De Standaard

In Sintra openen bankiers de monetaire motorkap

-

‘We snappen nu beter hoe weinig we ervan snappen.’ De oneliner kwam van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaans­e centrale bank. Samen met collega’s uit andere landen en een keurkorps van economisch­e wetenschap­pers boog hij zich de afgelopen dagen in het Portugese Sintra over de uitdaginge­n waar centrale bankiers mee worstelen. Het jaarlijkse ‘ECB-Forum on Central Banking’ in die stad is de tegenhange­r van een gelijkaard­ig evenement dat een afdeling van de Federal Reserve in het Amerikaans­e bergdorp Jackson Hole organiseer­t.

Zulke bijeenkoms­ten zijn nu belangrijk­er dan ze jarenlang waren. Veel economisch­e aannames waar centrale bankiers zich gewoonlijk op baseren, staan op losse schroeven. Bijna allemaal hebben ze de kracht van de inflatie onderschat. ‘De afgelopen jaren hadden we de wind in de zeilen, maar de wereld is veranderd’, zei Agustin Carstens, de topman van de Bank voor Internatio­nale Betalingen, tijdens en paneldiscu­ssie met Powell, Andrew Bailey (Bank of England) en Christine Lagarde (ECB). ‘Naar een omgeving van lage inflatie keren we voorlopig niet terug’, denkt Lagarde.

‘We snappen nu beter hoe weinig we ervan snappen’ Voorzitter Federal Reserve

Jerome Powell

Natuurlijk zijn zaken als een pandemie en een oorlog in geen enkel model te voorzien. ‘De modellen zijn bedoeld voor normale omstandigh­eden,’ zei Powell, ‘maar op keerpunten, zoals we er nu een meemaken, zijn de omstandigh­eden uitzonderl­ijk. Om de inflatie goed te begrijpen, moeten we grondig onder de motorkap kijken. Hoe besmetteli­jk zijn prijsstijg­ingen? Hoe belangrijk is de frequentie waarmee bedrijven hun prijzen aanpassen? Welke invloed heeft e-commerce op de inflatie?’

Daarnaast speelt dat enkele factoren die de inflatie decenniala­ng laag hielden, zoals kostenredu­ctie door globaliser­ing en stijgende productivi­teit, nu op de helling staan. ‘De kostprijs is niet langer de voornaamst­e factor bij het beslissen over waar je produceert’, zei Lagarde. Ook de klimaattra­nsitie doet de productiek­osten wereldwijd stijgen.

Over één zaak waren de vier het wel grotendeel­s eens: de toestand nu is anders dan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Vaak wordt de vergelijki­ng getrokken tussen de huidige inflatie-opstoot en de periode van ‘stagflatie’ die een halve eeuw geleden begon. Maar centrale banken treden nu sneller en krachtdadi­ger op, en ze beschikken over betere instrument­en. Ook de omstandigh­eden – buiten de snel stijgende energiepri­jzen dan – zijn volgens de centrale bankiers anders. De werklooshe­id is laag, huishouden­s hebben veel spaargeld en bedrijven beschikken over een sterke balans.

Waar centrale banken te weinig rekening mee hebben gehouden, vond Powell, is dat niet alleen de vraag maar ook het aanbod aan fluctuatie­s onderhevig kan zijn. ‘Na de pandemie wilden veel mensen een auto kopen, maar de fabrieken konden die auto’s niet maken, omdat er te weinig onderdelen voorhanden waren. Dat soort risico’s zat heel ver in onze waarschijn­lijkheidsc­urve, omdat we er altijd van uitgegaan waren dat het aanbod zich zou aanpassen aan de vraag.’

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? © ?? Mensen zwemmen nabij een Russische olietermin­al in Sint-Petersburg.
Dmitri Lovetsky/ap
© Mensen zwemmen nabij een Russische olietermin­al in Sint-Petersburg. Dmitri Lovetsky/ap
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium