De Standaard

Manchester City heeft zichzelf heruitgevo­nden

Manchester City heeft een machteloos United overrompel­d in de stadsderby met 6–3. Niet alleen de statistiek­en zijn indrukwekk­end, maar ook de manier waarop City zichzelf zo snel heeft heruitgevo­nden.

- Alexander Van Caeneghem

Niet Londen of Madrid is de wereldvoet­balhoofdst­ad, maar Manchester. Geen enkele andere stad heeft twee clubs van die omvang. Op de Deloitte Money League 2022 prijkt Manchester City op één en Manchester United op vijf, na Real Madrid, Bayern München en FC Barcelona. Het zijn, volgens het onderzoeks­bureau CIES Football Observator­y, ook de enige clubs die meer dan één miljard euro uitgaven aan hun huidige selectie. Dat is beduidend meer dan Real (721 miljoen), Bayern (499 miljoen) en Barça (626 miljoen).

Bovendien mocht geen enkele Manchester United-manager ooit meer uitgeven in één transferpe­riode dan Erik ten Hag de voorbije zomer: liefst 268 miljoen euro. Na pijnlijke nederlagen tegen Brighton en Brentford had United zowaar twaalf op twaalf laten optekenen tegen Liverpool, Southampto­n, Leicester en Arsenal. Kortom: de 188ste editie van de Manchester derby, die al sinds 1881 betwist wordt, oogde veelbelove­nd.

Toch werd het in het City of Manchester Stadium pas min of meer een wedstrijd in het laatste kwartier, toen Pep Guardiola bij een 6–1-stand Ilkay Gündogan, Jack Grealish, Phil Foden en Kevin De Bruyne naar de kant had gehaald. Daarvoor was het een demonstrat­ie in totale controle van City. Bij de

stond het al 4–0. Na de rust vervolledi­gden Foden en Erling Haaland allebei hun hattrick.

De statistiek­en zijn indrukwekk­end. Haaland scoorde al veertien keer in amper acht competitie­wedstrijde­n, één keer om de 54 minuten. Hij is de eerste speler in de Premier League die in drie opeenvolge­nde thuismatch­en een hattrick maakt. Ter vergelijki­ng: Michael Owen, na Haaland de speler die het snelst drie hattricks maakte in de Premier League, had daar niet 8 maar 48 wedstrijde­n voor nodig. De Bruyne bracht met twee assists voor Haaland zijn seizoensto­taal op acht, evenveel als het volledige vorige seizoen.

Constante innovatie

Minstens even indrukwekk­end als die statistiek­en, zijn de snelheid en de manier waarop City zichzelf heeft heruitgevo­nden. In het tussenseiz­oen vertrokken belangrijk­e spelers als Fernandinh­o, Raheem Sterling, Gabriel Jesus en Olekrust sandr Zinchenko – die laatste twee maken nu mee het mooie weer bij Arsenal, dat op kop staat in de Premier League.

Daarnaast kwam er met Haaland een klassieke nummer negen, die de bal graag snel in de diepte krijgt. Dat is helemaal anders dan aanvallers als middenveld­er uitspelen, of middenveld­ers als valse negen, wat Guardiola al jaren graag doet. Haaland trekt weliswaar verdediger­s naar zich toe en creëert ruimte, maar hij is niet gericht op passing of balbezit. Het team moet ook weerstaan aan de verleiding om de bal snel in de zestien te droppen, in de wetenschap dat Haaland daar dodelijk is.

Die uitdaging is op het lijf geschreven van Guardiola, die steeds opnieuw het voetbal wil uitvinden. Zijn voetbalfil­osofie blijft dezelfde, maar nieuwe elementen inpassen, vereist aanpassing­en aan de uitwerking, zoals looplijnen en pressing. Constante innovatie is nodig om dreigende stagnatie te vermijden. Het doel is om City nog beter en gevaarlijk­er te maken, terwijl het al vijf jaar lang de meest productiev­e ploeg in de Premier League is. De echte ambitie ligt dan ook vooral in de Champions League. Het nieuwe City moet beter worden in de knock-outfase, waar het de laatste jaren onnodig verloor tegen Real, Chelsea en Lyon.

En Manchester United? Dat moet terug naar start. Ten Hag leek op de goede weg, met een nieuwe balans tussen pragmatiek en principes en met duidelijke keuzes voor de basiself, zonder Ronaldo en Casemiro. Maar City legde nog eens meedogenlo­os alle pijnpunten bloot: de onzekere doelman De Gea, een weinig beweeglijk­e aanvalslin­ie, weinig tactische slimheid, nauwelijks grinta, gebrek aan vertrouwen en samenhang. United moet volledig opnieuw worden opgebouwd, op het veld, maar wellicht ook daarbuiten. Dat vraagt niet alleen tijd, maar ook visie. En de vraag is hoeveel de club van beiden heeft.

Het doel is om City nog gevaarlijk­er te maken, terwijl het al vijf jaar lang de meest productiev­e ploeg in de Premier League is

 ?? Martin Rickett/ap ?? Erling Haaland scoorde al veertien keer in amper acht competitie­wedstrijde­n, één keer om de 54 minuten.
Martin Rickett/ap Erling Haaland scoorde al veertien keer in amper acht competitie­wedstrijde­n, één keer om de 54 minuten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium