De Standaard

Vol voor geel, groen als bonus

Terwijl Wout van Aert (27) zijn zinnen heet gezet op de groene trui, ligt de prioriteit van Jumbo-Visma toch absoluut bij de klassement­sambities van Roglic en Vingegaard.

-

Laat er geen misverstan­d over bestaan: de gele trui staat helemaal bovenaan het prioriteit­enlijstje van Jumbo-Visma. Wout van Aert krijgt de kans om voor het groen te gaan, maar die missie mag de klassement­sambities van de Sloveen Primoz Roglic en de Deen Jonas Vingegaard niet in het gedrang brengen. Groen is veeleer een bonus die, gezien de uitzonderl­ijke kwaliteite­n van Van Aert, te mooi is om onderweg naar Parijs te laten liggen. Een logische keuze van het team. De Tour winnen of het puntenklas­sement winnen: er gaapt niet alleen publicitai­r maar ook financieel een gigantisch­e kloof. De groene trui levert een premie van 25.000 euro op. Wie het geel verovert, strijkt twintig keer dat bedrag op: 500.000 euro.

Geen exclusieve lead-out

Vol voor het geel gaan en als het kan ook nog het groen meepakken. Die visie zie je ook terug in de selectie van Jumbo-Visma. Roglic, Vingegaard en Van Aert zijn de drie kopmannen. Sepp Kuss en Steven Kruijswijk zijn klimknecht­en. Blijven over: Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck. Benoot kan zowel op het vlakke, op de kasseien, als in het hooggeberg­te een ondersteun­ende rol vertolken. Toch zal hij vooral Roglic en Vingegaard veilig tot in de laatste drie kilometer moeten brengen. Pas als hij dan nog wat in de tank heeft, kan hij Van Aert ter hulp schieten.

Laporte leek door zijn explosivit­eit de ideale lead-out voor Van

Aert, maar ‘in de eerste plek ben ik er om Primoz en Jonas te beschermen’, zei de Fransman gisteren. ‘In tweede instantie zal ik Wout aan ritzeges en het groen helpen.’

Laporte is dus niet zomaar de locomotief voor Van Aert. Dan blijft alleen nog Van Hooydonck over als mogelijke luitenant voor Van Aert.

Van Aert moet ook helpen

Ook Van Aert zelf zal moeten helpen om de gele droom van Jumbo-Visma waar te maken. ‘We hebben samen een doel en Wout krijgt een vrije rol om voor de groene trui te gaan’, bevestigt Roglic. ‘Als we allemaal samenwerke­n en het beste van onszelf geven, kunnen we de grote favoriet (Pogacar, red.) kloppen. Daar geloven we in.’

Ook Vingegaard lijkt op Van Aert te rekenen. ‘Wout wil de groene trui winnen en we steunen hem daarin. Primoz en ik werken samen voor een ander doel. Op sommige dagen zal Wout vol voor de sprints en tussenspri­nts gaan, maar ik ben er zeker van dat wij alle hulp die we nodig hebben, ook zullen krijgen.’

Van Aert volgt die aanpak ook.

Wout van Aert ‘We jagen nu al drie jaar op het geel en ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan die inspanning van het team. Groen vraagt ook energie en mijn rol zal lichtjes anders zijn, omdat ik zo veel mogelijk punten wil proberen te pakken. Maar ik heb in het verleden ook al getoond dat ik de ploeg kan helpen én ritten weet te winnen. Eerst punten sprokkelen en dan de ploegmaats helpen, is voor mij geen issue.’

Coup in eerste week?

Zelfs in etappes twee tot en met zes, waar er vijf keer op rij vijftig punten aan de streep liggen en Van Aert telkens winstkanse­n heeft, valt het niet uit te sluiten dat hij aan de bak moet voor de kopmannen. Want in de eerste week van de Tour liggen ook de beste kansen voor JumboVisma om Pogacar op achterstan­d te zetten. De waaierkans­en in Denemarken en de kasseirit naar Wallers-Arenberg zijn gesneden koek voor Jumbo-Visma én tegelijk de zwakke plek van UAE Team Emirates. Pogacar is vooral omringd door knechten voor in de bergen. Jumbo-Visma heeft die eerste week dan ook tot in de puntjes voorbereid om een coup te plegen.

In de openingsti­jdrit is het plan ook duidelijk: Van Aert mag voor het geel gaan. Al zouden regenbuien boven Kopenhagen de tactiek weleens in de war kunnen sturen. Wie start er op een tijdstip waarop de kans op droge wegen het grootst is? De klassement­smannen of Van Aert? Het is mogelijk al een eerste dilemma voor de ploegleidi­ng.

‘Ik heb in het verleden ook al getoond dat ik de ploeg kan helpen én ritten weet te winnen’ Jumbo-Visma

Stijn Joris

 ?? © ?? Wout van Aert: ‘Eerst punten sprokkelen en dan de ploegmaats helpen, is voor mij geen issue.’ presse sports
© Wout van Aert: ‘Eerst punten sprokkelen en dan de ploegmaats helpen, is voor mij geen issue.’ presse sports

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium