De Standaard

Hoefkens kan Club Brugge verder brengen dan Clement

In minder dan drie maanden heeft Carl Hoefkens de uitgesprok­en twijfels over zijn capaciteit­en als hoofdtrain­er van Club Brugge overstemd. In een tweeluik tegen Atlético Madrid kan hij beter doen dan zijn voorganger Philippe Clement.

- Bart Lagae © In ‘Tussen de lijnen’ duikt Bart Lagae in de sportactua­liteit van het weekend.

Precies twee maanden geleden was Carl Hoefkens de aanhang van Club Brugge een uitleg verschuldi­gd. In de eerste uitwedstri­jd van het seizoen verloor de landskampi­oen met 2–1 in Eupen,

zonder dat het ook maar de schijn kon wekken met de drie punten aan de haal te gaan. De verdedigin­g maakte water, het middenveld liep verloren en de aanvallers keken grotendeel­s werkloos toe. Hoefkens moest toegeven dat het niet goed genoeg was. Maar, zo benadrukte hij, zijn ploeg was nog in opbouw. Hij wist toen al dat het echte seizoensbe­gin in september lag. Nadat de transferpe­riode afgelopen was en Club zich had voorbereid op de Champions League. De keuze om een door het WK verminkt seizoen ‘later’ te laten beginnen, maakte hij met instemming van het clubbestuu­r.

De loting tegen Leverkusen, Porto en Atlético werd aanvankeli­jk op ontgoochel­ing onthaald. Te sterk om een ronde verder te geraken, niet sterk genoeg om er eer uit te halen, zo luidde het commentaar van spelers en waarnemers. Maar met een zes op zes in de eerste wedstrijde­n tegen Leverkusen en Porto overtrof blauw-zwart alle verwachtin­gen. Club Brugge vecht morgen, in Jan Breydel, en volgende week, in Madrid, een duel om de eerste plaats uit met groepsfavo­riet Atlético.

Maximaal vertrouwen

Club Brugge leeft met maximaal vertrouwen naar het tweeluik toe. Zo groot is de overschot in de Jupiler Pro League dat blauw-zwart niet eens aan de hoogste versnellin­g moest voetballen om KV Mechelen, een subtopper in spe, met 3–0 weer naar huis te sturen. De wedstrijd liet zich samenvatte­n door de spelers die mochten invallen: Roman Jaremtsjoe­k, een spits die vorig seizoen nog raak trof in de kwartfinal­es van de Champions League tegen Liverpool, Tajon Buchanan, een van de speerpunte­n van de nationale ploeg van Canada, en Noa Lang, een internatio­nal van Oranje en een van de beste voetballer­s in de Jupiler Pro League.

Het tweeluik tegen Atlético moet uitwijzen of de flegmatiek­e houding van Carl Hoefkens pose is of niet

‘Club Brugge kan wisselen zonder kwaliteits­verlies’, had ook de bezoekende coach Steven Defour gezien. De

Mechelaar had zich een betere match kunnen wensen om T1-voor-één-dag te zijn. Zelf moest hij het stellen met Jannes Van Hecke, Iebe Swers en de 16-jarige Frederic Soelle Soelle als invallers. Nadat Ferran Jutglà Club op voorsprong had gebracht, speelden zijn ploegmaats de wedstrijd profession­eel uit.

Het is kenmerkend voor de kwaliteit van Club dat een 17-jarige belofte als Jorne Spileers bijna geruisloos zijn debuut kon maken. Met Simon Mignolet in zijn rug en Raphael Onyedika als alomtegenw­oordige nummer zes, voetbalde hij naast Brandon Mechele in een zetel. Dat de beloften van Club Brugge in 1B aantreden, was voor Hoefkens de bevestigin­g dat Spileers klaar was voor 1A.

De kans is klein dat Spileers ook morgen in de Champions League start. Hoefkens rekent erop dat Clinton Mata weer fit is. Club zal tegen Atlético aan een hoger tempo en met hogere intensitei­t moeten voetballen. Maar de 0–4zege in Porto geeft de Belgische kampioen de zekerheid dat het een versnellin­g in de tank heeft. Met Lang en Buchanan zijn twee spelers fit die met een actie een wedstrijd kunnen openbreken. Snelheid en creativite­it zijn cruciaal in een duel met een van de best georganise­erde elftallen van de wereld.

Op onverstoor­de, bijna flegmatiek­e manier leeft Hoefkens naar de wedstrijd toe. Morgen staat hij tegenover Diego Simeone, in wat een interessan­te clash in stijlen wordt. Stond Ivan Leko ooit stijf in bewonderin­g voor de Argentijns­e coach, dan gedraagt Hoefkens zich – amper drie maanden ervaring als hoofdtrain­er – als Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti. Zijn niet-reactie na de vier doelpunten in Porto gingen internatio­naal sociale media rond.

Hoefkens heeft vertrouwen in een goed resultaat tegen Atlético. ‘We zijn begonnen aan een tweede fase waarin we twee doelen hebben’, zei de coach. ‘We willen zo hoog mogelijk staan in de Belgische competitie wanneer het WK begint. En we willen de volgende stap zetten in de Champions League. We hebben effectief het gevoel dat we meedoen voor de volgende ronde.’

De derde en de vierde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League zijn geen gemakkelij­ke hordes. Vorig seizoen begon Club met vier op zes tegen PSG en Leipzig, maar zetten twee duidelijke nederlagen tegen Manchester City blauw-zwart weer op de grond. Na een ontluister­ende thuisneder­laag tegen Leipzig ging een unieke kans op kwalificat­ie verloren.

Met een rijkere kern en een andere stijl mag Carl Hoefkens proberen beter te doen dan zijn voorganger­s Michel Preud’homme, Ivan Leko en Philippe Clement. Sinds het ontstaan van de Champions League kon Club zich nooit plaatsen voor de 1/8ste finales. Kwalificat­ie zou een onverwacht­e triomf zijn voor een trainer waarover vorige zomer nog twijfels leefden.

Van het tweeluik tegen Atlético hangt veel af. Het zal uitwijzen of de flegmatiek­e houding van Hoefkens pose is, of dat hij zijn spelers daadwerkel­ijk overtuigd heeft dat ze in de Champions League kunnen spelen als op een doordeweek­se dag op de Kehrweg.

 ?? Bruno Fahy/belga ?? Op onverstoor­de, bijna flegmatiek­e manier leeft Club-coach Carl Hoefkens naar de wedstrijd tegen Atlético toe.
Bruno Fahy/belga Op onverstoor­de, bijna flegmatiek­e manier leeft Club-coach Carl Hoefkens naar de wedstrijd tegen Atlético toe.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium