De Standaard

Zelfs met tijdritpak van 3.200 euro wordt gele trui moeilijk voor Van der Poel

Mathieu van der Poel (27) is een van de grote uitdagers van Wout van Aert in de strijd om de gele trui in de eerste week. Maar de Nederlande­r vertrekt met een dubbele handicap.

- Jan-Pieter de Vlieger

Met een duur tijdritpak stapte Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) gisteren op het vliegtuig richting Kopenhagen. Het pak werd ontworpen door het Tsjechisch­e Kalas en de Britse aero-experten van Vorteq. Reputatie: supersonis­ch snel. Kostprijs: 3.200 euro.

Wie voor dat bedrag een Vorteqskin­suit bestelt, krijgt er een gratis windtunnel­test bij. De ontwerper garandeert dat zijn pak daarin beter zal scoren dan eender welk pak waarmee de koper zich aandient. Blijkt de Vorteq toch minder te presteren, dan hoef je niet te betalen.

Een mooi pr-verhaal of een echt competitie­f voordeel? In de voorbije Giro wonnen Simon Yates en Matteo Sobrero de tijdritten, allebei in een Vorteq-pak. Ze rijden nochtans voor Team Bike Exchange, een ploeg die geen traditie in het tijdrijden heeft. Daartegeno­ver staat Alex Dowsett, die ondanks een Vorteq-pak ruim de tanden stuk beet op het uurrecord van Victor Campenaert­s, die in een pak van het Belgische Vermarc reed.

Niet getest in windtunnel

Als het nieuwe pak Van der Poel zelfs maar een paar seconden winst oplevert, kan dat doorslagge­vend zijn in de strijd om de gele trui. Daarvoor is hij een van de grote kandidaten in de eerste Tourweek, net als Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Vorig jaar pakte Van der Poel de gele trui op dag twee, na een dubbele aanval op de Mûr-de-Bretagne. Het probleem is dat die typische Van der Poel-aankomsten dit jaar veel dieper in de Tour liggen.

De Nederlande­r is veel minder dan Van Aert en Ganna gefocust op het tijdrijden. Tot op heden heeft hij nog nooit de binnenkant van een windtunnel gezien. Zijn Vorteq-pak

is weliswaar op maat gemaakt, maar Van der Poel is het niet zelf gaan testen in de windtunnel. Van zijn ploeg testte alleen Jasper Philipsen ter plaatse in Groot-Brittannië.

Ook veelzeggen­d: Van der Poel heeft thuis nog steeds geen tijdritfie­ts staan.

Inzetten op Philipsen

Van der Poel heeft in het tijdrijden nochtans gigantisch­e stappen gezet: in de Tour eindigde hij vorig jaar vijfde in de tijdrit naar Laval en in de voorbije Giro zelfs tweede in Boedapest, voor onder anderen Tom Dumoulin (Jumbo-Visma). ‘Het is zeker niet zo dat Mathieu

In het tijdrijden heeft de Nederlande­r gigantisch­e stappen gezet. ‘Het is zeker niet zo dat Mathieu niet kan tijdrijden’, weet zijn ploegleide­r Christoph Roodhooft

niet kan tijdrijden’, zegt zijn ploegleide­r Christoph Roodhooft.

Toch verwacht Roodhooft niet dat Van der Poel vrijdag in Kopenhagen meedoet voor de overwinnin­g: ‘Ik heb niet de indruk dat dit parcours goed bij hem past. Dertien kilometer en niet heel technisch. De bochten zijn zo breed dat die ook weer rechttoe, rechtaan zijn.’

De tijd die Van der Poel wellicht moet toegeven op Van Aert en Ganna kan hij in de volgende etappes niet rechtzette­n met bonificati­eseconden. In de vlakke etappes trekt Alpecin-Fenix immers de kaart van Philipsen. Van Aert kan daar wel extra tijd pakken. Van der Poel moet het later op de week doen op de kasseien van Arenberg (woensdag 6 juli, red.) of op de oplopende aankomst van Longwy (donderdag 7 juli, red.).

Iedere seconde die zijn supersonis­che pak hem vrijdag oplevert, zal Van der Poel dus hard kunnen gebruiken.

 ?? Pete Goding/belga ?? In de tijdrit naar Laval eindigde Mathieu van der Poel, in de gele trui, vorig jaar vijfde. ©
Pete Goding/belga In de tijdrit naar Laval eindigde Mathieu van der Poel, in de gele trui, vorig jaar vijfde. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium