De Standaard

Potentieel schandaal overschadu­wt zege Pérez

Sergio Pérez heeft een bewogen GP van Singapore op zijn naam geschreven. Toch bleef de aandacht gevestigd op de mogelijke sanctie die zijn team Red Bull boven het hoofd hangt.

- © Gert Vermersch

Verdiende de 32-jarige Sergio Pérez zijn zitje bij Red Bull Racing eigenlijk wel? Die vraag werd de afgelopen maanden meer dan eens gesteld. Ze werd eigenlijk al geopperd toen de Mexicaan begin 2021 de voorkeur kreeg op de jonge talenten van het zo geroemde Red Bull juniorprog­ramma. Pérez trok er zich weinig van aan en reed sindsdien naar twee zeges. Daarbij zelfs de meest prestigieu­ze van allemaal in Monaco.

Maar na zijn overwinnin­g in het prinsdom zakte het vormpeil van Pérez als een pudding in elkaar. ‘Plaats maken voor een jong talent!’, klonk het links en rechts. Maar de eerste op dat lijstje van Red Bull-juniors, Yuki Tsunoda, deed het niet veel beter. De Japanner van AlphaTauri ging gisteren alweer hard de bandenstap­el in. Ondertusse­n rechtte Pérez de rug en zette hij in Singapore één van de mooiste races uit zijn carrière neer.

Financiële doping

Even leek Pérez nog te moeten vrezen voor zijn overwinnin­g, omdat hij te dicht achter de safetycar had gereden, maar de Mexicaan kwam er vanaf met een tijdstraf van 5 seconden, onvoldoend­e om hem de zege te ontzeggen.

Zo kon Red Bull Racing een bewogen weekend toch met een glimlach afsluiten. De Oostenrijk­se renstal lag het hele weekend onder het vergrootgl­as, omdat het in 2021 het budgetplaf­ond – de zogenaamde cost cap – zou hebben overtreden. Behalve enkele belangrijk­e uitgavenpo­sten, zoals de salarissen van de rijders, beschikten de F1-teams vorig jaar over een reglementa­ir opgelegd werkingsbu­dget van 145 miljoen dollar. Om dat te kunnen controlere­n moesten de teams op 31 maart van dit jaar hun boekhoudin­g indienen. De auditeurs van de internatio­nale autofedera­tie FIA hadden nadien nog eens zes maanden nodig om hun conclusies te trekken. Die conclusies worden woensdag wereldkund­ig gemaakt.

Helaas is de FIA er niet in geslaagd die conclusies in alle discretie te nemen. Zo lijkt iedereen in de F1-paddock nu al te weten dat het Red Bull Racing van wereldkamp­ioen Max Verstappen vorig jaar veel te veel centen heeft gespendeer­d. Het nieuws overschadu­wde het hele raceweeken­d. De imagoschad­e voor Red Bull Racing is er dus nu al, nog voor de conclusies officieel zijn bekendgema­akt. En dat is de schuld van de FIA. Afwachten welke straf ze zullen uitspreken als woensdag blijkt dat Red Bull

Racing zich effectief aan financiële doping heeft bezondigd.

Iedereen lijkt nu al te weten dat Red Bull Racing vorig jaar veel te veel centen heeft gespendeer­d

Jeugdzonde­s Russell

Ook Verstappen beleefde niet al te veel plezier in Singapore. De Nederlande­r kon met wat meeval al zijn tweede wereldtite­l vieren, maar hij kwam nooit in de buurt van de overwinnin­g. Na een blunder van zijn team kwalificee­rde Verstappen zich slechts op de achtste plaats. In de race ging de wereldkamp­ioen dan zelf in de fout. Uiteindeli­jk werd hij pas zevende na een zeldzame offday.

Ook bij Mercedes liep het zondag niet. George Russell werd na een meer dan degelijke eerste seizoenshe­lft terecht geprezen. Bij Mercedes mochten ze op hun twee oren slapen: als Lewis Hamilton zijn helm aan de haak zou hangen, zouden ze met de 24-jarige Brit over een geschikte vervanger beschikken. Alleen bleek in Singapore dat Russell nog niet over de nodige mentale rust beschikt om ook in moeilijke omstandigh­eden foutloos te blijven. Zijn slechte kwalificat­ies konden nog op het conto van een haperende bolide worden geschreven. Maar de aanrijding­en bij inhaalpogi­ngen op Bottas en Schumacher tijdens de race waren helemaal zijn schuld. Na een paar jaar bij een topteam zullen die jeugdzonde­s wel verdwijnen. Maar Mercedes doet er wel goed aan om Hamilton voorlopig nog even op de loonlijst te houden.

Uitslag: 1. Sergio Pérez (Mex/Red Bull) de 298,580 km in 2u02:15.238; 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) op 7.600; 3. Carlos Sainz Jr (Spa/Ferrari) 15.300; 4. Lando Norris (GBr/McLaren-Mercedes) 26.100; 5. Daniel Ricciardo (Aus/McLaren-Mercedes) 58.300; 6. Lance Stroll (Can/ Aston Martin-Mercedes) 1:01.300; 7. Max Verstappen (Ned/Red Bull) 1:03.800; 8. Sebastian Vettel (Dui/Aston Martin-Mercedes) 1:05.000; 9. Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) 1:06.500; 10. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri-Red Bull) 1:14.600;

WK-stand: 1. Max Verstappen (Ned) 341 ptn; 2. Charles Leclerc (Mon) 237; 3. Sergio Pérez (Mex) 235; 4. George Russell (GBr) 203; 5. Carlos Sainz Jr (Spa) 202; 6. Lewis Hamilton (GBr) 170; 7. Lando Norris (GBr) 100; 8. Esteban Ocon (Fra) 66; 9. Fernando Alonso (Spa) 59; 10. Valtteri Bottas (Fin) 46;

WK-stand constructe­urs: 1. Red Bull 576 ptn; 2. Ferrari 439; 3. Mercedes 373; 4. McLaren-Mercedes 129; 5. Alpine-Renault 125; 6. Alfa Romeo 52; 7. Aston Martin-Mercedes 37; 8. Haas-Ferrari 34; 9. AlphaTauri-Red Bull 34; 10. Williams-Mercedes 6

 ?? Clive Rose/getty images, ?? Sergio Pérez boekte zijn tweede overwinnin­g van het seizoen en nam zo alle twijfels weg.
Clive Rose/getty images, Sergio Pérez boekte zijn tweede overwinnin­g van het seizoen en nam zo alle twijfels weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium