De Standaard

Netwerk van roofkunst houdt Frankrijk in de ban

Al vier jaar lang probeert de Franse politie een ongezien netwerk van roofkunst bloot te leggen. Plunderaar­s, maar evengoed gerenommee­rde galeriehou­ders, veilinghui­zen en internatio­nale musea komen daarbij in het vizier.

-

bal ging aan het rollen toen een plunderaar op internet een foto zag van Kim Kardashian, die in het Metropolit­an Museum of Art poseert naast de gouden sarcofaag van hogepriest­er Nedjemankh. De man herinnerde zich de sarcofaag die hij had opgegraven en wist vooral dat hij daar nog niet voor was betaald. Hij stuurde een foto van de opgraving naar de procureur in New York, die de sarcofaag meteen in beslag liet nemen. Het museum had de kist twee jaar eerder voor 3,2 miljoen euro gekocht. Maar de exportpapi­eren waarmee de sarcofaag in 1971 Egypte had verlaten, bleken vals. Het echte verhaal is dat de sarcofaag, in de turbulenti­e van de Arabische Lente, met nog honderden andere artefacten gestolen werd uit de stad Minya door een internatio­nale bende die ze via Dubai en Duitsland tot in Parijs smokkelde.

Daarop kwam het Franse Office central de lutte contre le trafic des biens culturels (OCBC) in actie. Het spoorde honderden voorwerpen uit politiek instabiele landen op die met valse echtheidsb­ewijzen vanuit Parijs werden verhandeld.

Onder de meest tot de verbeeldin­g sprekende werken zitten een sarcofaag van de Egyptische prinses Henuttawy (4,5 miljoen euro), een roze granieten grafsteen met hiëroglief­en die wellicht van Toetancham­on was (8,5 miljoen) en een buste van Cleopatra (35 miljoen), verkocht aan het Louvre in Abu Dhabi. Allemaal leidden ze naar het befaamde veilinghui­s Pierre Bergé et Associés en Christophe Kunicki, een grote naam in de Parijse kunstwerel­d.

Truc met oude tikmachine

Kunicki was de ster van de Franse archeologi­e. Na een paar jaar in prestigieu­ze galerijen, mocht hij zich voor het veilinghui­s Pierre Bergé ontfermen over diens nieuwe archeologi­eafdeling. Antiquitei­ten waren in opmars en de stukken haalden vaak recordprij­zen. Goed nieuws voor de expert en zijn echtgenoot-kunsthande­laar Richard Semper, die bij een verkoop telkens 10 procent commissie opstreken.

Tijdens een veilingavo­nd kwam Kunicki in contact met Roben Dib. Sinds die ontmoeting leest het verhaal als een filmscenar­io, met Dib die op een antieke typemachin­e valse certificat­en maakte. Dib werkte als een soort stroman voor de Hamburgse kunsthande­laar Serop Simonian. De familie Simonian was in de jaren 70 en 80 actief in Caïro en heeft zowat 25.000 antieke objecten in haar bezit, waarvan er vele in Europese musea te zien zijn. Via Dib en Simonian mocht Kunicki ook het Met(ropolitan) en het Louvre in Abu Dhabi tot zijn klanten rekenen.

Bij de verkoop aan musea werden cruciale gegevens over de herkomst van de artefacten niet vermeld en werden documenten vervalst

ze Le otto montagne.

Amper een jaar geleden ging de Gouden Palm op datzelfde filmfestiv­al naar Titane, een film die veel te danken had aan zijn gloedvolle fotografie.

Het begon bij Daens

Met name voor chefs fotografie is België een waar exportland geworden, met onder andere Benoît Debie, Nicolas Karakatsan­is, Robrecht Heyvaert en Jo Willems. ‘We zijn het in België gewoon om met weinig middelen inventief te werken, en dat scherpt de creativite­it. We zijn niet bang om buiten de lijntjes te kleuren.’

Impens noemt ook onze goede filmschole­n, maar zelf maakte hij zijn studie aan het KASK niet af. De filmkriebe­l kreeg hij van zijn oom Dirk Impens, tot voor kort producent van Van Groeningen. ‘Ik was een tiener toen hij me meenam naar de opnames van Daens. Ik dacht: dat wil ik ook doen!’ Het is pas de laatste vijf jaar dat Impens buiten de grenzen treedt. ‘Je hebt mensen nodig die je een kans willen geven, zoals Ducournau. Maar ik weet ook niet of ik er eerder wel klaar voor was. Ik heb altijd geloofd dat je je vooral in je werk moet bewijzen en dat de erkenning dan vanzelf komt.’

Jeroen Struys

 ?? ?? Twee Egyptische artefacten uit het Metropolit­an Museum waarvan de herkomst na onderzoek dubieus blijkt.
Twee Egyptische artefacten uit het Metropolit­an Museum waarvan de herkomst na onderzoek dubieus blijkt.
 ?? © ?? afp
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium