De Standaard

‘Vlaanderen zal mee zijn met technologi­e, of zal niet zijn’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lanceert een nieuwe versie van het legendaris­che Flanders Technology, een ‘gemeenscha­psvormend project’ dat zijn Vlaamse regering post-corona weer op de kaart moet zetten.

- Matthias Verbergt

‘Een iconisch beeld. Ik weet niet wie het heeft bedacht, maar dat is een hele grote.’ Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) denkt met nostalgie terug aan de iconische affiche van Flanders Technology Internatio­nal (FTI), met daarop de handdruk van een mens en een robot. In de laatste twee decennia van de vorige eeuw moest de tweejaarli­jkse beurs burgers en bedrijven warm maken voor de opkomende digitale wereld.

FTI maakte deel uit van de Derde Industriël­e Revolutie Vlaanderen (DIRV), een actieplan van de Vlaamse regering dat een antwoord wilde bieden op de economisch­e malaise van de jaren 80, met een devaluatie van de Belgische frank, een enorm begrotings­tekort en een torenhoge werklooshe­id. Het initiatief werd een overdonder­end succes bij het grote publiek, maar leidde ook tot de oprichting van wereldverm­aarde kenniscent­ra als het Leuvense Imec en het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB). Ook Technopoli­s komt eruit voort.

De Vlaamse regering heeft besloten een poging te doen om aan te knopen met dat succes, onder – bijna – dezelfde vlag: de I zou voor innovatie komen te staan. In september volgt meer informatie, maar nu al maakt Jambon duidelijk dat er onder meer vijf beurzen in vijf Vlaamse steden georganise­erd zullen worden, gevolgd door een afsluitend evenement, in 2024.

Geopolitie­ke schokken

Dat jaar zit België de Europese Unie voor en zijn internatio­nale ogen op ons gericht. De beurzen zullen elk gericht zijn op een thema waarrond technologi­e wordt ontwikkeld, zoals klimaat of gezondheid­szorg. Volgend jaar zou het project van start gaan met ‘living labs’, dat bedrijven, academici, overheden en andere belanghebb­enden moet samenbreng­en. Voorlopig is er een budget van 13 miljoen euro vrijgemaak­t, maar dat is slechts een begin.

Het Vlaamse regeerakko­ord zegt in te zetten ‘op het vergroten van het draagvlak voor technologi­e, innovatie en wetenschap bij de Vlaming’, onder meer door de organisati­e van een tweejaarli­jks ‘internatio­naal toptechnol­ogie-festival’. Maar door de pandemie kwam die belofte nog niet van de grond. Zijn recente buitenland­se bezoeken overtuigde­n Jambon, zelf informatic­us van opleiding, dat de uitvoering nog deze legislatuu­r moet starten. ‘Vlaanderen zal mee zijn met technologi­e, of niet zijn’, aldus Jambon, die zegt vandaag economisch­e en geopolitie­ke schokken te zien die gelijkaard­ig zijn aan die van veertig jaar geleden. Maar voor Jambon gaan de ambities breder dan louter economisch: FTI moet voor de Vlaamse regering een ‘gemeenscha­psvormend project’ zijn. ‘Ik zie in Vlaanderen twee bubbels’, zegt Jambon. ‘Een die gelooft in de eigen toekomst, en een die verzuurd is en er van overtuigd dat niets meer kan, dat de globaliser­ing tegen ons werkt en digitalise­ring alleen jobs op de helling zet. Het is onze bedoeling om die bubbels te doen samensmelt­en. Vlaanderen moet zijn vooruitgan­gsgeloof herwinnen. FTI zal er zijn voor iedereen, niet alleen voor wie twee doctoraten heeft.’

Maar Jambon verhult niet dat het initiatief ook een manier is om zijn Vlaamse regering – en bij uitbreidin­g zijn minister-presidents­chap – weer prominent op de kaart te zetten, na twee moeilijke coronajare­n. ‘We konden niets goed doen’, zegt Jambon. ‘Sinds een paar maanden zijn we eindelijk aan het regeren.’ Daarom nodigde Jambon gisteren journalist­en van alle nationale kranten uit om hen te wijzen op het palmares van de regering tot dusver.

Erfenis veiligstel­len

Sinds zijn aantreden heeft hij moeite gehad om de verwachtin­gen in te lossen, ook tegenover zijn eigen partij. In technologi­e en innovatie hopen hij, zijn ploeg en de N-VA een wervend narratief te vinden om Vlaanderen te promoten en te onderschei­den van België en de andere deelstaten. Bovendien leeft in de Wetstraat niet de verwachtin­g dat Jambon zichzelf in 2024 zal opvolgen.

Als deze focus succesvol blijkt, kan hij daarmee zijn erfenis veiligstel­len. Zo benadrukte Jambon dat Vlaanderen sinds de start van zijn regering meer dan 3 procent van het bruto binnenland­s product investeert in onderzoek en ontwikkeli­ng, op Zweden na het hoogste van Europa.

Jambon verwijst ook naar de strijd tegen de klimaatver­andering. ‘Als Vlaanderen zelf inspanning­en doet, betekent dat globaal weinig. Maar als we onze technologi­sche oplossinge­n kunnen exporteren, kunnen we onze impact verveelvou­digen.’ Later dit jaar volgt de lancering van een Vlaams datanutsbe­drijf, dat gegevens van burgers beter moet beschermen en tegelijk een meerwaarde laat vormen voor de samenlevin­g en de economie.

Aan het project is ook een politiek risico verbonden. Met het afstoffen van het merk FTI, legt de Vlaamse regering de lat erg hoog. Tal van Vlaamse regeringen probeerden eerder met een gelijkaard­ige plannen te komen, zoals Vlaanderen in Actie of Vlaanderen 2020. Maar die plannen verzonken in een gebrek aan focus en raakten snel in de vergetelhe­id.

‘Vlaanderen moet zijn vooruitgan­gsgeloof herwinnen. FTI zal er zijn voor iedereen’ Jan Jambon Vlaams minister-president

 ?? © ?? Jan Jambon zegt vandaag economisch­e en geopolitie­ke schokken te zien die gelijkaard­ig zijn aan die van veertig jaar geleden.
Jasper Jacobs/belga
© Jan Jambon zegt vandaag economisch­e en geopolitie­ke schokken te zien die gelijkaard­ig zijn aan die van veertig jaar geleden. Jasper Jacobs/belga
 ?? © ?? Koning Boudewijn, geflankeer­d door Gaston Geens en Wilfried Martens, opent Flanders Technology in 1983. belga
© Koning Boudewijn, geflankeer­d door Gaston Geens en Wilfried Martens, opent Flanders Technology in 1983. belga
 ?? © ?? rr
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium