De Standaard

Lamkel Zé wint zijn ‘match van het jaar’

- © Pieter-Jan Calcoen Elian Coussement

Niet de beste speler op het veld, toch man van de match: alleen Didier Lamkel Zé kan dat. Mede door hem verloor leider Antwerp zijn eerste match.

Beginnen doen we met het slot van de avond: een livevideo van Didier Lamkel Zé in de KV Kortrijk-kleedkamer. ‘Je suis le boss’, liet hij noteren. ‘Ik ben de baas.’ Viel ook nog te horen: ‘F*ck you, Antwerp’, plus nog wat verwensing­en aan het adres van Antwerp-ceo Sven Jaecques – nochtans was hij lang niet de enige die Lamkel Zé op de Bosuil liever kwijt dan rijk was.

‘Ik had Didier gevraagd om kalm te blijven’, zei KV Kortrijktr­ainer Adnan Custovic over zijn woelwater, maar dat was duidelijk grandioos mislukt. De show begon rond minuut twintig van de wedstrijd. Lamkel Zé rukte op langs de linkerflan­k, dribbelde Pacho, waarna hij Avenatti de 1–0 op een schoteltje aanbood. Lamkel Zé vierde, vlak voor het supporters­vak van Antwerp, alsof hij zelf gescoord had: met de voor hem typerende kleermaker­szit en met een glijpartij op de buik. Je moet het toch maar durven bij slechts een assist.

‘Ik heb zo gejuicht, omdat de Antwerp-fans me voortduren­d uitdaagden’, zei Lamkel Zé achteraf – dan al een beetje gekalmeerd. ‘Die gezangen halen het beste in me naar boven. Toen ik hier tekende, wilde ik twee matchen zeker winnen: die tegen Antwerp. Er zijn veel dingen gebeurd in het verleden. Antwerp heeft steeds al mijn transfers geblokkeer­d. Ik wilde naar Ferencvaro­s, maar mocht niet van hen (wat volgens onze info niet klopt, red.). Dit was voor mij de perfecte revanche.’

Ruzie met Van Bommel

Antwerp irriteren, dat deed Lamkel Zé – aan de bal een sterke speler – zeker wel. Ook geboren winnaar Mark van Bommel kreeg het op de heupen van het enfant terrible. Tijdens de rust kwam het tot een woordenwis­seling. ‘Ik praat geen Frans, maar versta het wel’, zei Van Bommel. ‘Ik ga niet herhalen wat die speler me gezegd heeft. Of ik deze match graag gespeeld had? Dat is elke week zo. (grijnst) Maar ik snap wat je bedoelt.’ De speler Van Bommel had Lamkel Zé ongetwijfe­ld eens stevig aangepakt.

KV Kortrijk - Antwerp ........................................... 2–1 21’ Avenatti 1-0, 42’ Selemani 2-0, 92’ Janssen 2-1 (strafschop)

 ?? Pn ?? Didier Lamkel Zé in zijn pose.
Pn Didier Lamkel Zé in zijn pose.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium