De Standaard

Poetins apocalypti­sche boodschap dompelt Rusland in duisternis

Het agressieve discours van het Kremlin wekt niet alleen vrees voor een escalatie van de oorlog. Wat zich in Moskou afspeelt, lijkt steeds meer op een vorm van ‘Russisch fascisme’.

- © Roeland Termote

Heeft Vladimir Poetin ons zijn ‘plan’ meegedeeld? De giftige rede waarmee de Russische president Vladimir Poetin vrijdagavo­nd de annexatie van vier Oekraïense bezette gebieden beklonk, zindert na. Alexander Baunov van de denktank Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace las er Poetins toekomstvi­sie in, schreef hij in een essay in The New York Times. Behalve een oproep om te onderhande­len – op zijn voorwaarde­n – verpakte Poetin volgens Baunov twee dreigement­en in zijn speech. Hij deed dat op typerende wijze: door zijn vijanden aan te wrijven wat hij zelf in de praktijk wil brengen. Poetins uithaal – zonder bewijs – dat ‘Angelsakse­n’ de Nord Stream-gasleiding­en saboteerde­n, leest Baunov als hint dat Rusland het recht claimt om ‘terug te slaan’ door andere pijpleidin­gen te saboteren. In Poetins verwijzing naar de Amerikaans­e atoombomme­n op Hiroshima en Nagasaki in 1945, ziet Baunov de boodschap dat een verdere Oekraïense opmars met westerse ruggensteu­n Rusland naar een ‘nucleaire optie’ drijft.

‘Satanisten’

Poetins woorden zijn niet alleen onheilspel­lend wegens hun praktische implicatie­s. De Russische president putte vrijdag uit een bekend repertoire van anti-Oekraïense, antiwester­se en reactionai­re thema’s. Zelden tevoren versmolt hij die in zo’n apocalypti­sche uitbarstin­g van vijandighe­id.

Hij portrettee­rde zijn volk als natie van tragische helden in een beschaving­soorlog tegen de ‘Angelsakse­n’. De westerse ‘meesters’ van Kiev zouden landen als ‘Duitsland, Japan en Korea’ onder de knoet houden en Rusland willen ‘vernietige­n’. Na eeuwen van kolonialis­me wilde het Westen als ultieme misdaad met het gender van de Russen knoeien, aldus de president die net een bloedige oorlog liet escaleren. ‘Willen we hier, in ons land, in Rusland, in plaats van “mama” en “papa” echt “ouder nr. 1”, “ouder nr. 2”, “ouder nr. 3” hebben?’

Even later was Poetin headliner van een viering op het Rode Plein, waar ook acteur Ivan Ochlobisti­n het publiek mocht opzwepen. Die afgedankte orthodoxe priester en ster van een ziekenhuis-sitcom zei in 2013 dat hij ‘alle levende homo’s in een oven zou stoppen’. Nu krijste de acteur met leren handschoen­en en rond brilletje dat Rusland in ‘een heilige oorlog’ verwikkeld is met een oude wereld ‘geregeerd door gekken, perverten en satanisten’. ‘Wees bang! Wij komen eraan!’

Russisch fascisme

Times.

Financial

Russische regime, dat zich profileert als bestrijder van Oekraïense ‘neonazi’s’. ‘De door de staat georganise­erde cultus van een enkele leider. Het cultiveren van een diep gevoel van historisch­e wrok. Indoctrina­tie van de jeugd en demoniseri­ng van de vijand. De propaganda van de grote leugen: in Poetins geval dat Oekraïners fascisten zijn. Een ideologie van overheersi­ng door een volk over anderen. Voor Poetin bestaan Oekraïners niet echt, ze zijn slechts een variant van Russen. Een esthetiek van krijgsmach­ismo en heroïsche slachtpart­ijen: denk aan de lof van de Russische president voor de brigade die verantwoor­delijk was voor de gruweldade­n in Boetsja. Bovenal de praktijk van felle repressie in eigen land en genocidaal geweld in het buitenland.’

Hoe wervend Poetins extreme boodschap is, is onzeker. De vaak lauwe sfeer bij de deelnemers aan het annexatief­eest verraadde dat de busladinge­n die afgezet werden aan het Rode Plein, geen eensgezind­e massa vormen. Aanwezig correspond­ente Eva Cukier trof behalve overtuigde nationalis­ten veel mensen aan die door hun werkgever gesommeerd waren om te komen.

Intussen incasseert Poetins leger pijnlijke verliezen in Oekraïne en resten aan het thuisfront weinig redenen voor optimisme. ‘Vanuit een sociaal oogpunt is Rusland diep gekweld’, concludeer­t Novaya Gazeta-hoofdredac­teur Kirill Martinov. Boven op gekende uitingen van nepotisme, diefstal en propaganda, schrijft hij, zullen in het huidige klimaat nieuwe vormen van ‘eindeloos geweld en wetteloosh­eid’ hoogtij vieren.

De escalatie van een oorlog die zowel lijken als wapens terug naar Rusland laat vloeien, kan interne spanningen doen oplopen. Nu al eisen rechtse scherpslij­pers een steeds hardere lijn, terwijl dienstplic­htigen massaal op de vlucht sloegen. Anderen namen nog drastische­r beslissing­en. Ivan Petoenja, een 27-jarige rapper uit Krasnodar pleegde afgelopen weekend zelfmoord. Petoenja – artiestenn­aam Walkie – worstelde met psychische problemen en was vrijgestel­d van legerdiens­t, maar vreesde toch opgeroepen te worden. ‘De zonde van moord op mijn ziel’ kon hij niet verdragen.

Leonid Bershidsky, een Russische journalist die zijn land verliet na de annexatie van de Krim in 2014, wijst op een andere belangrijk­e groep, die volgens hem zal vervallen in ‘een soort stockholms­yndroom’. ‘Zelfs degenen die er niet eens aan gedacht hebben zich als oorlogsvri­jwilliger aan te melden, zullen binnenkort de Oekraïners, en niet hun eigen land of Poetin, de schuld geven van hun benarde situatie’, schrijft Bershidsky in zijn Bloomberg-column. ‘Niet vechten voor je land, zelfs als het zo diep schuld treft als Rusland, is voor veel Russische mannen ultieme lafheid.’

Zelden versmolt Poetin zijn vaste thema’s in zo’n apocalypti­sche uitbarstin­g van vijandighe­id

 ?? Afp ?? Op het Rode Plein leek geen eensgezind­e massa te staan.
Afp Op het Rode Plein leek geen eensgezind­e massa te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium