De Standaard

Van der Straeten wil 4,7 miljard crisisbijd­rage van energie- en oliesector

Met haar voorstel om overwinste­n van de energie- en oliesector af te romen, gaat minister van Energie Tinne Van der Straeten een pak verder dan het Europese openingsbo­d. Als haar plan standhoudt, is dat een stevige meevaller in de begrotings­gesprekken.

- Simon Andries en Wim WInckelman­s

In twee jaar tijd wil minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) straks 4,7 miljard euro overwinste­n afromen van de energieen oliesector. In haar voorstel, dat ze zondagmidd­ag toelichtte aan de regeringst­op, rekent ze op een crisisbijd­rage van 1,8 miljard in 2022 en 2,9 miljard in 2023.

Hoe komt Van der Straeten plots aan die duizelingw­ekkende bedragen? Het leeuwendee­l, 3,5 miljard euro, komt uit een inkomstenp­lafond voor de elektricit­eitssector. Lees: alle marktinkom­sten boven de 130 euro per megawattuu­r worden tegen 100 procent belast.

Het kabinet steekt niet onder stoelen of banken dat sommige energiepro­ducenten dat stevig zullen voelen. Voor 2022 wordt vooral Engie/Electrabel getroffen. Het bedrijf betaalt nu al 700 à 800 miljoen aan repartitie­bijdrage voor de kerncentra­les Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3. Maar daar komt straks nog heel wat bij. Pikant detail: de regering is vandaag ook nog altijd volop aan het onderhande­len met Engie/Electrabel over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3.

Vanaf 2023 zouden ook de windparken op zee in aanmerking kunnen komen voor de crisisbijd­rage. De situatie van de grote zonneparke­n wordt nog bekeken.

Het tweede deel, goed voor 1,2 miljard euro, wil Van der Straeten halen uit een solidarite­itsbijdrag­e van de oliesector. Het gaat dan om een bijdrage van 1,5 cent per liter. De oliesector mag die ook niet doorrekene­n in de tarieven.

Veel strenger dan Europa

Opvallend: met dat voorstel gaat Van der Straeten veel verder dan de verordenin­g die de Europese ministers van Energie afgelopen vrijdag goedkeurde­n. Daarin was sprake van een inkomenspl­afond van maximaal 180 euro per megawattuu­r. België zou dus een pak meer afromen dan de Europese verordenin­g aangeeft. Bovendien sprak de Commissie over een veel kortere periode – zeven maanden – om een crisisbijd­rage te heffen. België zou de crisisbijd­rage twee volledige jaren heffen.

Het kabinet-Van der Straeten benadrukt weliswaar dat de Europese Commissie toelaat om verder te gaan dat hun verordenin­g, ‘zowel in prijsplafo­nd als in de duur van de periode dat de overwinste­n worden afgeroomd’. Dat is niet onbelangri­jk, aangezien de Europese verordenin­g ook de juridische basis legt voor het Belgische voorstel.

‘Er worden gigantisch­e winsten gemaakt: dat is geld van de mensen en dat moet ook worden teruggegev­en aan gezinnen en bedrijven’, zegt het kabinet. ‘We zullen dat dan ook inzetten om de energiefac­tuur te verlagen.’

Opkikker voor begroting

Binnen de federale regering heerst nog enig voorbehoud tegen de voluntaris­tische communicat­ie van de groene minister van Energie. Maar het mag wel duidelijk zijn dat de crisisbijd­rage de federale begrotings­oefening een stuk makkelijke­r zou maken.

Niemand binnen de regering staat te springen voor een zware besparings­ronde die de burgers treft. In De Zondag benadrukte PS-minister Pierre-Yves Dermagne afgelopen weekend nog dat ‘de noden van de mensen urgenter zijn dan het begrotings­tekort’ en dat het niet het moment is ‘om extra inspanning­en te vragen van de burgers’.

Dat neemt niet weg dat ook de sterke inflatie intussen als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de bedrijven hangt. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, drong zaterdag in een interview met De Standaard nog aan op een politiek debat over de aanpassing van de loonindex. Hij waarschuwd­e daarbij voor een ‘collectiev­e verarming’.

Zaterdagoc­htend kwam die indexering ook al onmiddelli­jk aan bod bij de federale begrotings­gesprekken. Het ging nog om eerste aftastende gesprekken, maar veel animo om aan de index te raken, was er niet. Het ging dan vooral over het voorstel om de loonindexe­ring alleen netto in plaats van bruto toe te kennen en om de werkgevers­bijdragen even uit te stellen in de tijd.

‘Er worden gigantisch­e winsten gemaakt: dat is geld van de mensen, dat moet worden teruggegev­en aan gezinnen en bedrijven’

Kabinet-Van der Straeten

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium