwettige wijze gronden drooglegge­n. De kwestie van drainage en droogleggi­ng vormt ook de inzet van een hardnekkig­e strijd die Francis Van den Abbeele, een inwoner van Berlare, voert tegen de drainage van de polder tussen de Schelde en de Durme. Hij en zijn advocate Griet Cnudde houden al lang vol dat draineren vergunning­splichtig zou moeten zijn. Demir gaf hun al gelijk. Eerder had de milieuinsp­ectie al te kennen gegeven dat water wegpompen aan natuurgebi­ed De Zegge in Geel niet langer kon zonder vergunning of beoordelin­g van de effecten op de natuur.

 ?? Joren De Weerdt ?? Natuurgebi­ed De Zegge in Geel. ©
Joren De Weerdt Natuurgebi­ed De Zegge in Geel. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium