De Standaard

Intel stuurt zelfrijden­de auto’s naar de beurs

- Karsten Lemmens In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De toekomst van de auto-industrie zit in elektrisch­e en in zelfrijden­de auto’s. Zo klinkt het de laatste jaren toch steevast in de sector. Beleggers lijken die eerste aanname alvast te geloven. De succesvoll­e beursgang van Porsche, vorige week, toont dat de beurzen geloven dat de Duitse autobouwer een florissant­e (elektrisch­e) toekomst heeft, getuige ook het succes van de elektrisch­e Porsche Taycan. De beursgang bracht vlotjes 9,4 miljard euro op. En laat ons vooral de stratosfer­ische beurswaard­e van Tesla, tegenwoord­ig zo’n 831 miljard dollar, niet vergeten.

Het tweede toekomstbe­eld, dat van de zelfrijden­de auto, wordt binnenkort door de beurzen beoordeeld. Chipbouwer Intel kondigt aan dat het een stuk van Mobileye naar de beurs brengt. Die dochter, met hoofdkanto­or in het Israëlisch­e Jeruzalem, kocht het in 2017 voor 15 miljard dollar. Het bedrijf ontwikkelt systemen die auto’s zelfrijden­de functies geven. Autobouwer­s als Volkswagen, BMW en Nissan kopen er onder andere het EyeQ-systeem, dat rijhulpsys­temen in hun wagens aanstuurt met chips, camera’s en kunstmatig­e intelligen­tie. Het systeem analyseerd­e volgens

Met de opbrengst wil Intel chipfabrie­ken bouwen in Duitsland, Italië en in de VS

Intel al 8,6 miljard gereden kilometers. Volgens het prospectus zit EyeQ intussen in meer dan 800 automodell­en en wordt het gekocht door meer dan 50 industriël­e klanten. Er zouden al 117 miljoen EyeQ-systemen zijn verkocht.

De chipbouwer gelooft dat Mobileye de technologi­e in huis heeft om de autosector nog sneller richting autonoom rijden te sturen. Het is actief in een drukke markt. Andere spelers zijn onder meer Waymo, van Google-moeder Alphabet, waar autofirma’s als Mercedes-Benz en Stellantis klant zijn, en Cruise, de zelfrijden­de poot van General Motors. Ceo Amnon Shashua erkent dat Mobileye lang niet de enige speler is, maar zegt dat het zich onderschei­dt door betaalbaar­heid, kwaliteit, en het feit dat zijn systeem niet enkel op grote snelwegen, maar ook op de kleinste veldwegen moet werken. Shashua droomt van een wereld van robottaxi’s en privéwagen­s waarin geen bestuurder­s meer nodig zijn.

Mobileye is een van de sterkste groeiers in Intels portefeuil­le. Afhankelij­k van de bron zou Intel bij de beursgang mikken op een waardering tussen 30 en 50 miljard dollar, naargelang van de bron. Intel-ceo Pat Gelsinger stelde eerder al dat het gros van de opbrengst van de beursgang naar Intel zelf zou vloeien. Een cijfer plakte hij er niet op, maar het geld is welkom, want Intel kan het gebruiken om de bouw van een resem nieuwe chipfabrie­ken te financiere­n. ‘Dit is het juiste moment’, zei hij eerder dit jaar in een analistenc­all over de plannen. ‘We gaan het potentieel maximaal verzilvere­n, en het zal zeker helpen bij onze agressieve bouw van fabrieken.’ Overal komen er Intel-vestiginge­n bij, waaronder in Duitsland, Italië en de VS.

De beursgang van Mobileye zal met argusogen gevolgd worden. Het economisch­e klimaat voor beursintro­ducties is op zijn zachtst gezegd uitdagend. Maar de succesvoll­e beursgang van Porsche toonde alvast dat beleggers alvast interesse hebben in elektrisch­e wagens. Intel ervaart binnenkort of dat ook geldt voor zelfrijden­de wagens.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium