De Standaard

Destructie­ve krijgsheer, slechte pokeraar

- Koen Vidal Peter De Lobel, Jorn De Cock

In nog geen week tijd werd Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie en sloten Zweden en Finland zich aan bij de Navo. Wie dat een jaar geleden had durven te beweren, zou als een lichtzinni­ge dwaas afgewimpel­d zijn. Zeker Vladimir Poetin zou bij zo’n voorspelli­ng een zeldzaam monkellach­je getoond hebben. Want de belangrijk­ste reden waarom hij vier maanden geleden met een grote troepenmac­ht Oekraïne binnenviel, was net dat hij de vermeende expansie-ambities van de Navo wou stoppen. Poetin zag in het vooruitzic­ht dat Oekraïne ooit in het militaire bondgenoot­schap opgenomen zou worden, een bedreiging van de Russische invloedssf­eer die met alle middelen tenietgeda­an moest worden.

Maar nog geen half jaar later bereikt Poetin met zijn bloedige oorlog net het tegenoverg­estelde: hij schudde de Navo wakker uit een half-comateuze toestand en sindsdien bouwt het bondgenoot­schap met veel adrenaline aan de oostgrens een verdedigin­gslinie uit. De plannen zijn behoorlijk verregaand. Zo krijgt Navo-baas Jens Stoltenber­g niets dan positieve reacties op zijn plan om het aantal militairen aan de oostelijke flank uit te breiden van 40.000 naar 300.000. Joe Biden kondigt dan weer een grootschal­ige ontplooiin­g van Amerikaans­e militairen en wapens aan: een nieuwe basis in Polen, duizenden extra militairen, de stationeri­ng van F-35-straaljage­rs in Groot-Brittannië.

Verder zullen de VS veertig gemodernis­eerde F-16-straaljage­rs leveren aan Turkije. Ongetwijfe­ld was dat een van de redenen waarom Erdogan zijn verzet tegen het lidmaatsch­ap van Zweden en Finland opgaf. Ook dat is slecht nieuws voor Poetin, want die had gehoopt dat Turkije inzake Oekraïne een meer neutrale houding zou aannemen.

Of Poetin het beseft is niet zeker, maar hoe langer hij de oorlog in Oekraïne laat aanslepen, hoe verder hij van zijn oorspronke­lijke strategisc­he doel raakt om de Navo van zijn grenzen weg te duwen. Het ziet er eerder naar uit dat hij langs zijn oostgrens een zwaarbewap­ende Navo-wapenmacht krijgt, waarvan alle deelnemend­e landen eensgezind zijn over de noodzaak om hem in bedwang te houden.

Dat alles maakt deze oorlog nog absurder en pijnlijker, zeker nu Rusland ook burgerdoel­witten buiten de frontzone bombardeer­t en daarmee de Oekraïense bevolking het gevoel geeft nergens meer veilig te zijn. Poetin pokerde en verloor. Maar dat zal hem niet weerhouden om de burgers van Oekraïne te verjagen en het land verder te vernietige­n.

Hoe langer Poetin de oorlog laat aanslepen, hoe verder hij van zijn originele doelstelli­ng raakt

Noch Rusland, noch Oekraïne kan grote resultaten voorleggen in het verschuive­n van de frontlijn. De strijd om steden en dorpen te veroveren is genadeloos, maar militaire experts zien geen bewegingen die doorslagge­vend zijn. Volgens Rusland-expert Michael Kofman van het Amerikaans­e Center for Naval Analyses (CNA) ‘is geen van beide kampen de instorting nabij, maar ze hebben evenmin de nodige strijdkrac­hten om een grote doorbraak te forceren’.

Na Severodone­tsk ziet het er wel naar uit dat de Oekraïense strijdkrac­hten ook Lysychansk zullen moeten verlaten. ‘Terugtrekk­en in goede orde hoeft geen grote nederlaag te betekenen. Op die manier kun je een deel van je middelen en mensen sparen en je voorbereid­en op andere acties’, zegt een andere bron in de legertop.

Het blijft dubbel om burgers aan hun lot over te laten, maar dat het soms moet gebeuren, is een van de lessen die de Oekraïners getrokken hebben uit de verdedigin­g van Marioepol. Daar raakten zij volledig ingesloten en werd hun strijd uiteindeli­jk uitzichtlo­os.

Het Pentagon en de Britse inlichting­endiensten wijzen erop dat de Oekraïners de Russen een bijzonder hoge prijs laten betalen voor de (bescheiden) successen die ze boeken. Bij de slag om Severodone­tsk werd geschat dat Rusland tot 60.000 artillerie­granaten per dag afschoot, tien keer meer dan de Oekraïense artillerie. Ondanks die verwoestin­gskracht deed het Russische leger er een maand over om de stad in te nemen.

In de gebieden die al een tijdje in Russische handen zijn, komen meer en meer signalen van een soort Ruslandise­ring. Er openen Russische banken, straatname­n veranderen en in Cherson willen de Russen een referendum houden waarin de bevolking zich kan uitspreken over een toevoeging bij Rusland. De Oekraïners gaan er daarom zwaar in het offensief. Rond de stad rukken ze dorp voor dorp weer op. Bovendien is de stad zelf het toneel van Oekraïense partizanen-acties.

‘Dat zijn heel vervelende prikken voor Poetin’, zegt de eerste militair. ‘Die moet daardoor zijn aandacht verleggen. Zeker als de verbinding met de Krim wordt doorbroken. Als hij Cherson niet meer voldoende onder controle heeft, wordt het moeilijker om op te rukken naar de belangrijk­e havenstad Odessa.’ Als hij die kan veroveren, heeft hij de volledige aansluitin­g van Oekraïne met de Zwarte Zee in handen.

Een miljoen roebel

De tactische terugtrekk­ingen hebben natuurlijk ook te maken met de aanvoer van zwaar materieel waar Oekraïne naar snakt. Het land kreeg eerder al 126 Amerikaans­e M777-kanonnen en Franse mobiele Caesars. Na wekenlange speculatie­s zijn ook de eerste Amerikaans­e M142 Himars, meervoudig­e precisie-raketwerpe­rs, in actie gezien aan het Oekraïense front, naast Duitse Panzerhaub­itze 2000 (PzH2000). Die laten Oekraïne toe niet alleen sneller en preciezer te schieten, maar vooral met de Amerikaans­e Himars ook verder – tot zo’n zeventig kilometer. De Oekraïners worden al wekenlang opgeleid om met alle tuigen overweg te kunnen en – even belangrijk – ze te kunnen onderhoude­n in suboptimal­e omstandigh­eden.

Aan beide zijden treedt volgens experts wel oorlogsmoe­heid op. Nieuwe troepen zijn minder ervaren en minder opgeleid. Beide kanten leden zware verliezen. De Russische bevolking is, met zo’n 140 miljoen, wel ruim drie keer zo groot als die van Oekraïne en biedt dus meer mogelijkhe­den op versterkin­g. Alleen wil Poetin geen algehele mobilisati­e uitroepen, klaarblijk­elijk om zijn ‘speciale militaire operatie’ zo ver mogelijk van de gewone bevolking te houden. Wel vult Rusland zijn tekorten aan door contracten aan te bieden aan vrijwillig­ers en reserviste­n – en via het ‘private’ bedrijf Wagner aan huurlingen. In de metro van Moskou hangen affiches met het aanbod om ‘deze zomer een miljoen roebel te verdienen!’, omgerekend zo’n 18.000 euro.

Het tempo en de omvang van de leveringen van zwaar geschut aan Oekraïne blijven daarom cruciaal. Ze zijn de belangrijk­ste troef voor Oekraïne om het initiatief wat terug te nemen en zo zijn toekomstig­e onderhande­lingsposit­ie te versterken. Een open vraag blijft hoeveel van zulke artillerie­stukken – de VS leverden voorlopig vier Himars, Duitsland en Nederland twaalf PzH-2000’s, Frankrijk twaalf Caesars – Oekraïne nodig heeft om echt een verschil te maken. Er zijn de voorbije dagen beloftes gedaan, maar het blijft om kleine aantallen gaan, zeker in vergelijki­ng met de lange verlanglij­st van president Zelenski. Bronnen op het hoofdkwart­ier van Defensie in Evere manen aan tot voorzichti­gheid met de cijfers. Niet over alle wapens die naar ginder gaan, wordt gecommunic­eerd. ‘Misleiding blijft een machtig wapen in een oorlog.’

‘Misleiding is een machtig wapen in een oorlog’, klinkt het in Evere. Niet over alle wapens die naar Oekraïne gaan, wordt gecommunic­eerd

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium