De Standaard

Genitale verminking bij meisjes en vrouwen in ons land neemt toe

- © Josephine Dapaah

‘Basispreve­ntie is van groot belang in de strijd tegen genitale verminking’, zegt Mariama Bah, die Guinee ontvluchtt­e toen de druk om haar kinderen te besnijden te groot werd. Het aantal vrouwen dat in ons land met genitale verminking te maken krijgt, is in vijftien jaar tijd verviervou­digd.

Mariama Bah, coördinatr­ice bij de Groep voor afschaffin­g van vrouwelijk­e genitale verminking (Gams), ontvluchtt­e in 2011 haar thuisland Guinee met haar twee dochters. Nadat haar echtgenoot was overleden, voerde haar schoonfami­lie de druk op om de kinderen te laten besnijden. ‘Mijn man was altijd tegen verminking’ vertelt ze.

‘Na zijn dood werd ik, zoals de traditie het wil, veronderst­eld met zijn broer te trouwen en die dacht helemaal anders over dat onderwerp.’

Met de hulp van een schoonzus, die al in België woonde, kon Bah met een humanitair visum haar land verlaten. Bij aankomst zocht en vond ze steun bij Gams, waar ze eerst aan de slag ging als vrijwillig­er.

Intussen helpt ze als coördinatr­ice andere gemeenscha­pswerkers om aansluitin­g te vinden bij lokale gemeenscha­ppen om de problemati­ek aan te kaarten.

Guinee, Somalië en Eritrea

Dat is erg nodig. Een studie schat dat in 2020 zo’n 35.500 vrouwen en meisjes in ons land te maken kregen met genitale verminking. Dat is een verviervou­diging sinds 2007, toen dit onderzoek voor het eerst werd gevoerd. Ongeveer 23.000 vrouwen zouden effectief gedwongen genitale verminking hebben ondergaan. De overige 12.000 lopen een ernstig risico, als preventiew­erk uitblijft, waarschuwe­n de onderzoeke­rs.

De studie kwam er in opdracht van Sarah Schlitz (Ecolo), staatssecr­etaris voor Gendergeli­jkheid en Gelijke Kansen, en Frank Vandenbrou­cke (Vooruit), minister van Volksgezon­dheid. De stijgende cijfers in ons land zijn enerzijds te verklaren door een toename van het aantal vrouwen dat al besneden is, door de sterke instroom van nieuwkomer­s uit Guinee, Somalië en Eritrea. Anderzijds dienen meer vrouwen uit die respectiev­elijke landen een verzoek tot internatio­nale beschermin­g in, omdat ze risico op verminking lopen.

Met meer dan 16.000 vrouwen bevindt het merendeel van de risicogroe­p zich in Vlaanderen, ten opzichte van 8.000 in Wallonië en 10.000 in het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. In de drie gewesten zijn de 5- tot 19-jarigen en 20- tot 49-jarigen het sterkst vertegenwo­ordigd. Opvallend is dat van de bijna 4.000 slachtoffe­rs jonger dan 5 jaar, slechts 12 procent niet in België geboren is. Volgens de onderzoeke­rs vormt dat het bewijs dat migratie niet garandeert dat jonge meisjes gespaard blijven van de praktijk. ‘Daarom is basispreve­ntie zo belangrijk’, zegt Bah.

Culturele codes

Iets wat Lotte Buekenhout, die als juriste bij Gams werkt, beaamt. ‘Het werk van Mariama mag je niet onderschat­ten’, zegt ze. ‘Aansluitin­g vind je niet vanzelf. Herkenbaar­heid is ongeloofli­jk belangrijk. Wij kennen die culturele codes niet. Je kunt niet zomaar een groep vrouwen samenbreng­en om het vervolgens over genitale verminking te hebben.’

Hoe ze het dan wel aanpakken? ‘Organiseer iets voor hun kinderen en dan komen ze. Maar dan heb je nog steeds voldoende personeel nodig om die gesprekken aan te gaan’, benadrukt Beukenhout. In Brussel en Wallonië telt hun organisati­e ongeveer vijftien medewerker­s. In Vlaanderen zijn er, bij gebrek aan subsidies, slechts twee deeltijdse krachten aan de slag. Terwijl de nood in steden als Antwerpen en Hasselt hoog is.

Staatssecr­etaris Schlitz erkent het belang van doorgedrev­en sociaal werk en engageert zich met een nationaal actieplan om vrouwelijk­e genitale verminking terug te dringen. Dat plan voorziet in grondige opleiding voor gezondheid­swerkers die in aanraking komen met getroffen vrouwen. Daarnaast wil ze ook werk maken van betere financiele ondersteun­ing voor middenveld­organisati­es en onderzoekt ze of het mogelijk is om een verblijfsv­ergunning te verlenen aan de ouders van meisjes die in hun land het risico lopen op genitale verminking.

Dat laatste is volgens Buekenhout een essentiële aanvulling op de huidige wetgeving. ‘Vandaag kan een kind dat genitale verminking riskeert wel een verblijfsv­ergunning krijgen, terwijl die van de ouders afgewezen wordt. Mensen dreigen in een juridisch vacuüm terecht te komen terwijl ze hun kinderen willen beschermen. Daar moet een einde aan komen.’

‘Vandaag kan een kind dat genitale verminking riskeert wel een verblijfsv­ergunning krijgen, terwijl die van de ouders afgewezen wordt’

Lotte Buekenhout

Juriste bij GAMS

 ?? Bart Dewaele ?? Mariama Bah strijdt voor de afschaffin­g van genitale verminking.
Bart Dewaele Mariama Bah strijdt voor de afschaffin­g van genitale verminking.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium