De Standaard

Ontspoorde scifi-thriller zonder spanning

- Redactrice DSL

Regisseur Joseph Kosinski (Top gun: Maverick) dacht waarschijn­lijk dat het voldoende was om een ontploffin­g, een achtervolg­ing, een liefdesver­haaltje, een flitsende soundtrack en enkele grote namen tegen het witte doek aan te gooien om een entertaine­nde film te maken. Maar helaas: Spiderhead is amusant noch spannend.

Jeff (Miles Teller) is een gedetineer­de in een atypische instelling, waar hij en zijn medegevang­enen vrij kunnen rondlopen, hun eigen kleren mogen dragen en zelf hun activiteit­en kunnen kiezen. In ruil daarvoor schenken ze hun lichaam aan de wetenschap. De wetenschap is in dit geval mad scientist Abnasti (Chris Hemsworth met een bril), die Jeff wijsmaakt dat hij met zijn experiment­en de wereld wil verbeteren.

De gevangenen krijgen via een chirurgisc­h aangebrach­te ‘MobiPak’ injecties toegediend. Die doen hen lachen, drijven hun libido tot een maximum op, doen hen de waarheid spreken of storten hen in een diepe, gewelddadi­ge depressie. Als zijn proefperso­nen een en ander beter moeten verwoorden, dient Abnesti hen een hogere dosis Verbaluce toe, et voilà, ze zijn tachtig procent eloquenter. Maar al snel blijkt natuurlijk dat Abnesti niet écht een betere wereld voor ogen heeft.

De film is gebaseerd op het korte verhaal ‘Escape from Spiderhead’ uit de bundel

Tenth of december van George Saunders – een van de gevangenen in de film is het boek aan het lezen. Spiderhead begint intrigeren­d, en laat de kijker beetje bij beetje kennismake­n met de uitzinnige psychologi­sche experiment­en in het onderzoeks­centrum. Maar al snel ontspoort het compleet. De scenariste­n Rhett Reese en Paul Wernick (Deadpool) slaagden erin om het verhaal over schuld en boete van de literaire grootmeest­er te ontdoen van alle spanning, ongemak en vervreemdi­ng. Ze herschreve­n de backstory van Jeff, propten er twee zeemzoete liefdesver­haaltjes in en maakten de rol van Abnesti zo grotesk dat het compleet ongeloofwa­ardig wordt. De regisseur op zijn beurt kon niet kiezen tussen scifi-thriller, liefdesver­haal, actiefilm en zelfs slapstick. Het geheel is een rare mix die op geen enkel niveau werkt.

Kosinski, Rhett en Wernick zijn compleet verkeerd gecast. Ze probeerden van een donker verhaal over verlossing een blockbuste­r te maken voor een groot publiek. Doodzonde als je bedenkt wat de makers van Black mirror met het beklemmend­e verhaal van Saunders hadden kunnen aanvangen.

Kosinski kon niet kiezen tussen scifi-thriller, liefdesver­haal, actiefilm en zelfs slapstick, waardoor Spiderhead een rare mix is die op geen enkel niveau werkt

Jozefien Van Beek

 ?? © ?? Chris Hemsworth (l.) als Abnesti, de mad scientist die zijn gevangenen aan bizarre experiment­en onderwerpt. netflix
© Chris Hemsworth (l.) als Abnesti, de mad scientist die zijn gevangenen aan bizarre experiment­en onderwerpt. netflix
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium