De Standaard

Zo saai kan complexe vriendscha­p zijn

- © Cathérine De Kock

Conversati­ons with friends

★★⭐⭐⭐

Normal people, het relaas van de schijnbaar onmogelijk­e liefde tussen twee tieners, Connell en Marianne, was een van die tv-reeksen die de coronacris­is draaglijke­r maakten. Die slim geschreven dialogen! Die realistisc­he seksscènes! Die broeierige intimiteit tussen Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones! Dat gouden kettinkje van Connell! De eerste tv-serie, gebaseerd op een roman van het Ierse literaire wonderkind Sally Rooney, was buitengewo­on goed.

Wat keken we dus uit naar Conversati­ons with friends, waarvan de eerste twee aflevering­en gisteren op Canvas werden uitgezonde­n. Opnieuw wordt een roman van Rooney – haar debuut ditmaal – naar het tv-scherm vertaald, en opnieuw zitten regisseur Lenny Abrahamson en scenariosc­hrijfster Alice Birch aan het stuur. En minstens even opwindend: Jemima Kirke, die Girls al van peper en zout voorzag als Jessa, doet mee.

Conversati­on with friends volgt jonge twintigers Bonnie (Sasha Lane) en Frances (Alison Oliver), twee beste vriendinne­n die ook even een liefdeskop­pel zijn geweest. Frances is een seksueel onervaren, introverte piekeraar, Bonnie is de coole, sarcastisc­he, extradende verte bestie. Samen doen ze aan slam poetry. Tijdens een poëzieoptr­eden ontmoeten ze twee oudere millennial­s: Melissa (Jemima Kirke), een gevierde schrijfste­r, en haar man Nick (Joe Alwyn). Frances, die centraal staat, begint een affaire met Nick, Bonnie wordt op haar beurt verliefd op Melissa.

Nooit gedacht dat een vierhoeksv­erhouding zo saai kon zijn. Komt dat doordat Rooney niet meeschreef aan het scenario? Misschien. Alle vaart werd uit het originele verhaal gelicht. In het oeuvre van Rooney zijn Whatsappbe­richten en e-mails essentieel om de personages te begrijpen. De serie knipt daar zo hard in dat de spanningsb­oog eronder lijdt. Nick en Frances zien elkaar nog maar net of belanden al in bed. In Rooneys roman gaat daar een paringsdan­s van opwinzinne­n aan vooraf. Met hetzelfde probleem kampt ook de vriendscha­p tussen Bonnie en Frances: die wordt nu alleen maar flou aangezet.

Net als Normal people zit Conversati­ons with friends vol mooie jonge mensen die ingehouden emoties wegslikken, steelse blikken uitwissele­n en ongemakkel­ijke stiltes laten vallen, maar die blikken en stiltes worden vervelende spelletjes als de twee hoofdrolsp­elers van de centrale romance je niet raken. Wat ziet Nick in Frances en zij in hem? Geen idee. Nick, in de versie van Joe Alwyn, is zo bloedeloos dat hij bijna onzichtbaa­r wordt – slik dan maar eens ingehouden emoties weg. In de roman word je meegezogen in de machtsverh­oudingen tussen Frances, Bonnie, Nick en Melissa, voor de complexe liefde en vriendscha­p van de serie haal je zuchtend je schouders op.

Alle spanning en vaart werden vakkundig uit het originele verhaal gelicht.

Mediaredac­trice

Wat bezielde de politie om traangas in het publiek te schieten

kondigd en voorzitter Mochamad Iriawan van de Indonesisc­he voetbalbon­d noemde het geweld ‘een smet op het gezicht van het Indonesisc­he voetbal’. Minister van Veiligheid Mahfud nam al een voorschot op de oorzaak: hij schreef op Instagram dat het stadium vol zat met 42.000 supporters, terwijl er maximaal 38.000 mogen worden toegelaten.

De Indonesisc­he bevolking richt de woede vooral op de politie, die al een slechte naam heeft vanwege corruptie en politiegew­eld. Wat bezielde hen om traangas in het publiek te schieten? Het gebruik van traangas in stadions gaat tegen alle internatio­nale richtlijne­n in, ook tegen de regels van de wereldvoet­balbond FIFA. Verschille­nde mensenrech­tengroeper­ingen, waaronder Amnesty Internatio­nal, hebben opgeroepen tot onderzoek naar het politieopt­reden.

Strijd op leven en dood

In Indonesië is voetbal volkssport nummer één, die voor sommige supporters letterlijk om leven en dood draait. Zo zijn er tussen 1994 en 2019 74 fans vermoord door aanhangers van rivalisere­nde clubs. Rellen tussen de supporters­clubs van Jakarta en Bandung zijn berucht.

In 2019 maakte de Australisc­he journalist David Lipson voor zender ABC News een onthutsend­e reportage over het voetbalgew­eld. Hij legde vast hoe de harde kern van aanhangers georganise­erd is als milities met een strakke commandost­ructuur. Voetbalgew­eld kan zulke extreme vormen aannemen dat supporters in kogelweren­de auto’s naar wedstrijde­n gaan.

Om escalaties te voorkomen, mag bij sommige wedstrijde­n alleen de thuisclub de spelers aanmoedige­n. Het is niet duidelijk waarom bij de wedstrijd tussen twee aartsrival­en zaterdag wél aanhangers van beide kampen aanwezig konden zijn.

Een ander probleem is matchfixin­g, ontdekte Lipson. Beschuldig­ingen van valsspelen, gooien regelmatig olie op het vuur. In 2019 is er om illegaal gokken tegen te gaan een speciale politie-eenheid opgezet om maffiaprak­tijken in het voetbal op te sporen. Het is niet duidelijk wat die eenheid heeft opgeleverd.

Volgens Edwin Kok, een kenner van het Indonesisc­he voetbal, is het recente geweld vooral toe te schrijven aan jonge supporters, losgeslage­n tieners. ‘Ze vormen geen groep en zijn daardoor moeilijk aan te pakken’, vertelt hij aan de telefoon.

Volgens hem vormt het geweld een hoofdpijnd­ossier voor de grote supporters­clubs zoals Jakmania (van de club van Jakarta), want die voelen wel degelijk een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid, zo stelt hij. ‘Deze clubs zijn meer dan gewoon een sportclub. Tijdens corona hebben verschille­nde supporters­groepen zich georganise­erd om zuurstoffl­essen uit te delen. Ook zorgden ze voor doodskiste­n.’

Voorlopig wordt er niet gevoetbald in Indonesië: de competitie is voor minstens een week stilgelegd.

 ?? HULU ??
HULU
 ?? ??
 ?? Ap ?? Tussen foto’s van slachtoffe­rs proberen mensen hun geliefde te identifice­ren.
Ap Tussen foto’s van slachtoffe­rs proberen mensen hun geliefde te identifice­ren.
 ?? © reuters ?? De voetbalcom­petitie in Indonesië is minstens een week stilgelegd.
© reuters De voetbalcom­petitie in Indonesië is minstens een week stilgelegd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium