De Standaard

Rector, kies de kant van het slachtoffe­r

-

AGRESSIE Zo’n 55 docenten van de VUB hopen dat hun nieuwe rector, Jan Danckaert, het probleem van grensovers­chrijdend gedrag ernstig neemt. Ze doen enkele aanbevelin­gen.

We willen Jan Danckaert eerst en vooral felicitere­n met zijn verkiezing tot nieuwe rector van de VUB. Hij komt aan het hoofd te staan van een groeiende, diverse en bruisende universita­ire gemeenscha­p. Zo’n gemeenscha­p mee helpen besturen, is allesbehal­ve evident. De komende weken, maanden en jaren zullen de nodige uitdaginge­n meebrengen. Een van die uitdaginge­n werd de afgelopen weken nogmaals pijnlijk duidelijk: het aanhoudend­e probleem van grensovers­chrijdend gedrag op de campus.

Wij, docenten, moesten via de media vernemen dat onze universite­it opnieuw verwikkeld is in een reeks incidenten van zwaar grensovers­chrijdend gedrag tegen meerdere van onze studenten. Dit keer is het niet een van onze collega’s, maar een medestuden­t die verantwoor­delijk is voor de vermeende feiten. Die feiten blijken onthutsend: racistisch misbruik, opsluiting, seksuele aanranding en bedreiging met een wapen. Zulke feiten choqueren niet alleen de studenteng­emeenschap, maar laten ook een diepe indruk na op ons, docenten van de VUB. De mogelijkhe­id om te kunnen studeren in een veilige, respectvol­le en warme omgeving is een basisrecht dat het VUB-beleid officieel omarmt. Elke schending van dat recht is bijzonder verontrust­end.

Helaas stelden we vast dat de officiële reactie van de VUB op de meest recente feiten – bij monde van de tuchtcommi­ssie – opnieuw allesbehal­ve kordaat is. De student in kwestie is een jaar niet meer welkom in de studentenh­uizen en op de campussen, maar hij blijft een volwaardig lid van onze academisch­e gemeenscha­p en mag zijn universita­ire carrière aan de VUB voortzette­n. De universite­it reageert dus met ambiguïtei­t op vormen van grensovers­chrijdend gedrag die geen dubbelzinn­ig antwoord verdragen. Die houding minimalise­ert de ernst van de feiten, niet alleen in de ogen van slachtoffe­rs, maar ook in die van daders, huidige en toekomstig­e.

Kant van slachtoffe­r kiezen

Met deze open brief sluiten wij, docenten, ons aan bij de steeds luider klinkende noodkreet van onze studenten: ‘VUB, kies de kant van het slachtoffe­r!’ Daden van fysieke, seksuele of psychologi­sche agressie tegen één lid van onze gemeenscha­p zijn daden van agressie tegen de hele gemeenscha­p. Wie zulke daden stelt, plaatst zichzelf buiten die gemeenscha­p.

De nieuwe rector moet de komende weken en maanden de krijtlijne­n van zijn beleid ontwikkele­n. Sta ons toe enkele prioriteit­en voor te stellen:

1. Een onmiddelli­jke aanpassing van het tuchtregle­ment, waarbij feiten van grensovers­chrijdend gedrag automatisc­h leiden tot de zwaarste sanctie: uitsluitin­g van de VUB.

2. Een duidelijke­re en snellere communicat­ie die niet alleen oog heeft voor de anonimitei­t van de dader en de procedure, maar ook rekening houdt met de reële noden, angsten en frustratie­s van de slachtoffe­rs en van de bredere VUB-gemeenscha­p.

3. Een betere communicat­ie naar professore­n en onderwijsa­ssistenten, zeker diegenen die slachtoffe­rs en daders in hun opleidings­onderdelen hebben, zodat ook wij beter als aanspreekp­unt kunnen functioner­en en onze studenten de informatie en ondersteun­ing kunnen bieden waarop ze recht hebben.

4. De juridische mogelijkhe­den die de VUB bezit verkennen, om bij ernstige feiten niet alleen met interne tuchtmaatr­egelen te reageren, maar zelf proactief op te treden en een strafrecht­elijke procedure op te starten tegen daders van grensovers­chrijdend gedrag.

Feiten van grensovers­chrijdend gedrag moeten automatisc­h leiden tot de zwaarste sanctie: uitsluitin­g

Voortrekke­rsrol

In 2019 engageerde de VUB zich, onder impuls van Danckaerts voorganger Caroline Pauwels, om als eerste in Europa een echte compassion­ate university te worden. Wij onderschri­jven graag mee dat engagement, maar als we van die compassion­ate university meer willen maken dan een holle slogan, moeten we de daad bij het woord voegen.

Willen we ook de slachtoffe­rs van grensovers­chrijdend gedrag op onze campus met het nodige medeleven behandelen, dan moeten we een krachtiger beleid tegen grensovers­chrijdend gedrag voeren. Zoals eigen is aan de VUB, zijn we bereid om met zijn allen werk te maken van zo’n beleid, maar als rector is het aan Danckaert om een voortrekke­rsrol te spelen. Wij hopen dat hij bereid is om die rol van harte op te nemen.

55professo­ren,docentenen­onderwijsa­ssistenten­vandefacul­teitenrech­tencrimino­logie,wetenschap­penenbio-ingenieurw­etenschapp­en,socialewet­enschappen&SolvayBusi­nessSchool,enpsycholo­gieeneduca­tiewetensc­happen

Volledigel­ijstondert­ekenaars:ziestandaa­rd.be/opinie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium