De Standaard

R. Kelly veroordeel­d tot dertig jaar cel

- (kma, ldi, blg)

De Amerikaans­e r&b-zanger is schuldig aan negen misdrijven waaronder mensenhand­el, seksuele uitbuiting van minderjari­gen en ontvoering.

MISBRUIK

Volgens de openbaar aanklagers van New York heeft de Amerikaans­e r&b-zanger R. Kelly ‘decenniala­ng misbruik gemaakt van zijn status, die gevoed werd door narcisme’. ‘Deze meneer is ervan overtuigd dat de wereld niet zonder hem kan en dat minderjari­ge meisjes hem juist dankbaar moeten zijn voor de kans die hij ze gegeven heeft. R. Kelly is een gevaar voor de samenlevin­g en moet zo lang mogelijk achter slot en grendel weggezet worden’, aldus een woordvoerd­er van de openbaar aanklagers.

Tijdens de rechtszake­n vertelden getuigen onder meer hoe ze gedwongen werden tot seks met Kelly en dat ze zijn strikte regels moesten volgen. Volgens zijn voormalige persoonlij­ke assistente Cheryl Mack moesten de vrouwen om eten smeken of toestemmin­g vragen als ze naar het toilet wilden. ‘Hij is een meester in manipulati­e.’

Aaliyah

Zijn slachtoffe­rs hebben er jarenlang voor gevochten om hem voor de rechter te krijgen. Al sinds de jaren 1990 wordt de zanger er geregeld van beschuldig­d minderjari­ge meisjes te lokken en te misbruiken. Zo trouwde hij in 1994 illegaal met r&b-zangeres Aaliyah, die toen 15 jaar was. Haar leeftijd zou vervalst zijn naar 18 jaar. In 1997 beschuldig­de Tiffany Hawkins hem van verkrachti­ng. Als 15-jarige zou ze een seksuele relatie met hem gehad hebben. De zaak werd geregeld met een schikking van 250.000 dollar.

In 2008 kwam het wel tot een proces. Dat jaar stond hij terecht voor het maken van kinderporn­o. Hij werd vrijgespro­ken, omdat niet bewezen kon worden dat het meisje op de beelden minderjari­g was.

 ?? © ?? R. Kelly in 2019. ap
© R. Kelly in 2019. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium