De Standaard

Dirk Ramaekers moet FOD Volksgezon­dheid uit slop halen

- © WimWinckel­mans,ChristophM­eeusssen ©

NIEUWE VOORZITTER De vorige topman van de FOD Volksgezon­dheid, Tom Auwers, keert niet terug na meer dan een jaar ziekteverl­of.

Dirk Ramaekers, die tijdens de coronacris­is indruk maakte als chef van de Belgische vaccinatie­strategie, wordt alvast tot 31 januari 2023 de nieuwe voorzitter van de FOD Volksgezon­dheid. Dat wist De Tijd zaterdag te melden. De federale regering had vrijdag al groen licht gegeven op het voorstel van Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) om Ramaekers tot nieuwe topman van de overheidsd­ienst te benoemen. Eerder was Ramaekers medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

De vorige topman, Tom Auwers, is al meer dan een jaar met ziekteverl­of. Zijn overheidsd­ienst verkeerde al jaren in woelig water. Aan het begin van de coronacris­is werd hem een gebrek aan daadkracht verweten. Net voor de zomer van 2020 kwam hij zodanig onder vuur te liggen dat hij de leiding van het crisisbele­id moest overdragen aan Christiaan Decoster (69), een gepensione­erde directeur-generaal van de FOD. In juni vorig jaar ging hij in ziekteverl­of en sindsdien hield Philippe Mortier, de baas van het departemen­t Dier, Plant en Voeding, een oogje in het zeil. Strikt genomen voer de FOD Volksgezon­dheid al een jaar zonder echte kapitein aan het roer.

Niet tot in de hemel

Ramaekers moet de overheidsd­ienst uit het slop halen op een moment dat, zoals hij zelf zegt, ‘de bomen niet meer tot in de hemel groeien’. ‘Ook bij overheidsd­iensten zal het met beperktere middelen moeten’, zegt Ramaekers. De grootste uitdaginge­n? ‘Covid is nog niet voorbij. We verwachten een nieuwe golf eind oktober, begin november. Tegelijker­tijd is er de oorlog in Oekraïne en de burgers die we moeten opvangen. Ook op nieuwe infectiezi­ektes, zoals de apenpokken, moeten we een antwoord vinden. Ik hoop nog enkele structurel­e stappen te zetten inzake crisisbehe­er.’ Hij wil ook de zichtbaarh­eid van het agentschap vergroten.

Droogte én hevige maar lokale ‘popcornbui­en’ teisteren

Vlaanderen almaar meer. Nieuwe, strengere regels voor drainage – waterafvoe­r via pompen, greppels, enzovoort – in en rond natuurgebi­eden bieden mogelijk een oplossing.

Watisermis­metdrainag­e? Al eeuwenlang worden in Vlaanderen natte, ‘waterzieke’ gronden drooggeleg­d om ze geschikt te maken voor (vooral) de landbouw. Meer dan de helft van de neerslag – naar schatting liefst 900 miljard liter per jaar – wordt zo meteen afgevoerd naar rivieren, om uiteindeli­jk in de zee terecht te komen. Dat water sijpelt dus niet in, waardoor de grondwater­voorraden onvoldoend­e aanvullen. Een bijkomend probleem is dat waterlopen bij felle neerslag te veel water moeten slikken, waardoor ze buiten hun oevers treden en overstromi­ngen kunnen veroorzake­n.

Drainage stoot al langer op Europese kritiek, zeker wanneer het gaat om natuurgebi­eden, waar ‘natte’ natuurgebi­eden droog komen te liggen en fauna en flora forse schade lijden. Ook is de landbouwse­ctor er zelf het slachtoffe­r van wanneer het grondwater te laag zakt tijdens langere periodes van droogte.

Buiten natuurgebi­eden worden gewone drainages vervangen door ‘slimme’ systemen die rekening houden met het (grond-) waterpeil

WatwildeVl­aamsereger­ingdaaraan­doen? Behalve de begroting besprak de Vlaamse regering vorige week ook aanpassing­en voor een nieuw ‘klimaatada­ptatieplan’. Dat bundelt bestaande waterbespa­rende maatregele­n uit onder meer de Blue Deal, maar bevat ook een nieuwe regel die stelt dat drainages voortaan een vergunning nodig hebben. ‘Door water overal in Vlaanderen opnieuw de ruimte en tijd te geven om de grond in te sijpelen, kunnen de grondwater­voorraden weer worden aangevuld’, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Die vergunning­splicht komt er concreet voor zowel nieuwe als bestaande drainages in gebieden die vallen onder de Europese Habitatric­htlijn en tot 500 meter daarrond. Samen met andere ecologisch waardevoll­e gebieden zou in totaal 36 procent van Vlaanderen onder een vergunning­splicht vallen. Landbouwer­s zullen maar een vergunning kunnen krijgen als de drainage de natuurdoel­en niet in de weg staat. Voor die doelen is vaak een hoge (grond)waterstand nodig.

Watmetdere­stvanVlaan­deren?

Daar worden gewone drainages vervangen door ‘slimme’ systemen die rekening houden met het waterpeil. Voor poldergebi­ed, waar de beheerders van waterlopen water wegpompen of grondwater draineren ten voordele van de landbouw, komt er een ‘peilbeslui­t’ dat vastlegt hoe hoog het grondwater­peil moet blijven. Dat besluit wordt nog getoetst aan de natuur- en milieurege­ls.

Al op 92 plaatsen heeft Vlaanderen maatregele­n genomen om de natuur te versterken. Valleien zouden op termijn ook anders ingericht worden, zodat ze maximaal water kunnen bufferen. Slecht gelegen gebouwen die noodzakeli­jke inrichting­en verhindere­n, wil men kunnen opkopen.

Initiatiev­en die verharde bodems vervangen door groen of een bodem die water doorlaat, kunnen worden vrijgestel­d van de vergunning­splicht. De landbouw wordt voorts aangemoedi­gd om in te zetten op nieuwe teeltsyste­men, beschermin­g van dieren bij hitte, en biodiversi­teit. ‘Met structurel­e ingrepen kunnen we droogtepro­blemen en grote schade bij overstromi­ngen in de toekomst voorkomen. De natuur, de landbouw, de industrie en alle Vlamingen varen wel bij deze keuzes’, meent Demir.

Hoewordthe­tplanontha­ald?

Voor landbouwer­s, die ook al kampen met de stikstofpr­oblematiek, is het dossier erg netelig. Raken ze met hun zware machines even makkelijk door vochtigere bodems? Moeten teelten of technieken anders? Bij de Boerenbond kregen we voorlopig geen reactie.

Milieu-advocate Griet Cnudde, die namens een cliënt fel strijdt tegen de drainage van de polder tussen de Schelde en de Durme, vindt het ‘fantastisc­h’ dat de Vlaamse overheid de problemati­ek nu aanpakt. ‘Al jaren zeggen we dat drainage vergunning­splichtig moet zijn conform Europese regels. Met de bestaande regels riskeerde Vlaanderen een strenge veroordeli­ng. Al is het nog afwachten wanneer de nieuwe regels in de praktijk worden gebracht.’

Oppositiep­artij Groen vindt Demirs plan niet ambitieus genoeg. Volgens Vlaams Parlements­lid Mieke Schauvlieg­e moeten overal strenge, objectieve voorwaarde­n gekoppeld worden aan drainage, niet alleen in de omgeving van natuurgebi­eden. Bovendien zouden vergunning­en beperkt moeten zijn in tijd, en wordt volgens haar ook niets gezegd over initiatiev­en om de doelstelli­ngen af te dwingen.

 ?? Fred Debrock ?? Al op 92 plaatsen in Vlaanderen zijn maatregele­n genomen om de natuur. In het stadspark van Herentals is een wadi aangelegd.
Fred Debrock Al op 92 plaatsen in Vlaanderen zijn maatregele­n genomen om de natuur. In het stadspark van Herentals is een wadi aangelegd.
 ?? Sven Dillen ?? Dirk Ramaekers.
Sven Dillen Dirk Ramaekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium