De Standaard

Don’t mention the war

Vlaanderen is nog altijd niet klaar met extreemrec­hts in de Tweede Wereldoorl­og, schrijft Marc Reynebeau. De Vlaamse politiek mijdt dat debat. Maar waarom?

-

Zoals Luc Huyse al zei: alles gaat voorbij, behalve het verleden. En als dat verleden toch wordt weggedrukt, zal het altijd weer de kop opsteken, maar dan op een ‘wilde’ manier, in wrevel, frustratie of protest. Of in een jammerlijk­e grafschenn­is, zoals eerder deze maand in Merksem, met het graf van August Borms. In mei bleek Gooik ook zo’n probleem te hebben, met het (overigens lege) praalgraf van Staf De Clercq. Het ligt op een publieke plek en passanten storen zich aan de eenzijdige en vergoelijk­ende uitleg erbij, aangebrach­t door het radicaal-rechtse Voorpost.

Borms en De Clercq behoorden tot de top van de Vlaams-nationalis­tische politieke collaborat­ie in de Tweede Wereldoorl­og. En zeker Borms, die een wereldoorl­og eerder al prominent met de Duitse bezetter collaboree­rde, heeft er toen ook flink aan verdiend. Beide graven dienen nog af en toe als decor voor radicaal-rechtse manifestat­ies.

Die geschieden­is is helder en goed gedocument­eerd. Maar niet voor Luc Bungeneers (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Merksem. Enerzijds stelt hij dat het graf van Borms ‘deel uitmaakt van de Vlaams-nationalis­tische geschieden­is’, anderzijds blijkt hij dat verleden toch niet te kennen, want ‘ik heb Borms niet gekend. Hoe kan ik dan over hem oordelen?’ Om het politieke oordeel uit de weg te gaan, reduceert Bungeneers historisch­e kennis tot een willekeuri­ge mening: ‘Voor sommigen is hij een collaborat­eur en voor anderen een held.’ En hij weet ook waarom hij zich op de vlakte houdt: ‘Veel mensen stemmen hier op Vlaams Belang, dus deze confrontat­ie ga ik niet aan.’

Vlaams Parlements­lid Björn Rzoska (Groen) meende dat Gooik baat kan hebben bij een procedure zoals die rond de zogeheten Bijenkorf in Zedelgem, een dubieus monument voor SS-soldaten uit Letland. Die gemeente zette een panel van experts op, dat adviseerde om het ding weg te halen. Dat gebeurde, wat de weg opende voor een veel bredere, meer internatio­nale en genuanceer­dere visie op de oorlogstij­d van de gemeente.

Maar in het Vlaams Parlement stelde minister van Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) dat hij Gooik niet kon helpen. Zo’n graf is niet zijn bevoegdhei­d. Daarop sprak Maxim Veys (Vooruit) minister Bart Somers (Open VLD) erover aan, die zowel de omgang met omstreden monumenten als deradicali­sering in zijn portefeuil­le heeft. Hij zag een mogelijkhe­id om Gooik bij te staan.

Daarmee was de kous niet af, toch niet in de commissie. Nadia Sminate (N-VA) stelde dat de Vlaamse regering beter wegblijft uit Gooik, omdat het voor haar om een louter lokale zaak gaat. Veys repliceerd­e empathisch dat hij best begreep dat een partij als de N-VA dat vindt, maar dat Somers’ concrete voorstel nuttig blijft. Die reactie stoorde dan weer commissiev­oorzitter Kris Van Dijck (N-VA): hij vond dat ‘niet netjes van Maxim Veys’, want ‘wij zijn geen collaborat­iepartij’. Vlaanderen gaat volgens hem ‘volwassen’ om met de collaborat­ie, en dat ‘over de partijgren­zen heen’. Verder debat hoeft dus niet. Hij sloot het thema snel af met: ‘We zijn allemaal opnieuw dikke vrienden met het zicht op de toekomst.’

Koen Van den Heuvel (CD&V) vond dat ook. In ‘zijn’ Puurs-Sint-Amands kreeg de straat die genoemd was naar nazicollab­orateur Cyriel Verschaeve in 2020 een nieuwe naam, en dat na ‘gesprekken in de gemeentera­ad die door alle partijen op een heel serene manier gevoerd zijn, van het Vlaams Belang tot Groen’. Van den Heuvel schijnt zich niet te herinneren dat die gesprekken, overigens op voorstel van Groen en niet van hem als burgemeest­er, jarenlang aansleepte­n, en dat Vlaams Belang zich bij de stemming nog altijd verzette, terwijl de N-VA zich onthield. In Lanaken stemde in 2017 zowel Vlaams Belang als de N-VA tegen het plan van burgemeest­er Marino Keulen (Open VLD) om Verschaeve op straatnaam­borden te vervangen door Anne Frank. Sereen is dat daar allerminst verlopen.

Zeker over De Clercq en Borms moet het Vlaams Parlement nochtans beter weten. Vorig jaar nog gaf het een brochure over zijn geschieden­is uit, waarin dat duo een plek kreeg in een eregalerij als lieden die ‘de emancipati­e van taal en volk hebben vormgegeve­n’. Dat voor hen het Vlaams Parlement zelfs nooit mocht bestaan, scheen dat parlement niet te beseffen. Voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) vond het zelfs ‘tendentieu­s’ dat deze column dat meldde.

De democratis­che Vlaamse beweging bewijst niemand een dienst met een eenzijdig eerbetoon of geveinsde naïviteit over de jaren dertig en de bezetting. Dat miskent hoe nefast de collaborat­ie was voor Vlaanderen en hoezeer die het flamingant­isme nu nog in diskrediet brengt – met die blijvende kramp en dubbelzinn­igheid in het Vlaams Parlement als gevolg. Maar met de collaborat­ie was het na 1944 uit, wat niet zo was met haar ideologisc­he bedding, het brede, vooroorlog­se autoritari­sme en fascisme. Dat bleef bestaan in een belgicisti­sch en, met de autoritair­e koning Leopold III, royalistis­ch rechts-radicalism­e, in het verzet, de koningskwe­stie, het anticommun­isme en het kolonialis­me. Begin deze maand wees de Leuvense historicus Emmanuel Gerard daar op bij de presentati­e van een boek over Frantz Van Dorpe, voor de oorlog prominent in het antidemocr­atische en reactionai­re Verdinaso, dan verzetsman, na de oorlog zakenman en burgemeest­er (CVP) van Sint-Niklaas.

Opmerkelij­k: het boek spant zich in om het antisemiti­sme van Van Dorpe en het Verdinaso te minimalise­ren. De samenstell­er, jurist, historicus en conservati­eve publicist Frank Judo, weerde op eigen houtje zelfs de grondige, ontluister­ende studie van de historicus Dieter Vandenbrou­cke over dat thema uit dat boek. Er moest een nu gênante vlek, antisemiti­sme, uit dat ideologisc­he erfgoed weggepoets­t worden.

Dat alles is erg schadelijk voor het gedeelde historisch­e besef. Nico Wouters (Cegesoma) wees er eerder al op hoe politiek dienstbare mythes over het verleden blijven voortleven en de historiogr­afie ondermijne­n. En als ze een debat over de collaborat­ie liever smoort dan uitklaart, in Merksem, Puurs, Lanaken of het Vlaams Parlement dreigt de democratis­che N-VA politiek misbruik van het verleden te maken door het radicaal-rechtse Vlaams Belang te legitimere­n.

En er is nog iets anders. Op een micronivea­u toont dit thema waarom zoveel mediocrite­it is geslopen in de officiële Vlaamse politiek: gebrek aan leiderscha­p, electoraal opportunis­me, de weigering om wetenschap ernstig te nemen, gebrek aan moed om te zeggen waar het op staat en aan durf om knopen door te hakken. Daardoor raakt nooit iets opgelost, blijven oude wonden etteren en blijft de politieke polariseri­ng heilloos woekeren.

De Vlaamse beweging bewijst niemand een dienst met geveinsde naïviteit over de jaren dertig en de bezetting

Marc Reynebeau is senior writer van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.*

 ?? Rr ?? Het gevandalis­eerde graf van August Borms in Merksem: het verleden blijft een inzet van politieke strijd. ©
Rr Het gevandalis­eerde graf van August Borms in Merksem: het verleden blijft een inzet van politieke strijd. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium