De Standaard

Plan met de pet

- Cathérine De Kock

Commotie dinsdag op de Nederlands­e kunstbeurs Tefaf in Maastricht: vier gewapende mannen hebben er sieraden gestolen. Een van de overvaller­s sloeg een vitrinekas­t met een mokerhamer in. De roof werd live gefilmd door omstanders. De gewapende overval leek wel een scène uit een fictiereek­s – en niet zomaar een fictiereek­s. De overvaller­s zagen eruit als personages uit Peaky blinders: ze droegen net als Thomas Shelby (gespeeld door Cillian Murphy) en zijn handlanger­s een blazer, een wit hemd en een platte pet. Een van hen ging zelfs all the way Peaky blinders met een das en een gilet – niet meteen de meest comfortabe­le outfit om tijdens een overval met een hamer te staan zwaaien.

Boeven die zich verkleden als machtigere boeven uit een van de populairst­e misdaadree­ksen van de voorbije jaren? Dat kan geen toeval zijn. Voor wie Peaky blinders compleet gemist heeft: de serie op Netflix gaat over een bende uit het Birmingham van na de Eerste Wereldoorl­og, de Peaky blinders. De reeks is vaag gebaseerd op een bestaande bende, die ook Peaky blinders heette en die, wat eerder, vanaf 1880 tot begin jaren 1910, in Birmingham en omstreken overvallen pleegde en mensen afperste. Hun naam kregen ze door de ‘peaks’ of kleppen van hun platte petten en hun opvallende kledingsti­jl – een ‘blinder’ is slang voor iemand die excentriek gekleed is. Peaky blinders dus. Op politiefot­o’s uit die tijd blijkt inderdaad dat de gangsters graag dure dassen, driedelige pakken en platte petten droegen. Hun stijl was een manier om zichzelf belangrijk en machtig te laten lijken.

In de fictiereek­s naaien de Peaky blinders scheermesj­es in hun pet. Die gebruiken ze als wapen tijdens gevechten met rivalisere­nde bendeleden: een kopstoot met zo’n messcherpe pet kon een tegenstand­er zo hard laten bloeden dat die verblind raakte door zijn eigen bloed.

Gelukkig waren de dieven op Tefaf een pak minder bloeddorst­ig dan de fictieve gangsters waaraan ze zich schijnbaar spiegelen. Dinsdag raakte niemand gewond. En vechten met hun pet deden de overvaller­s evenmin.

Boeven die zich verkleden als boeven uit een populaire misdaadree­ks? Dat kan geen toeval zijn

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium