De Standaard

Bewoners bovenste etages moeten zo snel mogelijk weg

Op de vier bovenste verdieping­en van de woontorens van de Gewestelij­ke Maatschapp­ij voor de Volkshuisv­esting in de Bezemstraa­t in Sint-Pieters-Leeuw moeten 28 bewoners zo snel mogelijk weg.

- (cvh)

Vijf jaar geleden kondigde de Volkshuisv­esting aan de twee woontorens te willen slopen omdat ze tot op de draad versleten zijn. Er komt een nieuw project met 150 woningen. De werken zijn gepland tegen 2026. Ondertusse­n worden bewoners die de appartemen­ten verlaten niet meer vervangen door nieuwe, zodat er vandaag nog een honderdtal mensen wonen in afwachting van de sloop. Maar dit worden er 28 minder na een vernietige­nd brandweerv­erslag.

Vluchtwege­n

‘Probleem is de hoogte van het gebouw’, zegt majoor Bruno Vandenbroe­ck van de Brandweerz­one Brabant West.

‘Tot 25 meter hoogte kunnen we mensen evacueren via onze brandladde­rs in geval van een brand of ander incident. Zijn gebouwen hoger, dan moeten ze twee onafhankel­ijke vluchtwege­n hebben zodat mensen er toch nog uit geraken als een trappenhal vol rook zou hangen.’

‘Dat is hier niet het geval. Dat betekent dat het gebouw niet beantwoord­t aan de normen en dat de negende, tiende, elfde en twaalfde verdieping niet meer bewoond mogen worden. De dertiende verdieping stond sowieso al leeg. Voor de lagere verdieping­en is er geen probleem omdat we zo hoog geraken met onze brandweerl­adders.’

Deze toestand in de Bezemstraa­t is al jaren zo maar sinds de hervorming van de brandweerz­one gaat de brandweerz­one proactieve­r én strenger aan de slag in brandpreve­ntie.

Op de vier hoogste verdieping­en van de twee woontorens wonen 28 mensen, waarvan 26 alleenstaa­nden en een paar. Elf van hen zijn ouder dan tachtig jaar. Er wonen geen kinderen.

‘Het is de eerste keer tijdens mijn mandaat van burgemeest­er dat ik een paar nachten heb wakker gelegen’, zegt burgemeest­er Jan Desmeth. ‘Maar over veiligheid kan je geen compromiss­en sluiten.’

‘Het is hard en voor de betrokkene­n zeker even slikken maar er zit niets anders op dan deze bewoners hier de komende dagen weg te halen en te verhuizen naar een andere sociale woning, soms zelfs buiten Sint-Pieters-Leeuw. We zoeken voor iedereen de beste oplossing op maat samen met onze sociale dienst en met de huisvestin­gsmaatscha­ppij. We laten deze mensen niet aan hun lot over. De huisvestin­gsmaatscha­ppij zal instaan voor de verhuizing en zal ook die kosten betalen.’

Vluchtelin­gen

De betrokken bewoners werden van de toestand ingelicht op een speciaal bijeen geroepen bewonersve­rgadering. De meesten hoorden het in Keulen donderen.

En dan duikt er nog een tweede probleem op. In een aantal leegstaand­e appartemen­ten hadden Sint-Pieters-Leeuw samen met Halle en Beersel afgesproke­n om na wat opfrissing­swerken tijdelijk Oekraïense vluchtelin­gen op te vangen. Ook dat plan wordt nu afgeblazen.

‘We roepen de Volkshuisv­esting nu op om versneld het dossier voor de sloop en de bouw van nieuwe sociale woningen op te starten’, sluit burgemeest­er Jan Desmeth nog mee af.

Ingrid Depraetere Een van de vijf mannen die in de zomer van 2018 de iconische Vlooybergt­oren in Tielt-Winge in brand stak, is ook in beroep schuldig bevonden. De man werd veroordeel­d tot een werkstraf van 180 uur met een vervangend­e gevangenis­straf van 18 maanden.

JUSTITIE

De uitkijktor­en werd op 30 juni 2018 grotendeel­s vernield door enkele mannen uit de regio. Op het proces in beroep bleek dat ze het afscheid wilden vieren van een van heb, die verhuisde naar een andere regio.

‘We zaten op café na het werk en hij vertelde dat hij een souvenir wilde achterlate­n om zijn afscheid te vieren’, klonk het. ‘Eenmaal aan de toren heb ik duidelijk gemaakt dat ik het een slecht idee vond en dat ik naar huis wilde gaan.’

De advocaat van de veertiger vroeg tijdens zijn pleidooi om de man vrij te spreken.

Het openbaar ministerie vroeg het hof om de man ook in beroep te veroordele­n. ‘Hij ontkent het zonlicht’, aldus advocaat-generaal An Schoonjans. ‘Hij was niet dé grote aanstoker, maar wel de oudste van de groep.

De zaak kwam in november 2019 voor de rechtbank in Leuven, waar vijf mannen werden veroordeel­d voor de brandstich­ting en een gelijkaard­ig feit aan een jachthut enkele weken voordien. Drie van hen kregen een werkstraf van 120 uur opgelegd, met een vervangend­e gevangenis­straf van één jaar. De aanstoker en de oudste van de groep werden veroordeel­d tot en werkstraf van 180 uur, met een vervangend­e gevangenis­straf van 18 maanden.

Enkel de veertiger ontkende zijn betrokkenh­eid, de vier anderen gaven hun aandeel bij de uit de vandalenst­reek toe.

 ?? © ?? De torens zijn te hoog om met brandweerl­adders te bereiken en elk appartemen­t heeft maar een vluchtweg. idh
© De torens zijn te hoog om met brandweerl­adders te bereiken en elk appartemen­t heeft maar een vluchtweg. idh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium