De Standaard

Als de temperatur­en stijgen, verhitten de gemoederen

Verstrengi­ngen worden de regel op Vlaamse openluchtz­wemplekken. In de Gentse Blaarmeers­en probeert men de vrede te bewaren met ‘sfeerbehee­r’.

-

Terwijl de temperatur­en omhoogschi­eten en de schoolbank­en leegstrome­n, lopen de Vlaamse openluchtz­wemplekken vol. De afgelopen weken is daar na verschille­nde opstootjes en vechtparti­jen diep nagedacht over hoe ze het zomerseizo­en zullen aanpakken. De reservatie­tools van de voorbije coronazome­rs worden van onder het stof gehaald, identiteit­scontroles zijn standaard, er zijn afspraken met lokale politiezon­es en de treinen vanuit de grootstede­n worden goed in de gaten gehouden.

De Blaarmeers­en in Gent kwam al vroeg centraal te staan in het debat over hoe recreatied­omeinen met conflicten moeten omgaan. Nog voor de opening van het zwemseizoe­n was er al sprake van incidenten aan, of onderweg naar, het Gentse strand. ‘Problemen doen zich vooral voor in de aanloop naar de zomervakan­tie’, zegt Bruno Pessendorf­er, woordvoerd­er van Farys, dat de Blaarmeers­en uitbaat. Het wordt steeds vroeger in het jaar steeds warmer.

Gentse Feesten

Farys en Stad Gent kiezen voor een gemengde benadering. Aan de ene kant een strenge aanpak: een hek rond het zwemgedeel­te, identiteit­scontroles, een beperkt aantal plaatsen (4.500 per dag), camera’s voor crowdcontr­ol en toegangsge­ld voor niet-Gentenaren.

Veel conflicten vinden niet plaats aan de zwemplekke­n zelf, maar op weg ernaartoe of naar huis. Door incidenten op het openbaar vervoer zijn er politie-escortes voor bussen die vanuit het Sint-Pieterssta­tion. Securail en de spoorwegpo­litie brengen de lokale politie op de hoogte als er uit andere steden grote groepen naar Gent vertrekken.

Daarnaast wil Farys inzetten op een goede sfeer in de Blaarmeers­en zelf. ‘Muziek bij de ingang, en de kleuren van de signalisat­ie geven aan dat dit een plek is om een leuke tijd te beleven, niets anders’, aldus Pessendorf­er.

Getrainde, dikwijls jonge mensen met heel diverse achtergron­den doen aan sfeerbehee­r: zij maken bezoekers wegwijs en gaan in gesprek met wie overlast veroorzaak­t. Sfeerbehee­r werkte al goed op drukke plekken tijdens de Gentse Feesten, zoals op de Vlasmarkt. ‘Wij treden alle mensen tegemoet een glimlach’, zegt Adriaan Doutrepont van Flow, dat sfeerbehee­r doet in de Blaarmeers­en. ‘We staan dicht bij de jongeren en kunnen veel onnozelhed­en verhelpen voordat ze escaleren.’ Als het dan toch nog misgaat, wordt de security of de politie erbij gehaald.

Plaatsverb­od en zwarte lijst

De Blaarmeers­en is niet de enige populaire zwemplek in Vlaanderen. Ook De Nekker in Mechelen lijdt onder zijn succes. Beide zwemvijver­s zijn niet al te ver van

Bruno Pessendorf­er

Brussel, dat al jaren kampt met een tekort aan opties om verkoeling te zoeken. Beide zwemvijver­s zijn ook vlot met het openbaar vervoer te bereiken.

Een trein richting Brussel moest vorige week geschrapt worden omdat verscheide­ne mensen weigerden hun ticket te tonen. De conductric­e voelde zich niet veilig en de lokale politie kwam ter plekke. Volgens provinciaa­l gedeputeer­de Mireille Colson (N-VA), die verantwoor­delijk is voor het recreatied­omein, is repressie de enige oplossing: ‘Sfeerbehee­r is goed in normale tijden. Maar als er problemen zijn werkt alleen repressie.’ Wie binnen wil, moet reserveren, het maximale aantal bezoekers is teruggebra­cht naar 3.000 en er is een beperking voor grote groepen.

Voor De Nekker zijn er nu al minstens acht plaatsverb­oden uitgesprok­en en Colson pleit voor de invoer van een zwarte lijst voor recreatied­omeinen, vergelijkb­aar met een stadionver­bod voor voetbalhoo­ligans. De zwarte lijsten worden fel bekritisee­rd door juristen en jongerenor­ganisaties. De vrees bestaat dat mensen die nooit veroordeel­d zijn, preventief de toemet gang tot een recreatied­omein worden ontzegd op basis van dubieuze informatie.

Cultuuroor­log

Colson wijst uitdrukkel­ijk naar Brusselse jongeren: ‘Ons domein wordt ons afgepakt door een aantal mensen in het Brusselse. Een paar Marokkaans­e jongeren verpesten het voor iedereen.’ Op de vraag waar die informatie over de identiteit van de amokmakers vandaan komt, wijst zij naar de lokale politie. Die zou een goed beeld hebben van ‘een groep jongeren’ die de boel op stelten zet. De politie wil dat niet bevestigen: ‘Wij kunnen geen commentaar geven op een lopend onderzoek’.

Het relaas van Colson kadert in een politieke tendens om de problemen in de recreatied­omeinen en zwemplekke­n in te zetten in een breder cultureel debat. In 2007 al veroorzaak­te het verbod op lange zwemshorts en bermudazwe­mbroeken in het openluchtz­wembad in Huizingen consternat­ie. Dat zou om hygiënisch­e redenen zijn ingevoerd, maar al snel rezen er vragen over indirecte discrimina­tie. Toenmalig schepen Leen Luyckfasse­el-d’Hooge (CD&V) merkte in De Morgen op dat ‘allochtone jongeren zich te bloot voelen in een gewone zwembroek’. Burgemeest­er Hugo Casaer (CD&V) benadrukte de hygiënisch­e motivatie, maar vond het ‘neveneffec­t wel mooi meegenomen’. ‘Het is bijzonder frustreren­d om te zien dat Brusselse snel-Belgjonger­en zich hier komen ontspannen en overlast veroorzake­n.’

Onder meer het Netepark in Herentals en De Warande in Wetteren hebben sinds 2013 dezelfde kledingreg­el.

Het verhaal over de ‘problemati­sche Brusselaar­s’ kunnen ze in Gent niet bevestigen. De Gentse politie zegt dat de identiteit van de amokmakers in de Blaarmeers­en nog het voorwerp is van onderzoek. Zowel de sfeerbehee­rders van Flow als de woordvoerd­er van Farys zeggen dat de problemen complexer zijn en je de schuld niet bij de Brusselaar­s kunt leggen. ‘Het is waar dat we merken dat onze popularite­it in Brussel is toegenomen,’ zegt Bruno Pessendorf­er, ‘maar er wordt in de media ook veel poeha gemaakt over incidenten die of nooit hebben plaatsgevo­nden, of veel minder ernstig zijn dan wat je de dag nadien kunt lezen in de kranten. Hoe warmer het wordt, hoe verhitter het debat.’

Ook bij Flow zijn ze duidelijk: ‘99,9 procent van de mensen die de Blaarmeers­en bezoekt, luistert als wij hen aanspreken. Er zijn zeker conflicten, maar die zijn er met iedereen. Zowel volwassene­n als jongeren, Brusselaar­s als Gentenaars kunnen zich misdragen.’

‘Er wordt veel poeha gemaakt over incidenten die of nooit hebben plaatsgevo­nden, of veel minder ernstig zijn dan wat je een dag later kunt lezen in de kranten’ woordvoerd­er Farys

Heleen Debeuckela­ere

 ?? © ?? De Blaarmeers­en in Gent. ‘99,9 procent van de bezoekers luistert.’
Christophe De Muynck
© De Blaarmeers­en in Gent. ‘99,9 procent van de bezoekers luistert.’ Christophe De Muynck

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium