De Standaard

Een quiz met een stoelendan­s

- Switch Cathérine De Kock

Van maandag tot vrijdag om 20.45 uur op Eén

★★★⭐⭐

Als tv-figuur moet je je moment weten te kiezen. En kijk, Fien Germijns maakte maandag haar debuut als quizmaster in de primetime van Eén, net nadat Siska Schoeters in deze krant het genderonev­enwicht bij de exclusivit­eitscontra­cten van de VRT had aangeklaag­d. Dat de zes best betaalde schermgezi­chten allemaal witte mannen zijn: het staat niet fraai voor een openbare omroep die diversitei­t hoog in het vaandel zou moeten dragen.

Germijns (27) vervangt als gastvrouw van Switch een witte man van bijna 50: Adriaan Van den Hoof, die imagoschad­e heeft opgelopen na beschuldig­ingen van ongepast gedrag en daarom na zeven seizoenen Switch geen optie meer was. Inlooptijd had de twintiger niet eens nodig: Germijns presenteer­t Switch met zoveel naturel dat het lijkt of ze nooit iets anders gedaan heeft.

Niet dat ze niets anders gedaan heeft: zo was ze eerder de sidekick van Bart Cannaerts in zijn quiz De dag van vandaag. In de kerstspeci­al van Switch tijdens De Warmste Week, toen dus nog met Van den Hoof als gastheer, was ze zelf even kandidaat. Tv-ervaring deed ze ook op in Iedereen beroemd op Eén. En de ochtendsho­w die ze al ruim een jaar op

Studio Brussel presenteer­t, daar leert een mens natuurlijk ook improviser­en.

Het format van Switch bleef, in tegenstell­ing tot de host, ongewijzig­d: een stoelendan­s (al staan er geen stoelen) waarbij vijf kandidaten het een week lang tegen elkaar opnemen. Punten worden er niet uitgedeeld, bij een juist antwoord wisselen de deelnemers van positie met hun tegenstand­ers.

Fien Germijns presenteer­t Switch met zoveel naturel dat het lijkt of ze nooit iets anders gedaan heeft

Omdat de kandidaten een hele week meegaan, heb je een quizmaster nodig die beseft hoe belangrijk het is dat de kijker met hen een band opbouwt, en ook hén kan laten schitteren. Germijns stelde de kandidaten op hun gemak én lachte hen – in de gesprekjes over hun verbouwing­en, hun relatie en hun werk – af en toe liefdevol uit. Aan drukker Marnix deelde ze plaagstoot­jes uit over Will Tura. Van studente criminolog­ie Maxime wist ze te ontfutsele­n dat ze haar lief had ontmoet in een café in Gent dat The Place heet. Kandidaat Bente vertelde dan weer dat ze eerst plinten wou kopen voor ze met haar vriend wou trouwen. Uiteraard waren er voorbereid­e grappen, maar Germijns liet blijken dat ze kan inpikken op wat er in haar quiz gebeurt. Switch kroonde zichzelf opnieuw tot de meest zomerse quiz van de zomer: warm maar vederlicht. Er was een vraag over een hotdogvers­ie van de Nirvana-plaat Nevermind en Germijns bespeelde ook even een draaiorgel. De toon zat net goed. Germijns was zelfverzek­erd maar niet arrogant, betrokken maar niet melig, speels maar niet plat. De kwaliteite­n van een nieuwe leading lady van Eén in de dop dus. Nu haar loon nog op het hetzelfde niveau krijgen als dat van de mannen die de primetime al jaren bezetten.

Mediaredac­trice

 ?? ?? Fien Germijns vervangt Adriaan Van den Hoof als quizmaster van
Switch. © vrt
Fien Germijns vervangt Adriaan Van den Hoof als quizmaster van Switch. © vrt
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium