De Standaard

Overdrijvi­ngen

- Wouter Deprez In ‘De lettervret­er’ verkent Wouter Deprez tweewekeli­jks de veelheid aan vormen waarin taal zich aandient.

Belgische en Vlaamse politiek lijkt meer en meer op een catchwedst­rijd, stelt politiek journalist Ivan De Vadder. Senaatsvoo­rzitster Stephanie D’Hose (Open VLD) vraagt zich af of het werkelijk nodig is om kiezers van andere partijen af te schilderen als idioten, en zelfs als volksverra­ders. En minister-president Jan Jambon ziet ook een verruwing in de politieke zeden, die culmineert in één grote profilerin­gsdrang. Ondertusse­n vindt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi politiek ‘een shitshow’, wil CD&V ‘de broek niet meer laten zakken’ en ‘krijgt hij het schijt’ van hoe de partij geportrett­eerd wordt. Het is duidelijk, de hyperbool is dé stijlfiguu­r van onze binnenland­se politiek. En hyperbolen zijn als elastieken, hoe harder je ze oprekt, hoe meer ze hun kwaliteit verliezen.

Of is de toestand nog kwalijker? Een paar maanden geleden betichtte NVA-voorzitter Bart De Wever minister Van der Straeten van ‘omkoping’ van Engie. Dat was deinosis. Bij die stijlfiguu­r stel je je tegenparti­j zo ongunstig mogelijk voor, om boosheid en minachting op te wekken.

Internatio­naal is de toestand nog veel onrustwekk­ender. De uitspraken van de Amerikaans­e ex-president Trump en de Braziliaan­se (ex?)-president Bolsonaro over verkiezing­sfraude hebben geen basis meer in de werkelijkh­eid. Deze deinosis is zo erg dat ze een eigen naam verdient als stijlfiguu­r, ik stel elesdeo voor, omdat de gebruikers ervan wel een trip lijken door te maken.

En de gevaarlijk­ste overdrijvi­ngen hoorden we vorige vrijdag in de toespraak van president Poetin. Om de ‘westerse elites’ als de ultieme vijand voor te stellen, greep hij zo ver terug in de geschieden­is dat zijn arm ervan uit de kom moet zijn gevlogen. Genocide, koloniale politiek en de Opiumoorlo­gen, het vat voor Poetin nog steeds samen wat het Westen is. Tezelfdert­ijd worden kleine, hedendaags­e discussies in de culture wars opgepompt tot de volledige marsrichti­ng van het Westen, en de volledige ontmanteli­ng van de traditione­le geslachten en het ouderschap. Voor die stijlfiguu­r dacht ik aan de nieuwe naam homeopatho­s.

Je zorgt ervoor dat de werkelijkh­eid maar heel verdund aanwezig is in je bewering, dat maakt ze net krachtiger. De geflipte onredelijk­heid van je bewering slaat je tegenstand­er uit het lood, maar 100 procent ontkennen kan hij ook niet.

Zo bekeken valt het niveau van het politieke debat nog mee in België en Vlaanderen. Mocht de homeopatho­s al volop in zwang zijn, had de discussie over de indexering van de kinderbijs­lag helemaal anders geklonken. Dan had minister-president Jambon Sammy Mahdi het volgende toegebeten: ‘De enige reden dat jullie de kinderbijs­lag voor iedereen willen indexeren, is om het geboorteci­jfer omhoog te trekken! “Gaat en vermenigvu­ldigt u” is altijd jullie motto geweest, als bijbelpart­ij! Waarom? Jullie willen kleine kruisvaard­ertjes kweken, waarmee jullie Jeruzalem kunnen gaan veroveren voor het Ware Geloof! Deus lo volt!’

OpenVLD-voorzitter Lachaert had er nog een homeopatho­s bovenop kunnen zwieren: ‘Jullie hebben met de christende­mocraten de inflatie opzettelij­k zo hoog opgestookt, met als enige bedoeling het kindergeld mee te kunnen laten stijgen! Op die manier maken jullie de werkgelege­nheid kapot, zoals priester Daens met zijn strijd voor betere arbeidsvoo­rwaarden onze textielfab­rieken heeft verplicht om naar China te delokalise­ren!’

Waarop Mahdi schuimbekk­end had kunnen repliceren tegen Lachaert en Jambon: ‘Jullie willen enkel een indexering van de kinderbijs­lag voor de lagere inkomens. De bedoeling is duidelijk. Jullie willen alleen het geboorteci­jfer van de armste gezinnen optrekken, zodat er een nieuwe generatie dienstmeid­en, butlers en tuinknecht­en ontstaat voor de Fernand Hutsen van deze wereld. Dat soort mensen zoekt goedkope arbeidskra­chten om dagelijks de zonnepanel­en te poetsen, zodat de opbrengst gegarandee­rd blijft!’

Nee, tot op heden zijn we relatief gespaard van de homeopatho­s. Hout vasthouden, met de klemkracht van een boa constricto­r.

Homeopatho­s: je zorgt ervoor dat de werkelijkh­eid maar heel verdund aanwezig is in je bewering, dat maakt ze net krachtiger

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium