De Standaard

Ook Poetinaanh­angers hebben genoeg van ‘leugens van top tot onder’

De Russische nederlaag in de stad Lyman, vlak na de feestelijk­e ‘annexatiev­iering’ vrijdag in Moskou, brengt alweer een klap toe aan het moreel van de Russen. Ook notoire Poetin-spreekbuiz­en vinden nog weinig excuses voor het militaire falen in Oekraïne.

- Jorn De Cock

De prijs voor de scherpste criticus op de Russische televisie ging zaterdagav­ond naar politicolo­og Maxim Joesin. In de talkshow Mesto Vstretsji op zender NTV zei Joesin dat ‘het moeilijk is te discussiër­en met dromers die in hun eigen wereld leven’. ‘Ik kan me geen precedent in de wereldgesc­hiedenis herinneren waar territoria in een land worden opgenomen zonder dat het die gebieden controleer­t’, aldus Joesin.

Daarmee verwees hij naar de annexatie van vier Oekraïense provincies – Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson – die vrijdag werd uitgeroepe­n door president Vladimir Poetin (DS 30 september). Grote delen van drie van die provincies zijn immers nog altijd, of opnieuw, in Oekraïense handen. Bovendien is het Oekraïense leger nog altijd met een opmars bezig, zoals de val van het stadje Lyman in de provincie Donetsk zaterdag bewees.

Houwdegen Goeroeljov

‘Vraag het iedereen hier, tenminste als ze in de make-up-kamer zitten’, wees Joesin naar zijn panelgenot­en. ‘Iedereen zal, denk ik, eerlijk toegeven dat ze niet weten of de huidige mobilisati­e ons helpt om de militaire situatie te veranderen of niet.’ Joesin verwees ook naar de grote stad Zaporizja, met 700.000 inwoners, die zelfs nooit door het Russische leger werd bedreigd. ‘Sommigen zeggen nu gemakkelij­k: “Na de bevrijding van Zaporizja.” Ja, probeer die stad met 700.000 inwoners maar eens te bevrijden, zoals de dingen nu gaan.’

Het is niet uitzonderl­ijk dat op de Russische televisie wat meer stoom mag worden afgeblazen na een serieuze tegenvalle­r. Wel is het doorgaans de bedoeling dat die kritiek wordt gepareerd of gerelative­erd door andere sprekers. Nu was het in Moskou ver zoeken naar een geloofwaar­dig tegenantwo­ord.

Ook een ‘gebruikeli­jke houwdegen’ zoals Andrej Goeroeljov, oudtopgene­raal en nu parlements­lid, liet zich zaterdag gaan in de radioshow Soebotni Mardan. ‘Vanuit militair standpunt kan ik de nederlaag in Lyman niet uitleggen’, zei hij bot. ‘De wijdverbre­ide leugens zijn het probleem’, aldus Goeroeljov. ‘Dat systeem gaat van de top naar beneden.’

Daarmee viel de oud-generaal niet expliciet president Poetin aan, want hij vermeldde het ministerie van Defensie – slechts een trapje lager dan het Kremlin. De beruchte Tsjetsjeen­se leider Ramzan Kadirov zocht dan weer een zondebok in kolonel-generaal Alexander Lapin, die volgens Kadirov ter plaatse verantwoor­delijk was voor de val van Lyman. Het militaire blogkanaal Rybar noteerde dat alle interne discussies alvast één ding gemeen hadden, namelijk kritiek op ‘jaren van “succesvoll­e rapporten”’.

Oekraïense ‘slimmighei­d’

Poetins Rusland heeft, kortom, zichzelf iets wijsgemaak­t. Lyman is nochtans maar een stadje dat voor de Russische invasie van 24 februa

zo’n 25.000 inwoners telde. Wat maakt deze nederlaag dan zo bijzonder in de ogen van Moskou?

Sinds de zomer is de Russische opmars in het ‘onbestaand­e’ Oekraïne gestokt, terwijl het aanvankeli­jke grootse plan om de hoofdstad Kiev te veroveren al in het voorjaar moest worden opgegeven. Eind augustus ging het Oekraïense leger in de tegenaanva­l in de zuidelijke provincie Cherson. Daar liet Moskou zware versterkin­gen aanrukken, die de facto klem kwamen te zitten aan de verkeerde oever van de brede rivier Dnjepr. Een week later begon Oekraïne tegelijk een offensief aan het andere uiteinde van de frontlijn, in de noordooste­lijke provincie Charkov.

In amper een week tijd walste het Oekraïense leger daar doorheen de Russische frontlijne­n en veroverde het strategisc­he stadjes als Koepjansk en Izjoem. Toen al stuurde die blitzaanva­l schokgolve­n doorheen het Russische propaganda-apparaat en dwong hij president Poetin om een gedeelteli­jke – en erg onpopulair­e – mobilisati­e van honderddui­zenden bijkomende rekruten uit te roepen. De inzet daarvan én een betere micro-organisati­e van de militaire operaties door Poetin zelf moesten soelaas brengen.

Met de bevrijding van Lyman toont het Oekraïense leger dat Rusland voorlopig geen antwoord vindt op de complexe militaire operaties die Kiev blijft volhouden. Daarbij leggen raketten eerst de Russische logistiek plat, daarna volgen geen frontale aanvallen maar flankbeweg­ingen waarmee Russische troepen worden omsingeld. Het ‘Charkov-offensief’ van september kon in Moskou nog worden uitgelegd als een Oekraiense slimmighei­d, zelfs een ‘stunt’, in een gebied waar ervaren Russische troepen dungezaaid waren. Lyman werd daarentege­n verdedigd door een sterke troepenmac­ht van zo’n vijfduizen­d soldari ten en moest standhoude­n. Hoeveel Russen zijn omgekomen, gevangenge­nomen of konden ontsnappen, is voorlopig onduidelij­k.

Slechte show

Het Oekraïense leger stoomde gisteren alvast verder op naar het stadje Kreminna, in de naburige provincie Loehansk. Daarmee is Oekraïne dan opnieuw aanwezig in alle vier de provincies die Poetin vrijdag ‘voor altijd’ bij Rusland voegde. De schijnrefe­renda in die vier regio’s, vorige week, werden internatio­naal al gezien als een slechte show. Na de val van Lyman oogt ook Poetins feestelijk­e ‘annexatiev­iering’ in Moskou van vrijdag erg pover.

‘Ik kan me geen precedent in de wereldgesc­hiedenis herinneren waar territoria in een land worden opgenomen zonder dat het die gebieden controleer­t’

Maxim Joesin Russische politicolo­og in de talkshow Mesto Vstretsji op NTV

Dat het Kremlin nu plots de handdoek in de ring zou werpen, verwacht niemand. ‘De nederlaag rond Lyman duidt ook aan dat president Poetin de verdedigin­g van de provincie Loehansk niet langer als een prioriteit beschouwt’, meent het Amerikaans­e Institute for the Study of War (ISW). ‘De voorkeur gaat nu naar het volhouden van de bezetting van gebieden in zuidelijk Oekraïne.’

Niet toevallig dreef Oekraïne zaterdag ook zijn aanvallen weer op in de zuidelijke provincie Cherson. Ook daar waarschuwd­en Russische militaire Telegram-kanalen gisteravon­d voor een ‘zware situatie’. ‘Het is te vroeg om te spreken over een verlies van controle over de divisies of een ongeorgani­seerde terugtrekk­ing’, meldde ‘adjudant Ptitsjkin’ via Telegram. ‘Maar als in de komende uren geen actie wordt ondernomen, kan de situatie omslaan in een catastrofe.’

 ?? ?? Een Oekraïense soldaat verwijdert de vlag van de zelfverkla­arde republiek
Een Oekraïense soldaat verwijdert de vlag van de zelfverkla­arde republiek
 ?? © reuters ?? Donetsk van een monument in het zaterdag heroverde Lyman.
© reuters Donetsk van een monument in het zaterdag heroverde Lyman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium