De Standaard

Fluxys overweegt een CO -pijpleidin­g naar Noorwegen te trekken

-

De gasnetbehe­erder Fluxys onderzoekt de mogelijkhe­id om afgevangen koolstofdi­oxide van Belgische bedrijven via een onderzeese pijpleidin­g naar uitgeputte Noorse gasvelden te pompen.

KLIMAAT

De Belgische gasnetbehe­erder Fluxys en het Noorse energiebed­rijf Equinor onderzoeke­n de bouw van een onderzeese pijpleidin­g van 1.000 kilometer, van Zeebrugge naar Noorwegen. Bedoeling is via deze pijpleidin­g afgevangen CO2 van grote industriel­e bedrijven te vervoeren naar Noorwegen, waar de CO2 dan definitief opgeslagen kan worden in uitgeputte gasvelden in de Noordzee.

Fluxys, dat in ons land een netwerk van grote pijpleidin­gen voor het vervoer van aardgas uitbaat, gaat ervan uit dat het een oplossing is voor de industrie in de Gentse kanaalzone en in de Antwerpse haven zodat ze tegen 2030 hun CO2-uitstoot gevoelig kunnen reduceren. De bedrijven daar zijn goed voor een aanzienlij­k deel van de Belgische CO2-uitstoot. Het gaat om 18 miljoen ton in de Antwerpse haven en bijna 13 miljoen ton in het Gentse deel van de Vlaams-Zeeuwse havenfusie North Sea Port.

De onderzeese pijpleidin­g die Fluxys en zijn Noorse partner Equinor op het oog hebben, moet tussen de 20 en 40 miljoen ton CO2 per jaar kunnen vervoeren. Ter vergelijki­ng: in 2020 werd in ons land in totaal zo’n 106 miljoen ton uitgestote­n.

In de loop van volgend jaar willen ze uitmaken of het niet technisch en financieel haalbaar is. Een woordvoerd­er van Fluxys wijst erop dat het plan een investerin­g vergt van meerdere honderden miljoenen euro’s. Als het in 2023 een haalbare kaart blijkt te zijn, mikken de twee bedrijven erop om tussen 2025 en 2030 de pijpleidin­g daadwerkel­ijk aan te leggen.

Of ze het financiële plaatje rond krijgen, zal ervan afhangen of er genoeg bedrijven warm gemaakt kunnen worden om hun CO2 via de onderzeese pijpleidin­g

af te voeren.

CO2-boten

Deze pijpleidin­g, die in Zeebrugge aan land zal komen, wordt daar aangeslote­n op CO2-leidingen die Fluxys op het land wil aanleggen, zegt de woordvoerd­er van het Belgische gasnetbedr­ijf, Laurent Remy. Tegelijk wordt bekeken of de CO2 van de Antwerpse havenindus­trie niet per schip naar de haven van Zeebrugge vervoerd kan worden.

In de Antwerpse haven is er met het Antwerp@C-project al een plan in de maak om per schip vloeibare CO2 te transporte­ren. Fluxys is ook nauw betrokken bij dat initiatief. Samen met enkele grote industriël­e bedrijven uit de haven, zoals de chemiebedr­ijven BASF, Ineos en Borealis en de oliemaatsc­happijen TotalEnerg­ies en Exxon, streeft het ernaar om tegen 2030 de CO2-uitstoot van de

Antwerpse haven te halveren.

PascalSert­yn

 ?? © ?? De Fluxys-terminal in Zeebrugge. belga
© De Fluxys-terminal in Zeebrugge. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium