De Standaard

Wereldkamp­ioen Evenepoel wordt gevierd als een koning

De inhuldigin­g van Remco Evenepoel (22) als ereburger van Dilbeek werd een dag voor in de geschieden­isboeken. De jonge Schepdaaln­aar en zijn naasten genoten zichtbaar.

- © Joost Van Lieffering­e

Met een plechtige receptie: de aanstellin­g van Remco Evenepoel als ereburger van Dilbeek begon gistermidd­ag net op dezelfde manier als die van de zes voorgaande Dilbekenaa­rs die zich de voorbije op uitzonderl­ijke wijze verdienste­lijk hebben gemaakt. Maar daar stopt meteen ook de vergelijki­ng. De film die zich nadien afspeelde, is onuitgegev­en. Het werd een dag waarover in Dilbeek en omstreken nog heel lang zal worden gepraat.

‘Remco is van ons, Remco is van ons, Remco is van ons’, hitste ceremoniem­eester van dienst Fien Germijns, bekend van Studio Brussel, de honderden enthousias­te fans op die zich hadden verzameld op de parking van cultuurcen­trum Westrand. De weergoden hielpen mee om er in Dilbeek een ferme lap op te geven, want in tegenstell­ing tot de felle regenbuien in de voormiddag, bleef het in de namiddag droog. Er verscheen net geen regenboog boven Dilbeek, maar daar zorgde de ‘maestro’ zelf voor. Voor het eerste belangrijk­e moment op het podium ruilde hij zijn hemd voor zijn kampioenen­trui.

Opvallende geschenken

Remco kreeg vervolgens niet alleen zijn oorkonde van ereburger overhandig­d, maar ook enkele opvallende geschenken. Luc Deleu, schepen in Dilbeek en lid van de raad van bestuur van RSCA, gaf een Mauve pakket, inclusief aangepast Remco truitje met rugnummer 1, cadeau. Fietsenmak­er Specialize­d liet een fiets in regenboogk­leuren aanrukken op het podium, en popart kunstenaar Hugo de Jesus uit Itterbeek toverde een fietshelm om tot een uniek kunstwerkj­e. Voor vriendin Oumi was er een prachtig boeket bloemen.

Voor Remco aan zijn eretocht richting de Grote Markt in Brussel vertrok, legde Fien Germijns hem wel nog even het vuur aan de schenen met een quiz. Maar de jonge Schepdaaln­aar liet zich niet verrassen en blijkt, zelfs als geheelonth­ouder, het een en ander over Pajotse bieren te weten. Die enkele lokale harten die hij nog niet voor zich gewonnen had, zijn dan ongetwijfe­ld gezwicht.

Na de inhuldigin­g als ereburger was het aan de fans om zich in te spannen. Terwijl Remco en Oumi helemaal vooraan in een cabrio plaatsname­n, verzamelde­n honderden fietsers zich in hun zog om in colonne naar de hoofdstad te fietsen.

Uiteraard niet zonder een ommetje langs supporters­café In de Rustberg in Schepdaal, waar even halt werd gehouden en de menigte luid van zich liet horen.

En dan moest hét moment suprême eigenlijk nog komen, met de verschijni­ng van Remco op het balkon van het stadhuis van Brussel.

 ?? Mao ?? Remco legde de rit tussen Westrand en de Grote Markt af in een blitse cabrio.
Mao Remco legde de rit tussen Westrand en de Grote Markt af in een blitse cabrio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium