De Standaard

Als een royal ontvangen door zijn volk

- ©

WIELRENNEN Alsof hij een royal was. Remco Evenepoel werd zondag in een open wagen naar Brussel gereden en op de Grote Markt bejubeld door een zee van fans. De wereldkamp­ioen is een wielerkoni­ng.

Zeg nog eens dat we niet hét wielerland bij uitstek zijn. België heeft zondag laten zien hoe je een wielerheld eert. De Grote Markt van Brussel stond bomvol wielerfans, die kwamen juichen voor de jongeman van 22, die van 2022 een boerenjaar heeft gemaakt: hij won niet alleen het monument Luik-Bastenaken­Luik, maar ook de Vuelta en het wereldkamp­ioenschap wielrennen. Dan is een volksfeest op zijn plaats.

Evenepoel was zijn zondag begonnen zoals hij zijn dagen vaker begint: met een ochtendrit. Nadat hij in Dilbeek – Remco komt uit de deelgemeen­te Schepdaal – het ereburgers­chap had ontvangen, mochten hij en zijn verloofde Oumi Rayane plaatsneme­n in een open auto, getooid met de regenboog en zijn initialen. Het koningskop­pel lachte, zwaaide en straalde. Op weg naar Brussel reden honderden fans op de fiets achter hen aan, overal langs de route kwamen mensen op straat.

De apotheose volgde in de hoofdstad. In 2018 mochten de Rode Duivels na het WK verschijne­n op het balkon van het stadhuis, de Red Lions na de Olympische Spelen. Maar zondag stroomde de Grote Markt vol voor één man. Naar schatting 6.000 fans – velen in het rood en met Belgische vlaggen – waren afgezakt naar Brussel.

Huwelijk

Of Remco Evenepoel genoot van zijn balkonscèn­e? ‘Ik heb er geen woorden voor’, zei hij. ‘Dank u, allemaal. Merci beaucoup.’ Hij sloeg zijn handen voor zijn mond en nam selfies. Hij zong, hij danste en maande het publiek aan tot een ‘viking clap’. Ploegmaats Iljo Keisse, Pieter Serry en Yves Lampaert mochten meegeniete­n. Vader Patrick en moeder Agna ook.

En het feest voor Evenepoel is nog lang niet voorbij. Vrijdag stappen hij en Oumi in het huwelijksb­ootje.

 ?? Belga ?? Naar schatting 6.000 fans kwamen hun held toejuichen in Brussel.
Belga Naar schatting 6.000 fans kwamen hun held toejuichen in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium