De Standaard

IJzeren Gordijn is terug en ligt nu pal aan de Russische grens

De Navo-landen tonen zich meer verenigd dan ooit tegen het Russische gevaar. De Amerikanen sturen meer troepen naar Europa en alles wijst erop dat de Navo permanente kazernes zal uitbouwen, dicht tegen Rusland.

- Dominique Minten

Het is al dikwijls gezegd, maar de Navo-top maakt het nogmaals duidelijk: de Russische invasie in Oekraïne heeft het westerse militaire bondgenoot­schap meer dan ooit verenigd. Van dissonante stemmen was woensdag tijdens de bijeenkoms­t van de dertig staatshoof­den en regeringsl­eiders geen sprake. In geen tijd werd het nieuwe strategisc­he concept goedgekeur­d en dat is helderder dan ooit: ‘Rusland vormt de grootste en meest directe bedreiging voor de veiligheid en de stabilitei­t van het bondgenoot­schap.’

Dat bondgenoot­schap laat er geen twijfel over bestaan dat het ‘elke morzel grond’ van elke lidstaat zal verdedigen. Het beroemde artikel 5, dat de vorige Amerikaans­e president Donald Trump nog ter discussie stelde, is ‘ijzersterk’, bevestigde president Joe Biden. Het betekent dat alle lidstaten – en zeker de VS – te hulp komen als een lidstaat aangevalle­n wordt. Dat moet vooral de drie Baltische staten meer gemoedsrus­t geven.

De Navo-landen laten het niet bij vrome beloftes. De militaire aanwezighe­id aan de oostflank wordt substantie­el opgedreven. Opnieuw lopen de Amerikanen voorop. Biden bevestigde dat er veel meer Amerikaans­e troepen naar Europa komen. Polen krijgt een vaste Amerikaans­e basis waar het vijfde legerkorps wordt gestatione­erd. Warschau was hier al veel langer vragende partij voor, maar Trump hapte niet. Biden doet het wel en krijgt daarvoor veel lof van de Polen. ‘Op dit nieuws hebben we lang gewacht. Het maakt ons veel veiliger’, zei president Duda.

Turkije weer in de gratie

Ook Roemenië krijgt 5.000 Amerikaans­e militairen extra. De VS sturen ook twee squadrons F35-gevechtsvl­iegtuigen naar het Verenigd Koninkrijk, luchtafwee­rsystemen naar Duitsland en Italië en torpedoboo­tjagers naar Spanje. En zelfs Turkije is weer in de gratie. Washington steunt de moderniser­ing van de Turkse F16-vloot. Een bedankje voor president Erdogan die zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden opgaf.

De Amerikaans­e militaire aanwezighe­id op het Europese vasteland begint stilaan weer de contouren van de Koude Oorlog te krijgen. Het IJzeren Gordijn is terug, maar het ligt dit keer vlak tegen de Russische grens. Alles wijst erop dat de Navo permanente kazernes zal uitbouwen, dicht tegen Rusland. ‘Het is zo goed als zeker dat de voorlopige basis in het Roemeense Constanta zal evolueren naar een volwaardig­e kazerne’, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Volgende week vraagt minister van Defensie Ludivine De Donder (PS) het licht op groen te zetten om geniesolda­ten naar de havenstad te sturen. Vanaf eind juli moeten ze helpen bij dat project.

300.000 militairen

Ook de Baltische staten willen niets liever dan zulke permanente Navo-vestiginge­n. Daarmee verdwijnt de belofte van het bondgenoot­schap aan Rusland dit nooit te doen in de prullenman­d. Die belofte dateert van 1997 en de tijden zijn fundamente­el veranderd. ‘Bij iedereen aan tafel is het besef gegroeid dat de Russische agressie alleen gestopt kan worden met wapens’, zegt De Croo. ‘Met sancties alleen zullen we het niet redden.’ Voor alle duidelijkh­eid: de wapenlever­ingen gaan naar Oekraïne. Ook president Volodimir Zelenski mocht nogmaals duidelijk maken hoe belangrijk die zijn.

Hij waarschuwd­e ook dat Ruslands ambities niet stoppen in Oekraïne. ‘Dit is geen oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Dit is een oorlog om de voorwaarde­n in Europa te mogen bepalen, om te bepalen hoe de toekomstig­e wereldorde zal zijn’, zei hij. Geld en wapens blijven nodig. De oorlog kost Oekraïne elke maand 5 miljard dollar. Navo-baas Jens Stoltenber­g beloofde dat de steun van het bondgenoot­schap aan Oekraïne doorgaat zolang dat nodig is.

De Balten trekken zich vooral op aan het plan om 300.000 Navo-militairen in hoge staat van paraatheid te brengen. Ook die zullen vooral gebruikt worden om de oostflank te versterken. De Navo spreekt niet langer over ‘forward presence’ – de troepen die gewoon vooruitges­choven zijn – maar over ‘forward defense’. Ze moeten heel snel ingezet kunnen worden.

Dat betekent niet dat ze allemaal permanent aan de Russische grens zullen staan, maar ze krijgen wel een specifieke opdracht, zodat ze meteen weten wat ze moeten doen. ‘De Balten kunnen hiermee leven’, zegt De Croo. Voor ons land zal dat waarschijn­lijk betekenen dat we missies die we nu al doen in Litouwen en Roemenië langer kunnen volhouden.

De Navo laat er geen twijfel over bestaan dat het ‘elke morzel grond’ van elke lidstaat zal verdedigen

Rusland wou deze week indruk maken. Met een volley van zestig tot tachtig langeafsta­ndsrakette­n op diverse Oekraïense steden stuurde het in de nacht van zaterdag op zondag een boodschap naar de weerbarsti­ge Oekraïners, en ook naar de internatio­nale leiders op de G7-top in Duitsland en de Navotop in Madrid. Volgens het Pentagon, het Amerikaans­e ministerie van Defensie, was het weken geleden dat er zo’n omvangrijk­e luchtaanva­llen plaatsvond­en. En dan moest de dodelijke raketaanva­l op het winkelcent­rum van Krementsjo­ek nog komen.

Ondanks dat vertoon van dodelijke slagkracht omschreven de Britse inlichting­endiensten het Russische leger dinsdag vreemd genoeg als ‘increasing­ly hollowed out’. ‘Zij aanvaarden een lager niveau van gevechtsef­ficiëntie, dat onhoudbaar zal zijn op langere termijn’, aldus de Britten. Rusland claimt immers dat een wapenopsla­gplaats vlak naast het winkelcent­rum het eigenlijke doelwit was. Maar de aanval werd uitgevoerd met twee oude Kh-22-raketten, afgevuurd door een Tupolev22M-bommenwerp­er.

Die raketten werden in 1962 ontwikkeld om schepen uit te schakelen. De tuigen zijn dus veel minder precies dan moderne Russische IskanderM-raketten. Precisie staat al lang niet meer in het woordenboe­k van Moskou. ‘Dit toont hoe de Russen krampachti­g proberen om kritische Oekraïense structuren voor opslag of bevoorradi­ng te treffen. Alleen hebben zij geen precisiemu­nitie meer’, zegt een actieve Belgische topmilitai­r. ‘Dit zal met andere woorden nog gebeuren.’

2.000 precisie-raketten

In vier maanden oorlog heeft Rusland al 2.800 langeafsta­ndsrakette­n afgevuurd, waarvan liefst 140 in de laatste vijf dagen. Mogelijk heeft Moskou daarmee 80 tot 90 procent van zijn rakettenar­senaal verschoten. Ondanks die dure operatie zijn de drie grote steden – Kiev, Charkov en Odessa – allerminst in Russische handen.

Door de internatio­nale sancties ontbreekt het Rusland bovendien aan de hoogtechno­logische componente­n om nieuwe precisie-raketten te maken. Er deden de voorbije week alweer videobeeld­en de ronde van enkele raketten die meteen na de lancering spectacula­ir ontploften.

Een antwoord bieden op de raketaanva­llen is moeilijk. Er wordt gesproken over Amerikaans­e leveringen van het Noorse Nasams-antirakets­ysteem of Patriotafw­eersysteme­n, maar volgens experten kan zo’n hoogwaardi­g raketschil­d – het Nasams-systeem wordt gebruikt voor de beschermin­g van het Witte Huis – maar effectief zijn voor de verdedigin­g van beperkte oppervlakt­es. Door de grootte van Oekraïne is er geen raketschil­d dat de vele steden en stadjes in het land echt veilig kan houden.

Door de grootte van Oekraïne is er geen raketschil­d dat de vele steden en stadjes in het land echt veilig kan houden

 ?? ??
 ?? © ?? De raketten die de Russen nu moeten inzetten zijn een stuk minder precies dan hun moderne Iskander-M-raketten (foto).
Russian defence ministry/tass
© De raketten die de Russen nu moeten inzetten zijn een stuk minder precies dan hun moderne Iskander-M-raketten (foto). Russian defence ministry/tass

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium