De Standaard

Hartafwijk­ingen één jaar na covid: wetenschap of paniekzaai­erij?

- DirecteurC­ebam;coördinato­rGezondhei­denWetensc­hap;

kort & bondig

‘30 procent van de gehospital­iseerde coronapati­ënten heeft één jaar na acute ziekte een hartafwijk­ing’, staat in een persberich­t van UZ Brussel. Die boodschap werd geechood door Marc Van Ranst die tweette dat we onze cardiologi­e-eenheden zullen moeten uitbreiden. Begin juni stuurde Sciensano dit bericht de wereld in: ‘Zes maanden na coronabesm­etting vertoont een derde van bevraagde Belgen nog symptomen.’ Het is een greep uit de wekelijkse stroom alarmerend­e berichten over de gevolgen van corona, op basis van talloze studies. Wetenschap­pers of hun instituten pakken vervolgens uit met ongenuance­erde persberich­ten, vaak op basis van te weinig onderbouwd onderzoek.

Neem nu bovenverme­ld onderzoek omtrent de werking van de hartspier één jaar na covid-19 van cardioloog Maria Luiza Luchian dat de voorbije week uitgebreid de media haalde. Er werden 66 corona-patiënten vergeleken met of zonder klachten van kortademig­heid. Men vond verschille­n tussen de mensen die al dan niet kort van adem waren, maar de hartspierf­unctie van de twee groepen week niet af van wat als normaal wordt beschouwd. Waren er dan überhaupt hartproble­men? Er was ook geen controlegr­oep van patiënten die om andere redenen in het ziekenhuis lagen, meegenomen in het onderzoek. Het punt is: mogelijk zijn die hartproble­men te wijten aan covid, maar net zo goed kunnen ze het gevolg zijn van een ander probleem, zoals een onderligge­nde aandoening, een opname op intensieve zorg of bepaalde medicatie. Overigens is bekend uit ander degelijk onderzoek mét controlegr­oep uit 2015 dat elke longontste­king (en niet alleen door covid) een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekte­n. Toch heeft niemand daarom de term ‘langdurige longontste­king’ gelanceerd.

Als we de bevraging van Sciensano over klachten na covid onder de loep nemen, lezen we dat een derde van de respondent­en een half jaar na een doorgemaak­te covid-infectie alledaagse klachten zoals hoofdpijn, hoesten of moeheid toeschrijf­t aan covid. Maar daaruit mogen we niet concludere­n dat een derde van de mensen na een covid-infectie problemen ontwikkelt op lange termijn, die vervolgens gemakshalv­e als long covid worden aangeduid. Huisartsen zien dagelijks patiënten met onverklaar­de klachten. Hoofdpijn, chronisch hoesten en vermoeidhe­id scoren daar altijd hoog. Dat was ook al zo vóór de coronapand­emie. Veelal is er geen verklaring, soms vinden we onderligge­nd een allergie, overwerk, depressie, migraine of * griep. Als er geen verklaring gevonden wordt, zijn veel mensen geneigd zelf verklaring­en te zoeken of verbanden te leggen. In het bijzonder als men er expliciet naar vraagt, dat is heel menselijk. Dat wetenschap­pers dat klakkeloos overnemen en voor waar aannemen, is problemati­scher.

Huisartsen zien dagelijks meerdere mensen met klachten die passen in de definitie ‘long-covid’, maar gebruiken die diagnose terecht zelden. Dergelijke stempels werken stigmatise­rend en maken patiënten ongeruster en zieker, aangewakke­rd door de stroom van alarmerend­e berichten, vaak gebaseerd op zwak wetenschap­pelijk onderzoek.

Patrik Vankrunkel­sven & Marleen Finoulst

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium