De Standaard

Wie wint deze week de Nobelprijs? Dat valt te berekenen

Met cijfers en computers proberen data-analisten de Nobelprijs­winnaars te voorspelle­n. Dat wetenschap­pelijke gokwerk loopt dit jaar opvallend uiteen met het buikgevoel van Nobelprijs­watchers.

- © Hilde Van den Eynde

Bij de bookmakers voert de Franse schrijver Michel Houellebec­q de lijst met kanshebber­s op de Nobelprijs voor de Literatuur aan, op de hielen gezeten door de van een aanslag herstellen­de Salman Rushdie. De vredesprij­s gaat volgens de wedkantore­n het meest waarschijn­lijk naar de voormalige Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, of anders naar de NieuwZeela­ndse premier Jacinda Ardern.

Met de Nobelprijz­en voor Geneeskund­e, Natuurkund­e, Scheikunde en Economie houden de bookies zich niet bezig. Mochten ze dat wel doen, dan zouden veel wetenschap­pers dit jaar vermoedeli­jk inzetten op de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Als de geneeskund­eprijs vandaag aan hen voorbijgaa­t, dan komt er woensdag nog een herkansing met de Nobel voor (Bio)chemie, verwacht zowat iedereen.

Karikó en Weissman legden 35 jaar geleden de basis voor de mRNA-vaccins waarmee farmabedri­jven Pfizer/BioNTech en Moderna inmiddels een flink deel van de wereldbevo­lking tegen corona hebben kunnen inenten.

Gek genoeg trokken hun onderzoeks­rapporten aanvankeli­jk nauwelijks de aandacht van de vakbroeder­s. Dat is waarschijn­lijk de reden waarom het buikgevoel van de wetenschap niet wordt vertaald in een polepositi­on voor beide onderzoeke­rs in de hitlijsten van kandidaatN­obelprijsw­innaars, waarmee informatic­abedrijven elk jaar de keuze van Stockholm proberen te voorspelle­n. Door te turven hoe vaak de belangrijk­ste papers van wetenschap­pers door vakgenoten worden geciteerd in hun eigen werk, valt met de nodige computerre­kentijd te becijferen wie in wetenschap­sland het hoogst aangeschre­ven staan. Op deze manier de maat genomen komen Karikó en Weissman niet boven het maaiveld uit.

Andere prijzen

Dat doen ze wel in de poppoll van moleculair bioloog Jason Sheltzer van het Cold Spring Harbor Laboratory in New York. Die plaatst sinds enkele jaren Nobelvoors­pellingen voor de geneeskund­eprijs op zijn Twitteracc­ount. Zijn methode is minder gesofistic­eerd dan die van de informatic­abedrijven, zij het nog steeds geen nattevinge­rwerk. Sheltzer turft de winnaars van zeven grote wetenschap­sprijzen die als opstapje naar de Nobelprijs voor Geneeskund­e worden beschouwd – de Gairdner-, Lasker-, Horwitz-, Wolf-, Breakthrou­gh-, Albany- en Shawprijze­n. Karikó en Weissman hebben vijf van die zeven kleppers gewonnen. Net iets te veel om door Stockholm te worden genegeerd, meent Sheltzer. ‘Het staat vast dat deze twee uiteindeli­jk een Nobelprijs zullen winnen, het is alleen de vraag of ze al dit jaar aan de beurt zullen zijn of pas over een paar jaar.’

Als de geneeskund­eprijs vandaag voorbijgaa­t aan het duo Karikó-Weissman, komt er woensdag nog een herkansing met de Nobel voor (Bio)chemie, verwacht zowat iedereen

Marktleide­r in het wetenschap­pelijk verantwoor­de gokwerk naar toekomstig­e Nobellaure­aten is het Britse Clarivate Analytics. De voorbije twintig jaar slaagde het informatic­abedrijf erin om 64 Nobellaure­aten correct te voorspelle­n. Op de Clarivate-lijst staan dit jaar twintig kanshebber­s, met doorbraken op hun naam in domeinen als computerte­chnologie, elektronis­che tastzin, of een economisch model van geluk en welbevinde­n. Voor geneeskund­e worden de aanjagers van revoluties in het onderzoek naar borstkanke­r, ALS en bloedziekt­es getipt, maar wordt met geen woord gerept over het duo Karikó-Weissman.

Clarivate houdt behalve met de citatieges­chiedenis van kandidaten ook rekening met de neiging van de Nobelcomit­és om af te wisselen tussen discipline­s (in de geneeskund­e bijvoorbee­ld tussen kanker, besmetteli­jke ziektes of genetische aandoening­en; in de scheikunde tussen chemische chemie en biologisch­e chemie). Daarnaast wisselt Stockholm ook graag stuivertje tussen ontdekking­en van fundamente­le aard en ontdekking­en die tot praktische toepassing­en leiden.

Cherchez la femme

De veiligste gok blijft nog altijd die op een man. Sinds het begin van de Nobeljaart­elling in 1901 hebben 25 vrouwen een wetenschap­pelijke Nobelprijs (geneeskund­e, natuurkund­e, scheikunde of economie) in ontvangst mogen nemen, tegen 691 mannen.

Of ook 2022 een jaar van cherchez la femme wordt, zullen we snel weten. Vandaag, maandag, wordt afgetrapt met de bekendmaki­ng van de Nobelprijs voor de Geneeskund­e, dinsdag volgt natuurkund­e, woensdag scheikunde. Donderdag wordt de literatuur­prijs toegekend en vrijdag de vredesprij­s. Maandag 3 oktober volgt ten slotte de Nobelprijs voor Economie.

 ?? DS fotomontag­e ?? Het duo Karikó-Weissman legde 35 jaar geleden de basis voor mRNA-vaccins.
DS fotomontag­e Het duo Karikó-Weissman legde 35 jaar geleden de basis voor mRNA-vaccins.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium