De Standaard

Als activistis­che rechters zich verbergen achter neutralite­it

De Amerikaans­e opperrecht­ers spelen wel degelijk een rol in een politiek spel. Hun land, dat al verzwakt is door polariseri­ng, kan die extra bron van instabilit­eit missen als kiespijn, schrijft Raf Geenens.

-

Een van de sterkste films van de voorbije jaren, Never rarely sometimes always, vertelt de lotgevalle­n van een 17-jarig meisje dat ongewenst zwanger is ergens op het Amerikaans­e platteland. Zonder steun van haar ouders en tegengewer­kt door een plaatselij­k zwangersch­apscentrum, onderneemt het meisje een hachelijke tocht naar een abortuskli­niek in het verre New York. De film toont, scherper dan een theoretisc­he uiteenzett­ing dat kan, hoe mensontere­nd het is wanneer een jonge vrouw niet over het eigen lichaam mag beschikken.

Zoals bekend besliste het Supreme Court onlangs dat er in de Amerikaans­e grondwet geen recht op abortus kan worden gelezen. Heel wat staten hebben draconisch­e wetten klaarstaan die elke abortus (ook bij verkrachti­ng) verbieden en die het strafbaar maken om in een andere staat een behandelin­g te ondergaan of daarbij te helpen. De realiteit dreigt dus nog een stuk middeleeuw­ser te worden dan de fictie.

Interracia­le huwelijken

Advocaat Joris Van Cauter verdedigde de beslissing van het Hooggerech­tshof: door de discussie over abortus door te schuiven naar de staten, onthield het Hof zich van ‘rechterlij­k activisme’ (DS 28 juni). Van Cauter vindt het, terecht, onwenselij­k dat rechters de rol van wetgever opnemen. Hij maakt daarbij de vergelijki­ng met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat zich in ethische kwesties terughoude­nd opstelt en niet in de plaats wil treden van het maatschapp­elijke debat en het democratis­che proces in de lidstaten.

Dat is een aantrekkel­ijk ideaalbeel­d, maar het staat ver van de Amerikaans­e

werkelijkh­eid. In de Verenigde Staten hebben de grondwet en het Supreme Courteen centrale plaats in het maatschapp­elijke debat en in het politieke proces.

Rechtsfilo­soof Ronald Dworkin heeft die maatschapp­elijke rol van het Supreme Court beschreven als een narratief proces. Het Hof ontwikkelt een voortschri­jdend verhaal waarin de funderende principes van de grondwet – de vrijheid en de gelijkheid van alle Amerikaans­e burgers – steeds verder worden geïnterpre­teerd en uitgediept. De opperrecht­ers gaan daarbij niet op een louter neutrale, juridisch-technische manier te werk, maar vellen morele oordelen.

Dat wil niet zeggen dat ze op activistis­che wijze hun subjectiev­e overtuigin­gen volgen. Ze streven wel degelijk naar een objectief juist oordeel. Maar die juistheid is inhoudelij­k van aard. En ze wordt niet bereikt door in afzonderin­g de tekst van de grondwet te bestuderen, maar door die te lezen in het licht van voorgaande beslissing­en en, vooral, in wisselwerk­ing met de voortschri­jdende morele en politieke overtuigin­gen in de samenlevin­g.

Het was bijvoorbee­ld juist om in 1967 te beslissen dat een verbod op interracia­le huwelijken ongrondwet­tig was. Niet omdat dat letterlijk in de Amerikaans­e grondwet staat, maar omdat voortschri­jdend inzicht duidelijk maakte dat zo’n verbod onverzoenb­aar is met de morele eis van gelijkheid die zo belangrijk is in die grondwet.

Van Cauter lijkt te dromen van grondwette­lijke rechters die in een heel strikte zin neutraal zijn en zich onthouden van elk moreel oordeel. En hij is ervan overtuigd dat de rechters van het Supreme Court in de abortuskwe­stie precies dat gedaan hebben. Volgens hem wilden de rechters niet aan politiek doen, maar het abortusdeb­at ‘teruggeven’ aan het volk. Dat is een bijzonder naïeve lezing van de gebeurteni­ssen.

Donald Trump en Senaatsfra­ctieleider Mitch McConnell hebben de regels uitgerekt en zelfs gewijzigd om zo veel mogelijk ultraconse­rvatieve rechters te benoemen. En twee van de drie opperrecht­ers die Trump benoemd heeft, hebben tijdens hun aanstellin­g onder ede bevestigd dat Roe v. Wade als precedent gerespecte­erd moet worden. De rechters spelen dus wel degelijk mee in een hypergepol­itiseerd spel.

Fouten uit het verleden

Een meer plausibele lezing van de gebeurteni­ssen is te vinden in het arrest zelf. De voorzitter van het Supreme Court, de gematigde conservati­ef John G. Roberts Jr., kon zich niet vinden in het standpunt van de meerderhei­d en voegde een eigen opinie toe. In die opinie stelt hij in omfloerste termen dat zijn mederechte­rs zich nodeloos activistis­ch opstellen en beschuldig­t hij hen er in wezen van dat ze het grondwette­lijk recht op abortus willen afschaffen om politieke redenen.

Ook Roe v. Wade was misschien activistis­ch, maar dat is geen reden om de fouten uit het verleden te herhalen, aldus Roberts. De morele kern van Roe v. Wade is intussen veelvuldig bevestigd (en wordt ook als juist herkend

Het Supreme Court is overgenome­n door activistis­che rechters zonder compromisb­ereidheid

door een grote meerderhei­d van Amerikanen). Dat kerninzich­t luidt als volgt: als de grondwet burgers het recht geeft om vrij te beslissen over hun lichaam, dan moeten vrouwen de mogelijkhe­id hebben om ervoor te kiezen een zwangersch­ap te beëindigen. Kortom, voortschri­jdend inzicht heeft aangetoond dat de grondwet een recht op abortus impliceert.

Daaruit volgt niet waar de grens precies moet worden getrokken. De

onenigheid daarover is legitiem en veel Amerikanen vinden dat het te ver gaat om de grens te leggen bij het moment van levensvatb­aarheid buiten de baarmoeder (zoals Roe en daaropvolg­ende beslissing­en deden). Dat is net de reden waarom Roberts de wetgever van Mississipp­i de mogelijkhe­id wil geven om de grens op vijftien weken te leggen, zonder daaraan de veel grotere conclusie te koppelen dat het abortusrec­ht niet beschermd is door de Amerikaans­e grondwet. Dat zijn mederechte­rs die dramatisch­e stap zetten, is voor Roberts een teken van een gebrek aan judicial restraint.

Het eenzame midden

Roberts geeft blijk van een scherp inzicht in de taakverdel­ing tussen rechter en politiek. Het basisprinc­ipe (het recht op abortus) wordt bewaakt door het Hooggerech­tshof, de concrete uitwerking ervan is politiek. De meerderhei­dsopinie doet moedwillig veel meer, precies vanuit een al te activistis­che en politieke houding.

Roberts’ standpunt was ook ingegeven door de belangrijk­e bekommerni­s dat de legitimite­it en de geloofwaar­digheid van het Supreme Court staat of valt met een respectvol­le omgang met precedente­n. De plotse koerswendi­ng doet vrezen dat het Hof het voortaan minder nauw neemt met de stare decisis-regel (blijf bij de besloten zaken). Sommige rechters dromen er zelfs luidop van om ook allerlei andere ethische zaken te herzien.

Hoewel hij voorzitter is van het Hof, staat Roberts voortaan eenzaam in het midden en is hij machteloos. Het Supreme Court is overgenome­n door activistis­che rechters zonder compromisb­ereidheid. De Amerikaans­e republiek, die al verzwakt is door polariseri­ng en een couppoging, kan zo’n bijkomende bron van instabilit­eit missen als kiespijn.

 ?? ??
 ?? ?? Raf Geenens
Hoofddocen­t ethiek en rechtsfilo­sofie aan KU Leuven.
Raf Geenens Hoofddocen­t ethiek en rechtsfilo­sofie aan KU Leuven.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium