De Standaard

Schotland wil nieuw referendum over onafhankel­ijkheid

De premier van Schotland verwijst naar de Brexit als een van de redenen waarom er in 2023 een nieuw referendum over onafhankel­ijkheid moet komen.

- Bart Beirlant

Op 19 oktober 2023 mogen de inwoners van Schotland net als in 2014 naar de stembus om te antwoorden op de vraag: ‘Moet Schotland een onafhankel­ijk land worden?’ Dat maakte Nicola Sturgeon, de premier van Schotland, bekend tijdens een toespraak in het parlement.

In 2014 stemde 55 procent van de Schotten tegen onafhankel­ijkheid. Maar volgens de Schotse premier leidde het beleid in Westminste­r ertoe dat de case voor onafhankel­ijkheid nooit sterker was dan vandaag: ‘De Conservati­even hebben ons weggerukt uit de Europese Unie en de interne markt. We kennen de laagste groei van de G20’, zei ze.

De Labourpart­ij is volgens Sturgeon geen alternatie­f, omdat de partij niet van plan is om het Verenigd Koninkrijk weer in de EU te loodsen. ‘Onafhankel­ijkheid zal ons de kans geven om onze eigen koers te bepalen’, zei Sturgeon.

Eerst wil Sturgeon samenzitte­n met de regering van Boris Johnson om te onderhande­len over de organisati­e van het referendum, net als in 2014. Maar Londen heeft al laten weten dat het dit keer geen mandaat zal geven om een referendum te houden. Volgens Johnson moet alle aandacht gaan naar de hoge energiepri­jzen en de gevolgen voor de economie: ‘We staan sterker als we samenwerke­n.’

‘Zelfzuchti­ge obsessie’

Sturgeon gaat ervan uit dat het daarom een raadgevend referendum zal worden. Maar omdat de volksbevra­ging wettelijk in orde moet zijn, stapt Schotland naar het Hooggerech­tshof met de vraag of het Schotse parlement zonder een mandaat van Londen dit referendum kan houden. Als het antwoord daarop negatief is, dan wil haar SNP-partij de onafhankel­ijkheidskw­estie tot de inzet maken van de volgende _verkiezing­en.

‘U en ik zullen het nooit eens worden over de voordelen van onafhankel­ijkheid voor Schotland’, schrijft Sturgeon in een brief aan Johnson. ‘Maar ik zou verwachten dat elke democraat erkent dat het onaanvaard­baar is

‘Ik zal nooit toelaten dat de Schotse democratie de gevangene wordt van Boris Johnson’

Nicola Sturgeon

Premier Schotland

dat de Schotse bevolking daarover geen keuze kan maken, gegeven de duidelijke meerderhei­d voor een referendum in het Schotse parlement.’

Samen met de Groenen heeft de SNP een meerderhei­d van 71 op 129 zetels. ‘Ik zal nooit toelaten dat de Schotse democratie de gevangene wordt van Boris Johnson of van welke premier ook’, zei Sturgeon.

De leider van de Schotse Conservati­even, Douglas Ross, verweet Sturgeon haar ‘zelfzuchti­ge obsessie’ om te focussen op onafhankel­ijkheid in plaats van de echte prioriteit­en aan te pakken, zoals de levensduur­te of het drugsprobl­eem. Ross liet eerder weten dat hij zijn kiezers zal oproepen een ‘zogezegd referendum’ te boycotten.

 ?? Ap ?? Nicola Sturgeon wil met Schotland een eigen koers varen. ©
Ap Nicola Sturgeon wil met Schotland een eigen koers varen. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium