De Standaard

Hoe kon een voetbalmat­ch ontaarden in een veldslag?

Een competitie­wedstrijd tussen de Indonesisc­he voetbalclu­bs FC Arema en Persebaya Surabaya is zaterdag geëindigd in het dodelijkst­e voetbaldra­ma van de laatste vijftig jaar.

-

Lichamen worden geborgen, terwijl familieled­en overlevend­en zoeken. Doni (43), die zoals veel Indonesiër­s één naam heeft, moest zondagmidd­ag de lichamen identifice­ren van zijn schoonbroe­r Muhammad Yulianton (40) en diens echtgenote Devi Ratnasari (30). Devi was voor het eerst met haar man en hun 11-jarige zoon Alfiansah mee om hun favoriete club Arema aan te moedigen.

‘Hun gezichten zijn asgrauw’, vertelde hij aan lokale media. ‘Ik denk dat ze na het afvuren van het traangas van de tribune zijn geduwd en gestikt.’ Zoon Alfiansah kon om hulp roepen en werd door politie uit de menigte gehaald. Hij heeft het overleefd.

Een voetbalwed­strijd tussen de Indonesisc­he eredivisie­clubs FC Arema en Persebaya Surabaya in het Oost-Javaanse Malang is zaterdag uitgemond in een drama. Rellen tussen supporters in het overvolle stadion veroorzaak­ten zeker 129 doden en 180 gewonden. Het drama is een van de ernstige voetbalsta­dionrampen in de moderne geschieden­is (zie kader).

Kort na het laatste fluitsigna­al stormden drieduizen­d aanhangers van de verliezend­e club FC Arema uit Malang het veld op om hun woede te botvieren op supporters van Persebaya uit het nabijgeleg­en Surabaya. Volgens de politie liep het vooral uit de hand nadat twee agenten op het veld door supporters waren gedood. De situatie ontspoorde verder nadat de politie traangas op een volle tribune had afgevuurd. Mensen raakten vertrappel­d en stikten, zei de Oost-Javaanse politieche­f Nico Afinta.

Premier Joko Widodo heeft zondagmidd­ag een onderzoek aange

 ?? © reuters ?? Meteen na het laatste fluitsigna­al bestormden honderden voetbalfan­s het veld.
© reuters Meteen na het laatste fluitsigna­al bestormden honderden voetbalfan­s het veld.
 ?? © via reuters ?? Politiegew­eld werd beantwoord met nog meer geweld.
© via reuters Politiegew­eld werd beantwoord met nog meer geweld.
 ?? © ap ?? Een golf van ongeloof gaat door het ziekenhuis van Malang.
© ap Een golf van ongeloof gaat door het ziekenhuis van Malang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium