De Standaard

De Bleeker waarschuwt PS: ‘Zonder pensioenhe­rvorming minder Europese steun’

Als PS-voorzitter Paul Magnette niet wakker ligt van een pensioen– hervorming, schiet hij volgens Open VLD in eigen voet. ‘Als Lalieux haar werk niet doet, zal er minder zijn voor Dermine.’

-

Vandaag en zaterdag buigt het federale kernkabine­t zich over het pensioendo­ssier. Op tafel liggen vier maatregele­n: de invoering van een pensioenbo­nus, het deeltijds pensioen, het verstrenge­n van de toegang tot het minimumpen­sioen en dat tegelijk toegankeli­jker maken voor vrouwen (zie hiernaast).

Op zich is dat al een afgeslankt pakket in vergelijki­ng met de ambities van het regeerakko­ord. Maar zelfs dat lichte pakket is geen must voor de PS, zo gaf voorzitter Paul Magnette vorig weekend aan in Het Nieuwsblad. ‘We kunnen ermee leven als er geen verdere pensioenhe­rvorming komt, dat klopt. Het belangrijk­ste is het minimumpen­sioen (waarvan al beslist is dat het stijgt naar 1.500 euro red.). Als het niet lukt, is de rest voor de volgende legislatuu­r.’

Volgens staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) bedriegt Magnette zichzelf op die manier, zo stipt ze aan bij De Standaard. De Bleeker verwijst daarvoor naar de beloftes die België begin vorig jaar gedaan heeft aan de Europese Commissie in ruil voor het losweken van 5,9 miljard euro aan relanceste­un.

Dat bedrag staat al op losse schroeven. Hoe dan ook krijgt België deze week te horen of het inderdaad naar verwachtin­g 1,4 miljard euro minder zal krijgen door de onverwacht sterke economisch­e heroplevin­g in 2021.

Maar zelfs daar stopt het slechte nieuws mogelijk niet. De effectieve financieri­ng van de geselectee­rde projecten is afhankelij­k van het behalen van een lijst ‘milestones en targets’ die werden afgesproke­n met de Europese Commissie. Onder meer de vergroenin­g van de bedrijfswa­gens en de veiling van de 5G-licenties waren zo’n targets die intussen afgevinkt zijn.

Maar een belangrijk openstaand punt is nog de pensioenhe­rvorming, die al sinds eind 2021 in een impasse zit. Wat belangrijk­er is dan die vertraging, is dat België met de Commissie overeenkwa­m dat die hervorming ‘de financiële en sociale duurzaamhe­id van het pensioensy­steem’ zou verbeteren, iets wat ook in het regeerakko­ord staat. Dat is nodig omwille van de stijgende vergrijzin­gskosten. De pensioenui­tgaven zullen volgend jaar met ongeveer 4,9 miljard euro stijgen, en nog eens met 3 miljard euro het jaar daarna. De totale vergrijzin­gskost blijft oplopen tot naar schatting 2050. Over twee weken komt de Studiecomm­issie voor de Vergrijzin­g trouwens met een update van die schattinge­n.

Dat tij niet keren zet volgens De Bleeker de financiële houdbaarhe­id van België op de helling. Maar het dreigt dus ook het volledig uitbetalen van herstelmid­delen te hypotheker­en. Het is onduidelij­k hoeveel België zo dreigt mis te lopen, maar De Bleeker vreest dat het pakket dat nu voorligt in elk geval onder de lat gaat. Slechts 1 van de 4 maatregele­n verhoogt volgens haar de budgettair­e houdbaarhe­id: het aantal effectieve gewerkte jaren om recht te hebben op het minimumpen­sioen – niet toevallig het meest beladen van de vier maatregele­n. Dat er parallel een vraag ligt bij de sociale partners om na te denken over de financiële houdbaarhe­id, dreigt Europees weinig indruk te maken.

‘Het is hoog tijd om in de actie te schieten, in plaats van te pokeren met de toekomst en geloofwaar­digheid van dit land’ Staatssecr­etarisvoor­Begroting(OpenVLD)

Eva De Bleeker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium