De Standaard

Finse kernreacto­r raakt maar niet opgestart

Zelfs na twaalf jaar raakt de grootste kernreacto­r van Europa maar niet opgestart. Technische moeilijkhe­den veroorzake­n alweer uitstel. Dat komt ongelegen. De vrees voor stroomuitv­al groeit.

- Nico Tanghe

Met tromgeroff­el werd in december in Finland de opstart aangekondi­gd van een nieuwe kernreacto­r: de Olkiluoto 3. ‘Een historisch­e gebeurteni­s’, heette dat toen (DS 22 december). Dat was niet zozeer omdat de nieuwe kernreacto­r ‘de grootste in Europa’ wordt en straks 15 procent van alle Finse elektricit­eit zal leveren. Het kwam vooral doordat de reactor al twaalf jaar op zich liet wachten en toen al drie keer zo duur was als voorzien.

De Olkiluoto 3 was de eerste kernreacto­r die in Europa werd besteld na de kernramp van Tsjernobyl in 1986. De bouw begon in 2005 en had in 2009 afgerond moeten zijn. Dat wordt nu ten vroegste eind dit jaar en misschien zelfs 2023. Want, jawel, er zijn alweer nieuwe technische moeilijkhe­den opgedoken. Omdat er ‘vreemd materiaal’ is losgekomen van de stoomgelei­dingsplate­n in de stoomopwar­mer van de turbine, wordt de kernreacto­r tijdelijk stilgelegd. Er komen nieuwe tests en analyses, waardoor de testfase ten vroegste in december van dit jaar kan worden afgerond. En niet in september, zoals eerder aangekondi­gd.

Door de opeenstape­ling van technische problemen groeit de Olkiluoto 3 uit tot een schoolvoor­beeld van wat er bij nieuwe, grote kernenergi­eprojecten kan mislopen. Het project kampte met onvoldoend­e sterke funderinge­n, er waren twijfels over de lasnaden van sommige pijpen, stalen delen uit het hart van de kernreacto­r en het controlesy­steem werden afgekeurd, er was een te lakse veiligheid­scultuur bij onderaanne­mers op de werf en nu is er dus ‘vreemd materiaal’ losgekomen.

Russische brandstoff­en

De moeilijkhe­den komen ongelegen. De Europese Unie zet alles op alles om minder afhankelij­k te worden van Russische fossiele brandstoff­en. Kernenergi­e is voor veel EU-landen een belangrijk deel van de oplossing. Er wordt met argusogen gekeken naar de ingebruikn­ame van een aantal grote EPR-reactoren, de derde generatie van kernreacto­ren. Bij tal van deze grote bouwprojec­ten in Europa duiken gelijkaard­ige vertraging­en en monsterlij­ke kostenover­schrijding­en op als in Finland. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbee­ld, in Hinkley Point, of nog in het Normandisc­he Flamanvill­e, waar de kerncentra­les in aanbouw een lange lijdensweg ondergaan.

Vooral in Frankrijk, dat 70 procent van zijn elektricit­eit uit kernenergi­e haalt, groeit de zenuwachti­gheid. De opbrengst van de 56 Franse kernreacto­ren is in dertig jaar niet meer zo laag geweest als nu. Hoge temperatur­en maken het moeilijk om oude centrales met water te koelen. Door de klimaatcri­sis is dat het geval aan de Rhône en de Gironde. Veel reactoren liggen bovendien stil voor groot onderhoud (DS 6 april). In plaats van elektricit­eit te leveren aan buurlanden, dreigt Frankrijk binnenkort energie te moeten importeren. Tegelijk groeit de vrees voor stroomuitv­al in de winter.

Jukka Leskelä

Die vrees leeft inmiddels ook in Finland. Jukka Leskelä, de topman van Finnish Energy, waarschuwd­e al dat de reactor belangrijk is voor de nationale elektricit­eitsvoorzi­ening, vooral sinds Finland geen stroom of gas meer invoert uit Rusland. Sinds de Russische

inval in Oekraïne op 24 februari heeft het land ook de stekker getrokken uit een gezamenlij­k kernenergi­eproject met het Russische staatsbedr­ijf Rosatom. Verdere vertraging­en in het Olkiluoto 3-project kunnen ook in Finland leiden tot elektricit­eitstekort­en.

Kleine reactoren

‘Het is belangrijk om de reactor voor de winter in gebruik te nemen’, zei Leskelä aan de Helsinki Times. ‘Laten we hopen dat de aangekondi­gde dienstrege­ling standhoudt. Ik denk dat we de herfst wel doorkomen, maar onze situatie wordt steeds moeilijker. Als er andere grote gebreken in het systeem opduiken, of het nu in de import van elektricit­eit is of de elektricit­eitsproduc­tie, zitten we in een lastig parket.’

Landen als Frankrijk, Nederland en Finland (met de historisch­e goedkeurin­g van de Finse groenen) lonken intussen naar de vierde generatie van kernreacto­ren: kleine, moduleerba­re reactoren, die als de hoop van de sector worden gezien. Maar de technologi­e om ze te bouwen, staat volgens specialist­en nog in de kinderscho­enen. Eerst maar eens de 1.650 megawatt van de Olkuoloto 3 opgestart krijgen.

‘Ik denk dat we de herfst wel doorkomen, maar de situatie wordt steeds moeilijker’

Finnish Energy

 ?? Afp ?? De bouw van een andere Finse kerncentra­le, in samenwerki­ng met Rusland, werd na de inval in Oekraïne al geschrapt. ©
Afp De bouw van een andere Finse kerncentra­le, in samenwerki­ng met Rusland, werd na de inval in Oekraïne al geschrapt. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium