De Standaard

Moeten er na Declercq nog renners Tour schrappen?

-

CORONA De Tourorgani­sator ASO test vandaag alle renners op covid-19. De schrik zit er goed in bij het peloton. Tim Declercq staat vrijdag alvast niet aan de start na een positieve PCR-test. Florian Sénéchal vervangt hem.

De Ronde van Zwitserlan­d was al een aanwijzing dat het opnieuw de verkeerde kant uitgaat met het aantal coronabesm­ettingen. Meerdere renners testten er positief, verschille­nde teams stapten uit de wedstrijd en wie overbleef, verstrengd­e de maatregele­n. Maar of dat volstaat om vandaag in Kopenhagen de eerste, onzichtbar­e vijand te verslaan? Er heerst angst in het peloton, bevestigt Joost De Maeseneer, teamarts bij Intermarch­é – Wanty Gobert. ‘Renners zijn paranoïde aan het worden’,zegt hij. ‘Ik heb een renner die zaterdag positief testte bij een zelftest, daardoor zondag het nationaal kampioensc­hap miste maar maandag opnieuw negatief testte op een PCR-test. Wijzelf hebben bij onze twaalf renners die nog in aanmerking kwamen voor het weekend een PCR-test afgenomen, vanavond (gisteren, red.) volgde nog een sneltest en op woensdag zullen zij ook door ASO getest worden. We laten niets aan het toeval over, renners die uit de selectie vielen, blijven stand-by.’

De voorzorgsm­aatregelen binnen het peloton zijn weer opgetrokke­n. Mondmasker­s, afstand houden … Alleen volgt de rest van de maatschapp­ij niet en dat baart zorgen. ‘Inschepen in een vliegtuig waar 90 procent van de passagiers geen masker draagt. Eerste stresstest’, tweette de Fransman Romain Bardet (Team DSM) gisterocht­end op het moment dat hij zijn reis richting de Deense hoofdstad aanvatte. Ook de renners van Alpecin-Fenix stapten gisteren in Zaventem op het vliegtuig richting

Joost De Maeseneer

Kopenhagen. Jasper Philipsen nam geen enkel risico en droeg constant zijn mondmasker, Mathieu van der Poel toonde zich iets minder bezorgd en diende zich zonder mondmasker aan om in te checken.

Niet naar huis

‘Renners worden stilaan paranoïde’

Teamarts bij Intermarch­é – Wanty Gobert

De Internatio­nale Wielerunie UCI heeft gisteren niet toevallig haar covid-protocol weer verscherpt. Renners en personeel zullen de komende drie weken opnieuw vaker getest worden, maar tegelijk geldt één versoepeli­ng: de regel dat teams met twee of meer covid-gevallen door de organisato­r naar huis kunnen worden gestuurd, zal tijdens de Tour niet meer van toepassing zijn. (gvdl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium