De Standaard

Stad houdt vast aan herinricht­ing Vaartkom

-

LEUVEN Het Leuvense stadsbestu­ur gaat niet in op de vraag van oppositiep­artij N-VA om het project Leuven Bad te schrappen uit de plannen voor de herinricht­ing van de Vaartkom. ‘We zullen een vergunning aanvragen voor een realiseerb­aar project’, klonk het.

N-VA had de schrapping van Leuven Bad op de agenda van de gemeentera­ad gezet, nadat recent adviesraad Gecoro een negatief advies had gegeven over de plannen. Volgens de oppositiep­artij was het tijd te erkennen dat het project niet gedragen is door de inwoners.

Burgemeest­er Mohamed Ridouani (Vooruit) was het daar echter niet mee eens. ‘De vraag die hier voorligt, is “Willen we toegankeli­jk leefwater, of helemaal niet”. N-VA neemt het daarbij op voor enkele buurtbewon­ers die daar helemaal niets willen. Maar er zijn heel wat mensen die ons veel genuanceer­der verhaal steunen’, meende hij.

‘Stop met te doen alsof Leuven Bad een soort Halve Maan aan de Vaartkom wordt. We kijken hoe we een soort van zwemvijver, belevingsw­ater kunnen creëren. Hier komt geen zwembad met azuurblauw water. Iets wat plezier biedt aan alle inwoners, ook de buurtbewon­ers. Want dat is wat openbaar domein volgens mij moet zijn: een plek waar men kan genieten mét respect voor de buurt’, zei hij.

De burgemeest­er benadrukte dat het team van ontwerpers uiteraard rekening zal houden met de bedenkinge­n van de Gecoro. ‘Dat team is aangesteld om – wellicht dit najaar – een plan op te stellen dat in hun ogen realiseerb­aar is. Natuurlijk moet daarbij rekening gehouden worden met alle bezorgdhed­en en adviezen, zodat er een vergunning­saanvraag wordt voorbereid die ook effectief haalbaar is’, zegt hij.

Op de kritiek van N-VA dat de stad haar geld beter zou spenderen aan een Olympisch zwembad om zo het tekort aan zwemwater op te vangen, reageerde de burgemeest­er geërgerd: ‘Laten we elkaar toch niets wijsmaken. Voor zo‘n zwembad heb je veertig miljoen euro nodig, veel meer dan voor onze waterbelev­ing in de Vaartkom. Dus gelieve die twee niet naast elkaar te zetten. Recreatief en sportief zwemwater zouden elkaar trouwens niet mogen uitsluiten’, zei hij nog. (hsb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium