De Standaard

Studenten protestere­n op universite­itscampus

Een tachtigtal studenten van de Vrije Universite­it Brussel (VUB) hebben gisterenna­middag op de campus geproteste­erd tegen grensovers­chrijdend gedrag op de universite­it.

- Amaury Michaux

Eerder deze maand raakte bekend dat de VUB een 21-jarige buitenland­se student de toegang tot de campus ontzegd had nadat er verschille­nde meldingen waren binnengeko­men over grensovers­chrijdend gedrag. Heel wat studenten zijn niet tevreden met hoe de universite­it het probleem heeft aangepakt. ‘Mede door de milde sanctie die deze student van de VUB heeft gekregen, heb ik deze actie op poten gezet’, vertelt studente criminolog­ie Shelly Sterck (22).

‘Het is heel merkwaardi­g dat een student die vijftien personen aanrandt een mildere straf krijgt dan iemand die plagiaat pleegt. Dat is een anno 2022 een heel slecht signaal naar alle studenten toe. Wij komen hier vandaag samen om een signaal naar de VUB te sturen, maar ook naar de slachtoffe­rs dat ze er niet alleen voor staan.’

Kersverse rector Jan Danckaert liet bij zijn aanstellin­g al weten tegen begin volgend academieja­ar de procedure voor grensovers­chrijdend gedrag te herbekijke­n. ‘De nieuwe rector is gaan luisteren naar de studenten over deze problemati­ek, dat is dus een goede zaak. Maar de focus ligt verkeerd. Zo wordt er ingezet om het meldpunt te verbeteren, maar welke student zal aangifte doen als er daarna geen resultaat volgt en de straffen zeer laag blijken te zijn? Bij elke vorm van plagiaat wordt er een stappenpla­n uitgevoerd, dat zou ook bij grensovers­chrijdend gedrag moeten gebeuren.’

‘VUB medeplicht­ig’

Studente sociale wetenschap­pen Caitlin Vanderbiet­e (19) was een van de aanwezigen op het protest. ‘Welke boodschap stuur je naar al je studenten wanneer er iemand vijftien slachtoffe­rs mag maken en dan nog doodleuk op de campus mag rondlopen? Als de VUB direct daadkracht­iger had opgetreden, had die persoon waarschijn­lijk niet zoveel slachtoffe­rs kunnen maken. De VUB is dus medeplicht­ig’, vertelt ze.

 ?? Amg ?? Heel wat studenten zijn niet tevreden over hoe de universite­it het probleem heeft aangepakt. ©
Amg Heel wat studenten zijn niet tevreden over hoe de universite­it het probleem heeft aangepakt. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium