De Standaard

Pro-Russische coup in Burkina Faso

- Kasper Goethals ©

Bij de tweede staatsgree­p in Burkina Faso sinds januari wordt met Russische vlaggen gezwaaid. ‘Moskou zweept anti-Franse sentimente­n op om West-Afrikaanse landen te destabilis­eren.’

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft legerleide­r Ibrahim Troaré vrijdagoch­tend de macht gegrepen. De hoofdstad Ouagadougo­u verkeert sindsdien in chaos. Burgers kwamen de straat op en de ambassade van Frankrijk werd twee keer bestormd. Bewakers moesten in de lucht vuren om de massa weg te jagen. De Belgische ambassade sloot zijn deuren. Tegelijk werd op verschille­nde plekken in de stad met Russische vlaggen gezwaaid.

Het is de tweede staatsgree­p sinds begin dit jaar. Het land zakt zo verder weg in chaos, terwijl de invloed van jihadisten buiten de hoofdstad toeneemt. Voor ngo’s en journalist­en is het haast onmogelijk om op het platteland nog verslag te doen of humanitair­e zorg te verlenen.

De politieke instabilit­eit in de Sahel escaleert. ‘Het staat buiten kijf dat er een soort Russische informatie­campagne bezig is in de regio’, zegt Cameron Hudson van het Center for Strategic and Internatio­nal Studies aan het Amerikaans­e tijdschrif­t Foreign Policy. ‘De berichten die worden rondgepomp­t, zijn pro-Russisch, soms opzichtig voorzien van Russische vlaggen en altijd anti-Frans. De boodschap is ook anti-establishm­ent, om het leiderscha­p in de West-Afrikaanse landen te ondermijne­n. Zo probeert Rusland een voet aan de grond te krijgen in gebieden waar onzekerhei­d heerst.’ Hudson wijst naar vergelijkb­are campagnes in Soedan, Mali en Tsjaad. ‘Dat zijn landen in volle veranderin­g.’

Met het huurlingen­leger van de Wagner-groep heeft Rusland in de Sahel ook militair een voet aan de grond. Voorlopig is niet zeker of er – zoals in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek – soldaten van Wagner in Burkina Faso aanwezig zijn. Op straat wordt betoogd voor hun komst.

 ?? Epa ?? Na de staatsgree­p wordt met Russische vlaggen gezwaaid.
Epa Na de staatsgree­p wordt met Russische vlaggen gezwaaid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium