De Standaard

De Duitse muur bij Brussels Airlines

- de grote markt Korneel Delbeke

Wie had gehoopt dat na drie dagen staken de rust bij Brussels Airlines zou terugkeren – en de dreiging van geannuleer­de vluchten overwaaien – kon die illusie maandag al snel opbergen. Amper twee dagen na de acties, waarbij 316 vluchten werden geschrapt, sprak de socialisti­sche vakbond alweer dreigende taal. ‘We kunnen de sociale vrede in de nabije toekomst niet verzekeren’, verklaarde die aan het persbureau Belga, nadat de vakbonden te horen hadden gekregen dat de directie pas eind augustus, na het drukke zomerseizo­en, weer rond de onderhande­lingstafel wilde komen met voorstelle­n om de werkdruk te vermindere­n.

Onbegrijpe­lijk, vinden de bonden, die in een open brief uithaalden naar de Duitse ceo Peter Gerber, die tot nog toe niet rechtstree­ks betrokken was bij de gesprekken over mogelijke operatione­le veranderin­gen. ‘Een ceo die nog niet de tijd neemt om naar de grieven van zijn personeel te luisteren, is die naam onwaardig’, klonk het. Daarmee legden de bonden de vinger op een etterende wonde: het fundamente­le gebrek aan vertrouwen tussen bonden en directie.

Onvrede en sociale spanningen zijn niet nieuw bij Brussels Airlines, dat ook voor corona er nooit in slaagde om structuree­l rendabel te zijn, en daardoor vaak gebukt ging onder de dreiging van een herstructu­rering of veranderin­g – denk aan de plannen voor een integratie in Eurowings. Toch waren stakingen, zoals die van de piloten in 2018, eerder uitzonderi­ng dan regel. Het debacle van voorganger Sabena, dat in 2001 bezweek onder te zware kosten, zette ook de bonden lang aan tot een voorzichti­ge houding.

Bovendien vonden ze binnen de directie altijd wel een luisterend oor, zoals bij ceo Bernard Gustin, die ook na de overname door het Duitse Lufthansa (in 2016) steevast de ‘Belgische belangen’ bleef verdedigen. Toen Gustin door Frankfurt aan de kant werd gezet, en zijn opvolgers steeds meer in de Duitse pas moesten lopen, was er binnen de raad van bestuur nog steeds een figuur als Etienne Davignon, die tijdens moeilijke onderhande­lingen de smeerolie kon voorzien. Altijd was er wel een compromis mogelijk.

Vandaag zijn de Belgische toplui er niet meer en oogt de Duitse muur onverzette­lijk. Lufthansa heeft tijdens de crisis zijn greep op de soms balorige dochter vergroot. De laatste Belgische topmanager­s, zoals ceo Dieter Vranckx of hrdirecteu­r Bert Van Rompaey, die in volle crisis een sociaal plan hadden onderhande­ld, werden vervangen. Het directieco­mité is nu volledig Duits. In de raad van bestuur zetelen twee Belgische managers zonder noemenswaa­rdige ervaring in de luchtvaart, die er vooral op toezien dat de overheidsl­ening wordt terugbetaa­ld.

Zo zijn de bonden bij Brussels Airlines na covid wakker geworden in een nieuwe wereld, waar niet mensen, maar algoritmes de planning maken, en waar de ruimte voor het typisch Belgische sociaal overleg kleiner is dan ooit. Dat bij een vorige staking vakbondsaf­gevaardigd­en ook persoonlij­k aansprakel­ijk werden gesteld, sloeg het laatste restje vertrouwen aan diggelen. Het valt af te wachten of Gerber die brokken kan lijmen. Gisteren nodigde de ceo de bonden dan toch uit om maandag samen te zitten. Tot dan hoeft niemand nieuwe stakingen te vrezen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Een ceo die nog niet de tijd neemt om naar de grieven van zijn personeel te luisteren, is die naam onwaardig’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium