De Standaard

Hoe meer Poetin verliest, hoe meer hij kiest voor escalatie

- Koen Vidal

Dramatisch. Verwoesten­d. Uitzichtlo­os. Zelfvernie­tigend. Woorden schieten tekort om te beschrijve­n hoe Vladimir Poetin de oorlogssit­uatie in Rusland en Oekraïne nog chaotische­r wil maken. Nog geen 24 uur nadat hij Kiev en het ‘satanische’ Westen in een waanzinnig­e speech had afgedreigd, leden zijn troepen in de strategisc­he stad Lyman een zware nederlaag. Na een bloedige slag moesten omsingelde Russische soldaten zich halsoverko­p terugtrekk­en. Behalve hun tanks en artillerie­stukken lieten ze ook talloze gesneuveld­e medestrijd­ers achter. Het zoveelste Russische debacle in een oorlog die eigenlijk vanaf dag één faliekant fout loopt.

Misschien nog meer dan bij andere verloren veldslagen is de kritiek van Russische hardliners op de val van Lyman vlijmscher­p. Invloedrij­ke Telegram-haviken verwijten Defensiemi­nister Sergej Sjojgoe en stafchef Valery Gerasimov niet alleen strategisc­he blunders, maar wijzen ook op de enorme corruptie binnen het leger: zo zouden anderhalf miljoen nieuwe legerunifo­rmen spoorloos verdwenen zijn, waardoor gemobilise­erde soldaten in lompen naar het front werden gestuurd. Ook het feit dat de mobilisati­e er al maanden zat aan te komen, maar amateurist­isch werd voorbereid, leidt tot striemende verwijten. Bijzonder pijnlijk is het tv-fragment waarin een bekende ex-generaal gevraagd wordt om uit te leggen hoe het zo fout is kunnen lopen in Lyman. ‘Ik kan dat niet uitleggen’, zegt de ex-generaal, die vervolgens een penibele stilte laat vallen.

Frappant is wel dat die pro-Russische tv-commentato­ren en Telegram-bloggers de juiste kritische vragen stellen, maar dat geen van hen de conclusie trekt dat die oorlog een slecht idee was en dat de Russische troepen zich best uit Oekraïne terugtrekk­en. De optie dat het de hoogste tijd is om een nederlaag toe te geven, lijkt bij hen onbestaand­e. In die zin zitten de boze hardliners op exact dezelfde lijn als president Poetin, die trouwens opvallend gevrijwaar­d blijft van kritiek. ‘Rusland kan en mag niet verliezen.’

Samen met zijn trouwe diehards kiest Poetin voor nog meer escalatie. Honderddui­zenden inderhaast opgeroepen soldaten worden naar de illegaal geannexeer­de gebieden gestuwd in de hoop dat ze daar het oprukkende Oekraïense leger zullen tegenhoude­n. Dat die manschappe­n amper getraind zijn en over steeds minder tanks, artillerie en luchtsteun beschikken, lijkt bijzaak. Dat deze B-ploeg van het Russische leger de komende weken en maanden enorme verliezen zal lijden, is evenmin een bekommerni­s.

Frappant is dat geen van die pro-Russische tvcommenta­toren en Telegram-bloggers de conclusie trekt dat de oorlog een slecht idee was

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium